ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:04
 

Έρχονται τα πολυαναμενόμενα «εμότζι» στο Facebook

ΠΗΓΗ: AFP

Σημαντικά θα αναβαθμιστούν οι σελίδες της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Υστερα από πολλούς μήνες εντατικών δοκιμών, το Facebook επρόκειτο να εγκαινιάσει χθες την επιλογή «Αντιδράσεις» (Reactions), που θα επεκτείνει τις δυνατότητες του παγκοσμίως διάσημου «Μ’ αρέσει» (Like). Οι χρήστες του Facebook θα μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν πέντε προσωπάκια, για να εκφράσουν τη διάθεσή τους χωρίς λόγια. Κάθε πρόσωπο θα αντιπροσωπεύει μία συγκεκριμένη αντίδραση: «αγάπη», «γέλιο», «ενθουσιασμό», «θλίψη» και «θυμό».

Η προσπάθεια δημιουργίας των «Αντιδράσεων» ξεκίνησε πέρυσι, με τον δημιουργό του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να παραδέχεται ότι οι χρήστες της εφαρμογής απαιτούσαν πιο περίπλοκο τρόπο για να σχολιάζουν τις εξελίξεις στις σελίδες. «Ο Μαρκ μάζεψε μερικούς από εμάς και μας είπε ότι έπρεπε να φτιάξουμε κάτι για να ικανοποιήσουμε το αίτημα αυτό, που ακουγόταν εδώ και πολύ πολύ καιρό», λέει η Τζούλι Ζούο, σχεδιάστρια στο Facebook.

Τον Δεκέμβριο του 2015, περισσότεροι από 1,44 δισ. χρήστες του Facebook είχαν πρόσβαση στην εφαρμογή μέσω κινητών τηλεφώνων. Οι χρήστες αυτοί δυσκολεύονται να γράφουν σχόλια στα μικρά πληκτρολόγια των κινητών και χρειάζονταν επειγόντως μια εναλλακτική μέθοδο σχολιασμού. Τα «εμότζι» ήταν η καλύτερη λύση για αυτό.

Τα προσωπάκια εμότζι είναι πολύ παραπάνω από χαριτωμένα υποκατάστατα του γραπτού λόγου. Ποσοστό 70% των εννοιών του προφορικού λόγου πηγάζει από νεύματα, τη στάση του σώματος και εκφράσεις του προσώπου. Η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάνγκορ στο Μέιν των ΗΠΑ εξηγεί: «Η επικράτηση των εμότζι στα γραπτά μηνύματα SMS, στο Facebook και αλλού υποκαθιστά τις εκφράσεις του προσώπου και κάθε άλλη μέθοδο σιωπηλής επικοινωνίας».

Η πραγματική πρόκληση για την ομάδα του Facebook ήταν η σωστή επιλογή των εμότζι που θα έπρεπε να εντάξουν. Παρότι οι σχεδιαστές έχουν επινοήσει εκατοντάδες τέτοια σύμβολα, η ομάδα του Facebook ήθελε να περιορίσει δραστικά τις επιλογές των χρηστών, καθώς ενδεχόμενη πληθώρα εμότζι θα καθιστούσε τις «Αντιδράσεις» ιδιαίτερα περίπλοκες και χρονοβόρες.

«Ηταν αναγκαίο να μην δυσχεράνουμε τους χρήστες σε κάτι που κάνουν χιλιάδες φορές την ημέρα, όπως όταν δηλώνουν την προτίμησή τους σε μία δημοσίευση», λέει η Ζούο.

Στρατολόγηση ψυχολόγου

Η συρρίκνωση της αχανούς γκάμας ανθρωπίνων συναισθημάτων σε λίγα μόλις εμότζι δεν είναι εύκολη υπόθεση, και για τον λόγο αυτό η ομάδα του Facebook στρατολόγησε τον καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, Ντασέρ Κέλτνερ. Ο δρ Κέλτνερ σύστησε αρχικά τη χρήση 20 με 25 εμότζι, αριθμό τον οποίο η ομάδα των σχεδιαστών απέρριψε ως υπερβολικό, υποχρεώνοντας τον καθηγητή να περιορισθεί στις παραπάνω πέντε βασικές αντιδράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σχόλια αναγνωστών

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Social: Τελευταία Ενημέρωση

O διευθύνων σύμβουλος τoυ Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, εξήρε τις αρετές της ελεύθερης έκφρασης τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να έχουν φωνή στα μέσα

Το Facebook έτοιμο για μάχη το 2020

Οι διαδικτυακές ξένες παρεμβάσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και οι κινήσεις αποτροπής τους
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  SOCIAL
X