ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έλον Μασκ: «Η Ελλάδα βιώνει κατάρρευση του πληθυσμού της»

Με ανάρτησή του ο δισεκατομμυριούχος σχολίασε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Kathimerini.gr

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολίασε με ανάρτησή του στο X ο δισεκατομμυριούχος, Ελον Μασκ, κάνοντας λόγο για «πληθυσμιακή κατάρρευση» της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Μασκ αναδημοσίευσε την ανάρτηση ενός χρήστη, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα απειλείται με «πληθυσμιακή κατάρρευση», καθώς «οι ξαφνικοί θάνατοι αυξάνονται και η γονιμότητα πέφτει».

 

«Η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων», σχολιάζει ο δισεκατομμυριούχος.

Συρρίκνωση πληθυσμού στο 97% των χωρών το 2100

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, περισσότερα από τα τρία τέταρτα (155 από τις 204) των χωρών θα έχουν τόσο χαμηλά ποσοστά γονιμότητας που δεν θα μπορούν να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού τους. Και αυτή η τάση θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί έως το 2100, όταν το 97% των χωρών (198 από 204) θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Οι θάνατοι θα υπερβαίνουν τις γεννήσεις και θα υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι στον κόσμο, με την Ελλάδα μάλιστα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών που θα βλέπουν τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται.

Αυτά είναι τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που δημοσιεύθηκαν στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Οι συγγραφείς της έρευνας προειδοποιούν τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τις απειλές που μπορεί να θέτουν αυτές οι αλλαγές για την οικονομία, την υγεία, το περιβάλλον και τη γεωπολιτική.

Στις 15 Νοεμβρίου 2022, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τον άνευ προηγουμένου αριθμό των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, αυτό θα μπορούσε να είναι η κορύφωση πριν λυγίσει η καμπύλη για να ξεκινήσει η μείωση του πληθυσμού.

Η τάση είναι παγκόσμια, αλλά ο ρυθμός είναι διαφορετικός ανάλογα με την περιοχή. Στις πλούσιες χώρες, όπου τα ποσοστά γεννήσεων είναι ήδη πολύ χαμηλά, θα συνεχίσουν να μειώνονται, με την Ευρώπη και ιδιαιτέρως την Ελλάδα να υποφέρουν από την υπογεννητικότητα.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού πανεπιστημίου, το ποσοστό γεννήσεων στην Ελλάδα έχει πέσει από το 2,50 ανά γυναίκα το 1950 και το 2,07 το 1980, στο μόλις 1,40 το 2021 και προβλέπεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στο 1,36 το 2050 και στο 1,28 το 2100.

Ακόμη πιο δραματικά είναι τα νούμερα, δεδομένης και της ήδη εξελισσόμενης μείωσης του πληθυσμού στη χώρα, όσον αφορά στις γεννήσεις κατά απόλυτο αριθμό: Από τις 154.700 γεννήσεις στην Ελλάδα το 1950 και τις 143.400 το 1980, ο αριθμός τους κατρακύλησε στις 82.300 το 2021 και προβλέπεται να φτάσει στις 52.300 το 2050 και στις 26.100 το 2100, σε συνεχή υποδιπλασιασμό.

Εντυπωσιακό επίσης είναι το στατιστικό εύρημα της έρευνας ότι το 2011 ένα στα δύο παιδιά που θα γεννιούνται παγκοσμίως θα είναι στην Υποσαχάρια Αφρική, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, σε έναν υπερθερμαινόμενο πλανήτη, για τη μετανάστευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Από ψηφιακό χώρο συνάντησης του κοινωνικού μας κύκλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να μετατρέπονται όλο και περισσότερο ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Τη στιγμή που υπάρχει μια ομαδική συνομιλία για το κάθε τι, πώς μπορούμε να κάνουμε υγιή χρήση των τσατ χωρίς να χάνουμε ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Δεν σχετίζεται η παγκόσμια εξάπλωση του Facebook με τα ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ιντερνετ ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  SOCIAL