ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:19
 

Αυστηρότερα μέτρα της WhatsApp για την αναχαίτιση των fake news

Η εφαρμογή ενθαρρύνει τους χρήστες να παραπέμπουν ύποπτο περιεχόμενο σε οργανώσεις που κάνουν fact checking

Newsroom Κ, Αθήνα

Αυστηρότερα μέτρα, ώστε να περιορίσει την ευρεία διάδοση ψευδών ειδήσεων έλαβαν οι υπεύθυνοι της δημοφιλούς εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων WhatsApp, στην προσπάθεια να περιορίσουν την παραπληροφόρηση αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αν ένα μήνυμα έχει προωθηθεί συχνά, δηλαδή περισσότερες από πέντε φορές, τότε ο χρήστης της υπηρεσίας θα μπορεί να το προωθεί ο ίδιος σε μόνο μία ομάδα συζήτησης τη φορά. Το 2019 είχε υιοθετηθεί το όριο των πέντε ομάδων συζήτησης, το 2018 το όριο των 20 και προηγουμένως υπήρχε το όριο της προώθησης ενός μηνύματος σε 250 διαφορετικές ομάδες συζήτησης. Καθιστώντας πιο χρονοβόρα τη διαδικασία, η εταιρεία ελπίζει να επιβραδύνει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων στην πλατφόρμα της, όπως αυτή που έλεγε ότι για τη διάδοση του νέου κορωνοϊού ευθύνονται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G). «Εχουμε διαπιστώσει σημαντική αύξηση του αριθμού προωθούμενων μηνυμάτων, τα οποία ενδεχομένως συνεισφέρουν στη διάδοση παραπληροφόρησης», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας. Η προώθηση μηνυμάτων που παραπληροφορούν είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερη επίδραση μέσω του WhatsApp, διότι κατά κανόνα το μήνυμα προέρχεται από κάποιο φίλο ή συγγενή και η προώθησή του σημαίνει ότι το έκρινε τουλάχιστον ενδιαφέρον.

Βέβαια, η αλλαγή που έκανε η WhatsApp δεν πρόκειται να εξαλείψει τη διάδοση παραπλανητικών μηνυμάτων, διότι τελικά κάθε χρήστης μπορεί να προωθήσει ένα μήνυμα όσες φορές επιθυμεί, αρκεί να προωθεί ένα μήνυμα σε μία ομάδα συζήτησης τη φορά. Επειδή η WhatsApp κρυπτογραφεί τα μηνύματα των χρηστών, δεν έχει τη δυνατότητα να δει το περιεχόμενο των μηνυμάτων που στέλνουν οι χρήστες της στην πλατφόρμα της. Συνεπώς, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια στρατηγική που χρησιμοποιούν άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως η Facebook (μητρική εταιρεία της WhatsApp) και η Twitter, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν ένα μήνυμα εφόσον το θελήσουν. H WhatsApp ανέφερε ότι τα προηγούμενα όρια που είχε θέσει οδήγησαν σε μείωση κατά 25% αυτού του είδους των μηνυμάτων. Επιπλέον, η εφαρμογή ενθαρρύνει τους χρήστες να παραπέμπουν ύποπτο περιεχόμενο σε οργανώσεις που κάνουν fact checking, δηλαδή επαληθεύουν την ακρίβεια πληροφοριών.

Τέλος δίνει τη δυνατότητα στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και στις εθνικές υγειονομικές αρχές να μοιράζονται αξιόπιστες πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό στην υπηρεσία, χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένους λογαριασμούς. Ετσι δημιουργήθηκε ένα bot της ΠΟΥ που δίνει συμβουλές και ήδη έχει χρησιμοποιηθεί από 10 εκατ. χρήστες. Η WhatsApp δώρισε ένα εκατ. δολάρια στο Διεθνές Δίκτυο Επαλήθευσης Πληροφοριών (International Fact-Checking Network).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

#PoliticsBlog Οι αποφάσεις του Νίκαρου, ο Νετανιάχου και το «κοινό» restart

«Δυστυχώς το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει αν πάει κάτι στραβά και είναι δίπλα μας... ...»
Αρμαγεδών  |  14:02

Social: Τελευταία Ενημέρωση

O διευθύνων σύμβουλος τoυ Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, εξήρε τις αρετές της ελεύθερης έκφρασης τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να έχουν φωνή στα μέσα

Το Facebook έτοιμο για μάχη το 2020

Οι διαδικτυακές ξένες παρεμβάσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και οι κινήσεις αποτροπής τους
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  SOCIAL
X