ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπόρις Τζόνσον: Πράσινο φως στα 5G της Huawei

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένει ότι η απόφαση δεν επηρεάζει την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών με συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ

Newsroom K

Η κινεζική κρατική εταιρεία τεχνολογία Huawei, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως προμηθευτής τεχνολογιών «υψηλού κινδύνου» στις παγκόσμιες αγορές περί θεμάτων κατασκοπείας και ασφάλειας στις συσκευές της, θα έχει την ευκαιρία να παράγει και να προμηθεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο με μη ζωτικής σημασίας εξαρτήματα, που απαιτούνται για την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G, όπως, ιστούς κινητής τηλεφωνίας και κεραίες, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Guardian, την εταιρεία θα απαγορευτεί η πρόσβαση στον «πυρήνα» του δικτύου 5G και η λειτουργία σε ευαίσθητες τοποθεσίες όπως πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ακόμη το μερίδιο της στην αγορά της χώρας θα περιοριστεί στο 35%.

«Έχουμε εις γνώση τις προκλήσεις που θα έχει η επιλογή μίας εταιρείας όπως η Huawei, την οποία επιβεβαιώνουμε οι ίδιοι ότι είναι ένας προμηθευτής τεχνολογιών «υψηλού κινδύνου», δήλωσε μια πηγή από το Whitehall στον Guardian.

Ωστόσο, η πηγή επέμεινε σε πως στην περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας, θα σήμαινε ότι θα υπήρχαν λίγες εναλλακτικές λύσεις για την εγκατάσταση της τεχνολογίας 5G βραχυπρόθεσμα.

Όπως σημειώνει ο Guardian, Βρετανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους πως μία επικείμενη ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΗΒ και της κινεζικής εταιρείας, θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάπτυξη των δικτύων 5G, κατά δύο έως τρία χρόνια, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος για τους καταναλωτές, υποτιμώντας παράλληλα και την οικονομική ανάπτυξη.

Συνεχίζοντας, η πηγή του Whitehall δήλωσε στον Guardian πως «οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, γνωρίζουν περισσότερα για την Huawei από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Είναι ικανοποιημένοι πως με την σκληρή μας προσέγγιση και το παρόν ρυθμιστικό μας καθεστώς, οι όποιοι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Το ανώτατο όριο του 35% θα εφαρμοστεί στα δίκτυα 5G και στα δίκτυα πλήρους ίνας, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα έχουν περιθώριο τριών χρόνων για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση τους με το κανονισμό, ούτως ώστε οι βρετανικές εταιρείες δεν εξαρτώνται πολύ από την Huawei. Στόχος του ανωτάτου ορίου είναι η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην αγορά, το οποίο θα κατοχυρωθεί στη νομοθεσία και θα επιβληθεί από την ρυθμιστική οργάνωση Ofcom.
Η απόφαση πάρθηκε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει βασικούς υπουργούς για την ασφάλεια της χώρας και αξιωματούχους πληροφοριών, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με ανάλυση του βρετανικού πρακτορείου, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια έντονη αντίδραση από τις ΗΠΑ, η οποίες έχουν εμποδίσει τη συμμετοχή της Huawei τόσο στα δίκτυά τους, ‘οσο και στην παρουσία τους στην εγχωρια αγορά, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους συμμάχους τους να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμά.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Τρούμ Μάικ Πομπέο την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και αναμένεται να τονίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για τη στήριξη της διαφοροποίησης στην αγορά.

Η απόφαση έρχεται σε κρίσιμη στιγμή στη σχέσεις ΗΒ με το Λευκό Οίκο, καθώς ο Τζόνσον προετοιμάζεται να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. Παράλληλα, ο Guardian σημειώνει πως η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη προσεγγίσει την Ουάσινγκτον πιέζοντας για την εφαρμογή ενός «ψηφιακού φόρου» επί των πωλήσεων σε παγκόσμιους γίγαντες διαδικτύου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως αναφέρει ο Guardian, θα αντιμετωπίσει επίσης κριτική από τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος του που ανησυχούν για τους κινδύνους ασφαλείας που μπορεί να επιφέρει η απόφαση του για συνεργασία με την κινεζική εταιρεία.

Ο Τομ Τουγκεντχατ, ο οποίος ελπίζει να διατηρήσει την έδρα του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε στον Guardian τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, ότι η επιλογή της κινεζικής Huawei θα «φωλιάσει έναν δράκο» στην καρδιά της «κρίσιμης εθνικής υποδομής» της χώρας.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους - και πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αραιωθεί η κινεζική κυριαρχία του τομέα είναι να εργαστούμε για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς τεχνολογίας αντί να επιβάλουμε απαγόρευση σε μια μεμονωμένη επιχείρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση