ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτός ο πύραυλος, πού θα πέσει;

Αν και προβλέπεται ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην ιβηρική χερσόνησο, η Ελλάδα είναι στην τροχιά πτώσης

Kathimerini.gr

Στον Ατλαντικό ωκεανό είναι πιο πιθανό να πέσουν τα συντρίμμια από τον κινεζικό πύραυλο που βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη πτώση προς τη Γη, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση για την Πορτογαλία και τη βόρεια Ισπανία.

Μάλιστα, στην τροχιά πτώση του διαστημικού «σκουπιδιού» – βάρους 23 τόνων και ύψους όσο ένα κτίριο 10 ορόφων – βρίσκεται και η Ελλάδα, σύμφωνα με την αρμόδια διαστημική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκλεισε για λίγο ο εναέριος χώρος σε περιοχές της Ισπανίας

Στην ανανεωμένη πρόβλεψή της, η υπηρεσία Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ε.Ε. (EU-SST) είναι πιθανό να πέσουν το πρωί της Παρασκευής στον Ατλαντικό ωκεανό, κοντά στην ιβηρική χερσόνησο.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι αρχές στην Ισπανία έκλεισαν τον εναέριο χώριο πάνω από την Καταλονία και άλλες τρεις περιοχές από τις 09:38 έως τις 10:18 το πρωί της Παρασκευής (11:38 έως 12:18 ώρα Ελλάδας). Ένα άλλο «παράθυρο» για την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης ανοίγει και το Σάββατο

Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, το κλείσιμο αυτό αφορά στον εναέριο χώρο πάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα.

Και η Ελλάδα στην τροχιά πτώσης

Παράλληλα, στην επικαιροποιημένη τροχιά πτώση των συντριμμιών βρίσκεται η νότια Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα, όπως φαίνεται από τον χάρτη της αρμόδιας διαστημικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-SST).

«Η στατιστική πιθανότητα για συντριβή στο έδαφος σε κατοικημένες περιοχές είναι χαμηλή», αναφέρει η EU-SST, σημειώνοντας πάντως ότι οι προβλέψεις τις δεν είναι ακριβείας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι» είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα της Γης, ένα μέρος του – το 20% έως 40% – αναμένεται να πέσει σε αυτήν.

Από πού προήλθε το διαστημικό «σκουπίδι» που πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη

Το διαστημικό «σκουπίδι» αποτελεί τμήμα πυραύλου Long March 5B, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε την τελευταία μέρα του Οκτώβρη για θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού Τιανγκόνγκ.

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

«Προβληματικός» ο συγκεκριμένος πύραυλος

Ο πύραυλος Long March 5B έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά τέσσερις φορές από τον Μάιο 2020. Και τις τέσσερις φορές που χρησιμοποιήθηκε κομμάτια του κατέληξαν στη Γη.

Την πρώτη φορά, το 2020, συντρίμμια έπεσαν στην Ακτή Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά κτίρια, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στη δεύτερη πτήση του, τον Απρίλιο του 2021, συντρίμμια έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, χωρίς να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.

Πριν λίγες μέρες, η Κίνα χρησιμοποίησε αυτόν τον πύραυλο για να εκτοξεύσει τμήμα του διαστημικού της σταθμού. Όμως, δεν προέβλεψε να πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη πτώση του πυραύλου.

Τέλος, στην τρίτη πτήση του, τον φετινό Ιούλιο, ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στις Φιλιππίνες. Και τότε, η ανεξέλεγκτη πορεία του πυραύλου πίσω στη Γη είχε λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε άλλα τρία περιστατικά μη ελεγχόμενης πτώσης διαστημικού σκουπιδιού:

  • Τον Ιούλιο φέτος ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό,
  • τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό,
  • ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στην δυτική Αφρική.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  |  Κίνα  |  Ευρώπη  |  Ασία  |  Αφρική  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

«Αλλάζουν πάρα πολύ τα social media. Πάμε από την κοινωνική δικτύωση σε μέσα διανομής περιεχομένου με αλγοριθμικό τρόπο»
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ