ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

5+1 tips για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από τον καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο εμάς, αλλά και τα φυτά μας

must.com.cy

Της Δέσποινας Άσπρου

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο καύσωνας και η έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού είναι προβλήματα που ταλαιπωρούν όχι μόνο εμάς, αλλά και τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Δεν πρόκειται φυσικά για ένα άγνωστο φαινόμενο, αφού πρόκειται για μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες ακτίνες του ήλιου, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών, στην ανθοφορία αλλά και στην παραγωγή των καρπών. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητο να είμαστε προσεχτικοί με τα φυτά και τα λουλούδια μας καθώς δεν αποκλείεται η ζημιά που θα προκληθεί να είναι μη αναστρέψιμη. Σε περιόδους μάλιστα υπερβολικού καύσωνα το πιο πιθανό είναι τα φυτά μας να προσβληθούν και από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα - γεγονός αρκετά σοβαρό γι' αυτά και ίσως και για εμάς τους ίδιους. Αν και θα μπορούσαμε να επεκταθούμε ως προς τις ζημιές και τις ασθένειες που μπορούν να προκληθούν στα φυτά και στα λουλούδια μας εν μέσω καύσωνα, ας μην το κάνουμε και ας δούμε μερικά tips για να αποφύγουμε τις ζημιές.

Photo by Daniel Corneschi on Unsplash

1.Ποτίζουμε συχνά τα φυτά με περισσότερο νερό: Το κυριότερο πράγμα όσο αφορά τα φυτά μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι το σωστό πότισμα - το οποίο γίνεται πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

2.Βρέχουμε τα φύλλα για αύξηση υγρασίας: Όπως αναφέρει ειδικός στο mistikakipou.gr για να αντέξουν τα φυτά σε συνθήκες καύσωνα, διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς και για φυτά εξωτερικού χώρου που αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος. Βέβαια είμαστε προσεκτικοί και αποφεύγουμε την διαβροχή των φύλλων όταν έχει ηλιοφάνεια γιατί θα δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα.

3.Μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερό σημείο: Στην περίπτωση που έχουμε φυτά σε γλάστρες καλό είναι να τα μεταφέρουμε πριν "χτυπήσει" ο ήλιος στο σημείο όπου αρχικά βρίσκονται τοποθετημένα.

4.Χρησιμοποιούμε ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας: Αν είναι εφικτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας το οποίο αν τοποθετηθεί πάνω από αυτά θα περιορίσουμε τα εγκαύματα στο φύλλωμα και θα διατηρήσουμε την καλή ανάπτυξη των φυτών.

5.Τοποθετούμε τα φυτά μαζί: Στο μπαλκόνι ή στην αυλή καλό είναι να τοποθετήσουμε τις γλάστρες μας κοντά, ώστε τα φυτά να εκμεταλλεύονται την εξάτμιση της υγρασίας από τα διπλανά τους.

6.Αποφεύγουμε την χρήση λιπασμάτων: Λόγω της υπερβολικής θερμοκρασίας τα φυτά επιθυμούν να μειώσουν τις βιολογικές τους διεργασίες και το μεταβολισμό τους - οπότε καλό είναι η χρήση λιπάσματος να αποφεύγεται. Αντί αυτού ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό λίπασμα φυκιών καθώς λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, αναπληρώνονται τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση