ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το όραμα του Μασκ πίσω από το «Χ» του νέου Twitter

Τον παγκοσμίως γνωστό λογότυπο της εφαρμογής Twitter σκοπεύει να αλλάξει ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της, Ελον Μασκ, αντικαθιστώντας το εικονίδιο του μπλε ωδικού πτηνού με το γράμμα Χ

ΝΟΑΜ ΣΑΪΜΠΕΡ, ΡΑΪΑΝ ΜΑΚ / THE NEW YORK TIMES

Τον παγκοσμίως γνωστό λογότυπο της εφαρμογής Twitter σκοπεύει να αλλάξει ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της, Ελον Μασκ, αντικαθιστώντας το εικονίδιο του μπλε ωδικού πτηνού με το γράμμα Χ. Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα το πρωί της Κυριακής ο Μασκ έγραψε: «Σύντομα θα αποχαιρετήσουμε τη μάρκα Twitter και θα απαλλαγούμε σταδιακά από όλα τα πουλιά». Σχεδόν 24 ώρες αργότερα, ένα στυλιζαρισμένο ασπρόμαυρο Χ εμφανιζόταν στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας, στη θέση του γνωστού πτηνού.

Οι εταιρικοί λογαριασμοί του Twitter υιοθέτησαν αμέσως τον νέο λογότυπο, που προβλήθηκε με λέιζερ στην πρόσοψη των αρχηγείων του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο. «Φώτα, κάμερα, Χ!» έγραψε σε μήνυμά της στην πλατφόρμα η διευθύνουσα σύμβουλος Λίντα Γιακαρίνο.

Το γράμμα Χ αποτελεί κωδικό όρο, τον οποίο έχει χρησιμοποιήσει ο Μασκ προκειμένου να περιγράψει το όραμά του για μια «συνολική εφαρμογή», ικανή να συνδυάζει δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης, ανταλλαγής μηνυμάτων και υπηρεσιών πληρωμών, αντίστοιχη της δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής WeChat.

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι η εξαγορά του Twitter ήταν γι’ αυτόν «ένας κινητήρας για τη δημιουργία της Χ», ενώ η εταιρική οντότητα που δημιούργησε για τη διαχείριση του νέου Twitter ονομάσθηκε X Holdings. Ο Μασκ μίλησε στη ζωντανή ροή (stream) του Twitter για να ανακοινώσει την αλλαγή του λογοτύπου. «Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Ζητώ συγγνώμη που άργησα τόσο πολύ», είπε ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ελον Μασκ έστελνε μήνυμα email προς το προσωπικό του Twitter, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να μετονομάσει την πλατφόρμα σε Χ. «Αυτό είναι το τελευταίο μήνυμά μου από email του Twitter», έγραψε ο Μασκ, συνοδεύοντας την ειδοποίηση με εικονίδιο αποχαιρετισμού.

 

Πιθανά εμπόδια

Ο Μασκ δεν περιορίζεται από το συμβόλαιο αγοράς του Twitter, καθώς κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της πλατφόρμας. Μόνη ανησυχία του Νοτιοαφρικανού επιχειρηματία είναι η ενδεχόμενη αντίσταση στο σχέδιό του από τις τράπεζες, που του δάνεισαν δισεκατομμύρια δολάρια, και τους –επιλεγμένους από τον ίδιο– ανεξάρτητους επενδυτές.

Η εταιρεία του Twitter αντιμετώπισε ραγδαία υποχώρηση των διαφημιστικών εσόδων της μετά τη μαζική φυγή στελεχών του τομέα πωλήσεων και τις ανησυχίες για ενίσχυση της διασποράς προβληματικού περιεχομένου μέσω της εφαρμογής. Το Twitter βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο με νέο, πλούσια χρηματοδοτημένο ανταγωνιστή, την εφαρμογή Threads που παρουσίασε πρόσφατα η εταιρεία Meta του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η προτίμηση του Μασκ για το γράμμα Χ είναι γνωστή. Το 1999 ίδρυσε τη διαδικτυακή τράπεζα X.com, την οποία συγχώνευσε αργότερα με την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal. Το 2017 είχε ανακοινώσει την εξαγορά της διαδικτυακής ονομασίας X.com από την PayPal. Ο Μασκ, όμως, συνηθίζει να αθετεί πολλές δεσμεύσεις του και να διαψεύδει δημόσιες εξαγγελίες του, όπως όταν έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία θα θεσμοθετούσε συμβούλιο ελέγχου περιεχομένου, προκειμένου να μετριάσει την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους στην πλατφόρμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Από ψηφιακό χώρο συνάντησης του κοινωνικού μας κύκλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να μετατρέπονται όλο και περισσότερο ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Τη στιγμή που υπάρχει μια ομαδική συνομιλία για το κάθε τι, πώς μπορούμε να κάνουμε υγιή χρήση των τσατ χωρίς να χάνουμε ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL