ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

TikTok: Πώς αγάπησαν τη ζωή στο γραφείο

Νεαροί χρήστες του TikTok τραβούν βίντεο την εργασιακή τους ημέρα

ΜΑΡΙ ΣΟΛΙΣ / THE NEW YORK TIMES

Η Μέενα Κιρουπαρακάν δεν θεωρούσε ότι η εργασία της στον εκδοτικό οίκο HarperCollins, στο Τορόντο του Καναδά, ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική. Η καθημερινή διαδρομή με το τρένο ήταν μεγάλη και το γραφείο της εντελώς συνηθισμένο. Οταν, όμως, άρχισε να ανεβάζει στο TikTok εικόνες από το κέντρο της πόλης όπου βρίσκονταν τα γραφεία, τη θέα από το παράθυρό της και τα βιβλία στις βιβλιοθήκες, άρχισε να την προσεγγίζει με διαφορετική οπτική. Το ίδιο έκαναν και οι ακόλουθοί της στο TikTok. Το βίντεο της νεαρής γυναίκας είδαν –σε ελάχιστες ημέρες– εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η επιστροφή καταγράφεται σε στιγμιότυπα από τη διαδρομή, τον εταιρικό χώρο και την απασχόληση έως τη χαλάρωση για ποτό με συναδέλφους.

Στην πραγματικότητα, η νεαρή γυναίκα μέσω των βίντεο εξιδανίκευσε την εργασιακή της ημέρα, αποκαλύπτοντας τον εργασιακό της χώρο ως γαλήνιο και ελκυστικό. Ακόμη και η μετακίνηση με το τρένο, την οποία κατέγραψε σε άλλο βίντεο, που ανάρτησε αργότερα, έμοιαζε σαν να είναι βγαλμένη από μια υπέροχη ρομαντική ταινία.

Η απήχηση των βίντεο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: η 23χρονη Κιρουπαρακάν ανήκει στη γενιά Ζ και απολαμβάνει την καθημερινή της τριβή με τη δουλειά περισσότερο από τους μεγαλύτερους συναδέλφους της, πιθανώς επειδή είναι η πρώτη φορά που εργάζεται. Σε μία περίοδο που πολλοί εργαζόμενοι δυσθυμούν εξαιτίας του εξαναγκασμού επιστροφής στο γραφείο, τα βίντεο της νεαρής γυναίκας συνιστούν την απόλυτη αντίθεση.

«Πολλοί χρήστες του TikTok διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην επιστροφή στα γραφεία», λέει η Κιρουπαρακάν. «Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει κάτι όμορφο στην εξιδανίκευση της ζωής στο γραφείο».

TikTok: Πώς αγάπησαν τη ζωή στο γραφείο-1[Jason Henry / The New York Times]

Την ίδια άποψη έχει και η Αλισον Τσεν, σχεδιάστρια προϊόντων στη Microsoft. Οταν προ ενάμισι έτους μετακόμισε σε μία πόλη όπου δεν γνώριζε κανέναν, ο εργασιακός χώρος τη βοήθησε να κάνει φίλους. Τον Μάιο ανάρτησε ένα βίντεο με τον τίτλο «Σήμερα το γραφείο μου επαναλειτουργεί», στο οποίο κατέγραψε πλήρως την εργασιακή της ημέρα. Από τη μετακίνησή της με το τρένο, μέχρι το τέλος της ημέρας σε κάποιο μπαρ για ποτό με τους συναδέλφους. Η 23χρονη γυναίκα λέει πως πολλοί φίλοι της τής είπαν ότι μόλις είδαν πόσο διασκεδαστική και παραγωγική μπορεί να είναι η επιστροφή στον εργασιακό χώρο, άρχισαν να κατεβαίνουν συχνότερα στα γραφεία τους. Yποστηρίζει, μάλιστα, ότι η μεγάλη απήχηση που έχουν τα βίντεο για τη ζωή στο γραφείο οφείλεται κυρίως στο ότι η νεολαία έχει μεγάλη περιέργεια και ενδιαφέρον σχετικά με το πώς είναι η ζωή στο γραφείο.

Βέβαια, ο πρόβλημα με τα βίντεο που εξιδανικεύουν τη ζωή στο γραφείο έγκειται στο ότι δεν πείθουν τους πάντες. Στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι στον οίκο HarperCollins απεργούν για καλύτερο μισθό και επιδόματα. Το Twitter και η Meta απέλυσαν χιλιάδες και η Microsoft ενημέρωσε τους επενδυτές ότι θα κάνει λιγότερες προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο.

Πολλοί χρήστες του TikTok, παρότι προκρίνουν την επιστροφή στο γραφείο, ανεβάζουν και βίντεο από την ημέρα τους στο σπίτι, όταν εργάζονται εξ αποστάσεως.

Η Κιρουπαρακάν έφυγε από τον HarperCollins και επιμελείται εκδόσεις. Τώρα συνήθως εργάζεται από το σπίτι της, αλλά λέει ότι θα εξακολουθήσει να καταγράφει και να δημοσιοποιεί την καθημερινότητά της, όπως όταν πήγαινε στο γραφείο. Παραδέχεται ότι όταν η μετακίνηση από και προς τον εκδοτικό οίκο την κούραζε, έβλεπε τα δικά της βίντεο για το πόσο ωραία ήταν η ζωή στο γραφείο και έπαιρνε κουράγιο: «Τα βίντεό μου με βοήθησαν όταν δεν είχα καμία διάθεση να πάω στη δουλειά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Ένας εκπρόσωπος της Γενιάς Χ πέρασε μέρες «περιπλάνησης» στο κυρίαρχο μέσο κοινωνικής δικτύωσης της εποχής μας ...
 |  SOCIAL