ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:01
 

Φόβοι για αλλαγή στον ουρανό μετά την εκτόξευση 60 δορυφόρων

Η εταιρεία SpaceX εκτόξευσε μια πρώτη ομάδα μίνι δορυφόρων Starlink, οι οποίοι βρίσκονται τώρα σε απόσταση 440 χιλιομέτρων από τη Γη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δώδεκα χιλιάδες μίνι δορυφόρους σκοπεύει να θέσει σε μερικά χρόνια σε τροχιά γύρω από τη Γη ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας SpaceX, Ελον Μασκ, με μέρος της επιστημονικής κοινότητας να εκφράζει ανησυχία για την εξέλιξη αυτή, για πολλούς λόγους.

Την Πέμπτη, η εταιρεία SpaceX εκτόξευσε μια πρώτη ομάδα 60 μίνι δορυφόρων Starlink, οι οποίοι βρίσκονται τώρα σε απόσταση 440 χιλιομέτρων από τη Γη και είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ομοιάζοντας με ένα φωτεινό τρένο στον ουρανό.

Στόχος του Μασκ είναι μέσω των χιλιάδων αυτών δορυφόρων να καλυφθεί όλος ο πλανήτης με χαμηλού κόστους, γρήγορες διαδικτυακές υπηρεσίες μέχρι τα μέσα του 2020, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μια ιστορική μετάβαση στον Αρη, ενώ παρόμοια σχέδια διαδικτυακής κάλυψης έχει και για τον κόκκινο πλανήτη.

Ωστόσο, παρόλο που η κοινότητα του διαδικτύου θα επωφεληθεί, οι αστρονόμοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για πιθανή παρέμβαση στις αστρονομικές παρατηρήσεις ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτό θα μπορεί να αλλάξει τον ουρανό όπως τον βλέπουμε σήμερα.

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος και παρατηρητής κομητών, John Bortle, είπε ότι αν το πρόγραμμα της εταιρείας επιτύχει, αυτό θα ωθήσει και άλλους να ακολουθήσουν. Αυτό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την αστροφωτογραφία.

Αρκετοί επιστήμονες έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για τον τεράστιο αριθμό των φωτεινών δορυφόρων στον νυχτερινό ουρανό. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς εταιρείες όπως το OneWeb, το Amazon και το Telesat έχουν τα δικά τους παρόμοια σχέδια. Υπάρχουν φόβοι ότι τελικά οι μίνι δορυφόροι θα είναι περισσότεροι από τα αστέρια που βλέπουμε με γυμνό οφθαλμό τα βράδια.

Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος του Ελον Μασκ φθάνει τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόδρομος για διαδίκτυο στον Αρη

Τα έσοδα από την πώληση διαδικτυακών υπηρεσιών θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα της εταιρείας που αφορά την μετάβαση στον πλανήτη Αρη. Επίσης, η SpaceX μακροπρόθεσμα προτίθεται να αναπτύξει παρόμοιο δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες στον Άρη, όταν θα μεταβούν οι πρώτοι άνθρωποι εκεί, ιδρύοντας την πρώτη αποικία της ανθρωπότητας εκτός της Γης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Το 2017 η Wikipedia είχε μπλοκαριστεί προσωρινά στην Τουρκία, ενώ φέτος έχει συμβεί το ίδιο κατά διαστήματα στη Βενεζουέλα

Η Κίνα μπλόκαρε την Wikipedia

Η Wikipedia έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα πιο μακρύ κατάλογο διαδικτυακών τόπων στην Κίνα, που έχουν πέσει «θύμα» των ...
ΠΗΓΗ: skai.gr
 |  ΝΕΑ
X