ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ζυγίζει» την πρόταση μομφής η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της για να αποτρέψει την ψήφισή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Kathimerini.gr

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Πάνω στο τραπέζι κρατάει η Ν.Δ. την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, την οποία μπορεί να υποβάλει ανά πάσα στιγμή. Μια νέα πρόταση μομφής θα καθυστερούσε την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, καταδεικνύοντας ότι η Ν.Δ. χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της για να αποτρέψει την ψήφισή της.

Ταυτόχρονα, θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους «προθύμους» βουλευτές και κυρίως τους «δανεικούς» από τους ΑΝΕΛ, καθώς θα αναδεικνυόταν η υποκρισία της στάσης τους. Επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία, χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, όπου μετείχε σε ευρεία σύσκεψη στελεχών με στόχο τη στήριξη του Ν. Ταχιάου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. προσέρχεται στη σημερινή «κρίσιμη για την εξέλιξη του εθνικού θέματος» συζήτηση «συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα», προκειμένου να εξηγήσει γιατί η συμφωνία είναι κακή, ενώ τόνισε ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωσή της».

Συσκέψεις

«Οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται», σημείωνε χαρακτηριστικά συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. για το ενδεχόμενο να κατατεθεί ακόμα και σήμερα πρόταση δυσπιστίας (χωρίς αυτό να αποκλείει και την αυριανή ημέρα), καθώς αυτό θα σήμαινε αυτομάτως τη διακοπή της συζήτησης και τη μετάθεση της ψήφισης από την Κυριακή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, δηλαδή θα καθυστερούσε την ψήφιση στους χρόνους που θέλει η κυβέρνηση. Πρακτικά, θα δινόταν ακόμη περισσότερος χρόνος στη Βουλή και στους βουλευτές να συζητήσουν εξαντλητικά επί της συμφωνίας. Οι συσκέψεις με αυτό το αντικείμενο δίνουν και παίρνουν το τελευταίο 24ωρο στην Πειραιώς, καθώς ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης. Σχετική συζήτηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και σε σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των βουλευτών της Ν.Δ. που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, δεν άνοιξε τα χαρτιά του και αρκέστηκε στην αναφορά στα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το κορυφαίο αυτό κοινοβουλευτικό όπλο χρησιμοποίησε η Πειραιώς και τον περασμένο Ιούνιο, παραμονές της υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες, για να καταδείξει πως έκανε ό,τι μπορούσε θεσμικά για να εμποδίσει την υπογραφή της. Παρομοίως, μια τέτοια κίνηση τώρα θα εξέπεμπε και και πάλι το ίδιο μήνυμα στην κοινωνία – που είναι στην πλειονότητά της αρνητική έναντι της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, θα αποδεικνυόταν η στήριξη της συμφωνίας από μια ετερόκλητη ομάδα βουλευτών και θα ενισχυόταν το επιχείρημα της Ν.Δ. για «κυβέρνηση κουρελού» με πλειοψηφία «δανεικών» βουλευτών από τους ΑΝΕΛ, καθώς θα αναδείκνυε ακόμη ένα παράδοξο: βουλευτές, που δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, θα ψήφιζαν κατά της πρότασης δυσπιστίας (με αντικείμενο τη συμφωνία). Ο κ. Μητσοτάκης χθες τόνισε ότι όλοι οι βουλευτές «θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους –και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία– για τις αποφάσεις που θα πάρουν», ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει το «οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του σκοπιανού συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης».

Στα αρνητικά της υποβολής νέας πρότασης δυσπιστίας και μάλιστα μόλις μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 151 βουλευτές, είναι ότι θα συσπείρωνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα κατέληγε σε ακόμη μία εύκολη «αριθμητικά» νίκη στη Βουλή για τον Αλ. Τσίπρα, την ώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι στόχευσή της είναι να εμποδίσει την ψήφιση μιας συμφωνίας η οποία, όμως, έχει προεξοφληθεί από τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση