ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποια είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στο ChatGPT

Μεταξύ των νέων επενδυτών είναι η Schwarz Group και η Robert Bosch GmbH, ενώ στην ομάδα χρηματοδότησης συμμετέχουν, επίσης, η SAP SE και η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Hewlett Packard Enterprise

Μια κοινοπραξία γερμανικών βιομηχανικών κολοσσών και χρηματοοικονομικών επενδυτών έχει δεσμεύσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της νεοσύστατης startup τεχνητής νοημοσύνης, Aleph Alpha GmbH, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό αντίπαλο δέος των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που δημιούργησαν η OpenAI και η Google.

Μεταξύ των νέων επενδυτών είναι η Schwarz Group και η Robert Bosch GmbH, ενώ στην ομάδα χρηματοδότησης συμμετέχουν, επίσης, η SAP SE και η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Hewlett Packard Enterprise, οπως ανέφερε η εταιρεία Aleph Alpha GmbH σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι η επένδυσή τους περιλαμβάνει «δεσμεύσεις για κοινή επιχειρηματική ανάπτυξη»με την Aleph Alpha, αλλά δεν παρείχαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο τελευταίος γύρος άντλησης κεφαλαίων της Aleph Alpha, ύψους 23 εκατ. ευρώ το 2021, επισκιάστηκε από έναν καταιγισμό ανταγωνιστών που συγκέντρωσαν εκθετικά περισσότερα χρήματα.

Η Aleph Alpha ιδρύθηκε στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας από τον Jonas Andrulis, πρώην μηχανικό της SAP και της Apple Inc. Ενώ εργάζεται πάνω στην τεχνολογία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT, ο Andrulis έχει θέσει ως προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σημειωτέον ότι η Anthropic, μια αμερικανική νεοφυής επιχείρηση που κατασκευάζει γλωσσικά μοντέλα με παρόμοια χαρακτηριστικά ασφαλείας και επιχειρεί επίσης να ανταγωνιστεί , βρίσκεται σε συζητήσεις για να συγκεντρώσει έως και 2 δισ. δολάρια μετά από μια επένδυση 4 δισ. δολαρίων από την Amazon.com Inc.

Η Anthropic, η OpenAI και η Google έχουν επίσης επεκτείνει τις προτάσεις τους για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μια ακόμα νεοφυής επιχείρηση, η Mistral από τη Γαλλία, ιδρύθηκε νωρίτερα το 2023, συγκέντρωσε 113 εκατομμύρια δολάρια στον αρχικό γύρο χρηματοδότησής της και παρομοίως παρουσιάστηκε ως μια ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση στη Silicon Valley.

«Για τους πελάτες με σημαντική ευθύνη και σε στρατηγικά περιβάλλοντα όπου η κυριαρχία κινδυνεύει, θα παραμείνουμε η καλύτερη επιλογή», ανέφερε ο Andrulis στην ανακοίνωση. Η ανακοίνωση της επένδυσης δεν προσδιόρισε νέα αποτίμηση.

Πηγές: moneyreview.gr, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Geek  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση