ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Facebook: Στη δίνη σκανδάλων και πρωτοφανούς μπλακ άουτ

Το πλήγμα για την εταιρεία έρχεται στον απόηχο των κατηγοριών για τον «πειραγμένο» αλγόριθμο που καλλιεργούσε το μίσος και την οργή αλλά και του σκανδάλου των facebook files

Θεοδώρα Βασιλοπούλου 

Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να εξαφανιστεί από το διαδίκτυο και περίπου επτά ώρες για να επανέλθει. Ο λόγος για το Facebook και τα υπόλοιπα μέλη της τεχνολογικής οικογένειας Instagram, WhatsApp και Messenger που υπέστησαν πρωτοφανές μπλακ άουτ.

Η διακοπή έπληξε και τα εσωτερικά συστήματα του Facebook με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το προσωπικό «κλειδώθηκε» έξω από τα γραφεία και δεν μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση ούτε στην εσωτερική πλατφόρμα επικοινωνίας.

Το πλήγμα για την εταιρεία έρχεται στον απόηχο των κατηγοριών για τον «πειραγμένο» αλγόριθμο που καλλιεργούσε το μίσος και την οργή αλλά και του σκανδάλου των facebook files.

Όπως αποκάλυψε η πρώην υπάλληλος Φράνσις Χόγκεν στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η πλατφόρμα έχει ως μοναδικό κίνητρο το κέρδος, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ελαστική σε φαινόμενα παραπληροφόρησης και ρατσισμού.

Το χθεσινό ατύχημα προκάλεσε πτώση της μετοχής της Facebook σχεδόν κατά 6%.

Ο ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχασε τουλάχιστον 6 δις. δολάρια πέφτοντας στην πέμπτη θέση της λίστας του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς. Το πλήγμα ήταν μεγάλο και για εταιρείες που προσεγγίζουν τους πελάτες τους αποκλειστικά μέσω Facebook και Instagram ή δέχονται παραγγελίες μέσω της εφαρμογής Whatsapp.

Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν τη διακοπή των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακ άουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ». Οι αναφορές για προβλήματα ξεπέρασαν τα 10,6 εκατομμύρια.

Ειδικοί εξηγούν πως το γεγονός ότι η διαχείριση των εσωτερικών συστημάτων γίνεται από το ίδιο μέρος οδήγησε σε καθυστερήσεις στη διάγνωση και επίλυση του προβλήματος.

Η εταιρεία δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το πώς επιλύθηκε τελικά το πρόβλημα, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέθεσε σε τεχνικούς τη χειροκίνητη επανεκκίνηση των σέρβερ στην Καλιφόρνια.

Οι χρήστες των μεγαλύτερων αυτών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέρχονται σε περίπου 3,5 δις παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 τεχνική βλάβη στο Facebook είχε προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του για ένα 24ωρο.

Την περασμένη εβδομάδα το Facebook έβαλε στον πάγο το σχέδιο του να λανσάρει το Instagram αποκλειστικά για παιδιά κάτω των 13 ετών, καθώς σύμφωνα με εσωτερική έρευνα που διέρρευσε η εφαρμογή θα έθετε σε κίνδυνο την πνευματική τους υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στη Ρωσία διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατή πλέον η πρόσβαση στην πλατφόρμα ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL