ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έπεσε στον Ειρηνικό ο κινεζικός πύραυλος

Λήξη συναγερμού

Kathimerini.gr

Στο νότιο-κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος Long March 5B, ο οποίος είχε θέσει τον πλανήτη σε συναγερμό καθώς έπεφτε ανεξέλεγκτα προς τη Γη, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Nωρίτερα, η Διοίκηση Διαστήματος του αμερικανικού στρατού (US Space Command) είχε ανακοινώσει ότι ο πύραυλος είχε επανεισέλθει στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τα συντρίμμια του πυραύλου έχουν πέσει στη θάλασσα ή κάπου αλλού.

Την επανείσοδο του πυραύλου στην ατμόσφαιρα στις 12:08 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος (18:08 ώρα Πεκίνου) επιβεβαίωσε και η ο Κινεζικός Διαστημικός Οργανισμός.

Ο νότιος Ειρηνικός Ωκεανός βρισκόταν πάντως στις περιοχές της τροχιάς πτώσης του πυραύλου, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ε.Ε. (EU-SST).

Ανάμεσα στις περιοχές αυτές ήταν και η Ελλάδα, όπως επίσης και ο Ατλαντικός Ωκεανός και η ιβηρική χερσόνησος. Μάλιστα, για μια ώρα το πρωί της Παρασκευής είχε κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από αεροδρόμια της Ισπανίας.

«Η στατιστική πιθανότητα για συντριβή στο έδαφος σε κατοικημένες περιοχές είναι χαμηλή», ανέφερε η EU-SST, σημειώνοντας πάντως ότι οι προβλέψεις τις δεν είναι ακριβείας.

Το διαστημικό «σκουπίδι»

Το διαστημικό «σκουπίδι» – βάρους 23 τόνων και ύψους όσο ένα κτίριο 10 ορόφων – αποτελεί τμήμα πυραύλου Long March 5B.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι» είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα της Γης, ένα μέρος του – το 20% έως 40% – αναμένεται να πέσει σε αυτήν.

Έπεσε στον Ειρηνικό ο κινεζικός πύραυλος-1Το διαστημικό «σκουπίδι» – βάρους 23 τόνων και ύψους όσο ένα κτίριο 10 ορόφων – αποτελεί τμήμα πυραύλου Long March 5B.

Ο συγκεκριμένος χρησιμοποιήθηκε την τελευταία μέρα του Οκτώβρη για να θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού Τιανγκόνγκ.

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Τι απαντά η Κίνα

Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σήμερα ότι είναι κοινή διεθνής πρακτική η επανείσοδος πυραύλων στην ατμόσφαιρα.

Ερωτηθείς αν η Κίνα πήρε μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο ο πύραυλος να πέσει ανεξέλεγκτος, ο Λιτζιάν απάντησε: «Ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου χρησιμοποιεί ειδική τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος των υλικών του να καταστραφεί κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα στις αεροπορικές δραστηριότητες και στο έδαφος είναι εξαιρετικά μικρή».

«Προβληματικός» ο συγκεκριμένος πύραυλος

Ο πύραυλος Long March 5B έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά τέσσερις φορές από τον Μάιο 2020. Και τις τέσσερις φορές που χρησιμοποιήθηκε κομμάτια του κατέληξαν στη Γη.

  • Την πρώτη φορά, το 2020, συντρίμμια έπεσαν στην Ακτή Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά κτίρια, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
  • Στη δεύτερη πτήση του, τον Απρίλιο του 2021, συντρίμμια έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, χωρίς να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.
  • Τέλος, στην τρίτη πτήση του, τον φετινό Ιούλιο, ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στις Φιλιππίνες. Και τότε, η ανεξέλεγκτη πορεία του πυραύλου πίσω στη Γη είχε λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Ο πύραυλος Long March 5B έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά τέσσερις φορές από τον Μάιο 2020. Και τις τέσσερις φορές που χρησιμοποιήθηκε κομμάτια του κατέληξαν στη Γη.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  |  Κίνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

«Αλλάζουν πάρα πολύ τα social media. Πάμε από την κοινωνική δικτύωση σε μέσα διανομής περιεχομένου με αλγοριθμικό τρόπο»
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ