ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Instagram και Facebook χωρίς διαφημίσεις, αλλά με μηνιαία συνδρομή 13 ευρώ

Το σχέδιο που προτείνει η μητρική εταιρεία των δύο εφαρμογών, Meta, στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης

Kathimerini.gr

Σχεδόν 13 ευρώ τον μήνα για πρόσβαση στο Instagram από το κινητό αλλά χωρίς διαφημίσεις και 16 ευρώ για το Instagram και το Facebook στον προσωπικό υπολογιστή. Αυτό είναι το ποσό της μηνιαίας συνδρομής που θέλει η Meta Platforms, η μητρική των δύο εφαρμογών, να χρεώσει στους Ευρωπαίους, εάν δεν συμφωνήσουν να αφήσουν την εταιρεία να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή τους δραστηριότητα για να τους προβάλλει στοχευμένες διαφημίσεις, σύμφωνα με μια πρόταση που έκανε ο κολοσσός των social media τις τελευταίες εβδομάδες στις ρυθμιστικές αρχές.

Οπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η πρόταση είναι ένα «παιχνίδι» της Meta στο πλαίσιο της απάντησής της στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απειλούν να περιορίσουν την ικανότητά της να εμφανίζει στους χρήστες εξατομικευμένες διαφημίσεις χωρίς να ζητάει πρώτα τη συναίνεσή τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την κύρια πηγή εσόδων της. Οι αξιωματούχοι της Meta εξέθεσαν το σχέδιο σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο με τις ρυθμιστικές αρχές απορρήτου στην Ιρλανδία και τις ρυθμιστικές αρχές ψηφιακού ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο έχει κοινοποιηθεί και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, με σκοπό να συνεισφέρουν και αυτές.

Η Meta είπε στις ρυθμιστικές αρχές ότι ελπίζει να εφαρμόσει το σχέδιο –το οποίο αποκαλεί SNA, ή συνδρομή χωρίς διαφημίσεις– τους επόμενους μήνες. Μέσω αυτού θα δώσει στους χρήστες την επιλογή μεταξύ του να συνεχίσουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Instagram και στο Facebook με εξατομικευμένες διαφημίσεις ή να πληρώσουν για εκδόσεις των υπηρεσιών χωρίς διαφημίσεις, ανέφεραν στη WSJ άτομα που γνωρίζουν την πρόταση.

Επίσης, η Meta ανέφερε στις ρυθμιστικές αρχές ότι θα χρεώνει τους χρήστες περίπου 10 ευρώ τον μήνα σε προσωπικούς υπολογιστές για ένα λογαριασμό Facebook ή Instagram και περίπου 6 ευρώ για κάθε επιπλέον συνδεδεμένο λογαριασμό. Στις κινητές συσκευές η τιμή θα εκτιναχθεί περίπου στα 13 ευρώ τον μήνα, επειδή η Meta θα συνυπολογίσει τις προμήθειες που χρεώνουν τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google για πληρωμές εντός εφαρμογής.

Δεν είναι σαφές εάν οι ρυθμιστικές αρχές στην Ιρλανδία ή στις Βρυξέλλες θα κρίνουν ότι το νέο σχέδιο συμμορφώνεται με τους νόμους της Ε.Ε. ή εάν θα επιμείνουν στο να προσφέρει η Meta φθηνότερες ή ακόμα και δωρεάν εκδόσεις με διαφημίσεις που δεν είναι εξατομικευμένες με βάση την ψηφιακή δραστηριότητα ενός χρήστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Social  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Από ψηφιακό χώρο συνάντησης του κοινωνικού μας κύκλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να μετατρέπονται όλο και περισσότερο ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Τη στιγμή που υπάρχει μια ομαδική συνομιλία για το κάθε τι, πώς μπορούμε να κάνουμε υγιή χρήση των τσατ χωρίς να χάνουμε ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Δεν σχετίζεται η παγκόσμια εξάπλωση του Facebook με τα ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ιντερνετ ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  SOCIAL