ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οινοποιείο Φικάρδος: Αυθεντικά κρασιά με χαρακτήρα

Η φιλοσοφία του Οινοποιείου παραμένει η ίδια: παραγωγή οίνων που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα της περιοχής

Δελτίο Τύπου

Η ιστορία του οικογενειακού Οινοποιείο Φικάρδος ξεκινά το 1987 από τον Θεόδωρο Φικάρδο. Το οινοποιείο αρχικά ξεκίνησε στο σπίτι του παππού στο Αναβαργός της Πάφου και η παραγωγή αποτελούνταν αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες. Η χρονιά ορόσημο για το οινοποιείο ήρθε το 1993 όπου με τη βοήθεια της οικογένειας και με παρότρυνση από τη αγάπη του κόσμου, δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο οινοποιείο στη Μεσόγη της Πάφου. Τριανταπέντε χρόνια μετά βρίσκουμε το οινοποιείο στα χέρια της δεύτερης γενεάς. Ο Φικάρδος Φικάρδος και η Βαλεντίνα Φικάρδου συνεχίζουν τη πορεία του Οινοποιείο με καινούργιες ιδέες, τεχνογνωσία και πάθος για το κρασί.

Τα κρασιά του Οινοποιείο Φικάρδος παράγονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του στα χωριά Πάνω Αρόδες και Χούλου και από συνεργαζόμενους παραγωγούς στα χωριά Κοίλι, Λετύμβου, Στρουμπί, Πολέμι και Γιόλου. Όλοι οι αμπελώνες μοιράζονται τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες, το ίδιο έδαφος, υψόμετρο και απόσταση από τη θάλασσα, συνθέτοντας έτσι το χαρακτήρα των κρασιών του Οινοποιείου.

Το πορτφόλιο του οινοποιείου διαχωρίζεται σε πέντε κατηγορίες:

• Τους οίνους Classic με το Fikardos Xinisteri, Fikardos Rose (Mataro-Cabernet Sauv.) και το Fikardos Red (Cab. Mataro Shiraz).
• Τους οίνους Medium Sweet με το Katerina λευκό, Valentina ροζέ και Iasonas κόκκινο.
• Τους οίνους Premium με τα μονοποικιλιακά Fikardos Shiraz, Cabernet Sauvignon, και Maratheftiko.
• Τους οίνους Limited edition με τα περιορισμένης παραγωγής Fikardos Yiannoudi, Leonardo και σύντομα Fikardos Xinisteri Barrel aged.
• Και τους Experimental οίνους που παράγονται με πειραματικές μεθόδους ή από σπάνιες ποικιλίες. Στη συλλογή τώρα βρίσκουμε το Fikardos Altesse (λευκό), Fikardos Mataro-Shiraz και σύντομα Fikardos Barrel aged rose.

Ποικιλίες και βραβεύσεις

Οι γηγενείς ποικιλίες Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο και Γιαννούδι, έχουν σημαντική θέση στο πορτοφόλιο του Οινοποιείου Φικάρδος, ενώ στόχος είναι να αναπτυχθούν περαιτέρω και μελλοντικά να ενταχθούν περισσότερες γηγενείς ποικιλίες στην γκάμα του Οινοποιείου. Παράλληλα οι ξενικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Mataro και Shiraz που ευδοκιμούν πετυχημένα στο μικροκλίμα της Κύπρου, παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι του Οινοποιείου σε κόκκινα και ροζέ χαρμάνια.

Το Οινοποιείο Φικάρδος έχει βραβευθεί ουκ ολίγες φορές σε τοπικούς και διεθνής διαγωνισμούς οίνου όπως Decanter, Thessaloniki International Wine Competition, Cabernet Sauvignon Masters, Gilbert & Gaillard και βεβαίως στον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το Ξυνιστέρι το οποίο για έξι συνεχόμενα χρόνια βραβεύετε στο εξωτερικό. Η φιλοσοφία παραμένει η ίδια: παραγωγή οίνων που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα της περιοχής. «Άσε το φρούτο να σου δείξει τον δρόμο», όπως λέει και ο Θεόδωρος Φικάρδος.

Fikardos Xinisteri

Λευκό ξηρό κρασί με λεμονί χρώμα και χρυσές ανταύγειες. Μύτη έντονη με αρώματα από ροδάκινο, βερίκοκο, πράσινο μήλο αλλά και νότες από λεμονάνθι και μέλι. Στο στόμα το σώμα είναι μέτριο σε όγκο και η οξύτητα τραγανή. Συνοδεύει ευχάριστα θαλασσινά πιάτα όπως λαβράκι και μπαρμπούνι, αλλά και πιάτα όπως κοτόπουλο σουβλάκι.

Valentina

Το δημοφιλέστερο κρασί του οινοποιείου παράγετε από της ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Mataro και Shiraz. Είναι ένα ελαφρύ ημίγλυκο ροζέ κρασί, με υπεροχή ισορροπία οξύτητας και γλυκύτητας. Στη μύτη και στο στόμα κυριαρχεί φράουλα, κόκκινο κεράσι, ρόδι και σμέουρα. Συνδυάζετε κυρίως με γλυκά και πικάντικα πιάτα όπως γαρίδες με κόκκινο κάρι, κοτόπουλο tikka masala και γλυκόξινο κοτόπουλο.

Fikardos Yiannoudi

Κόκκινο κρασί από τη σπάνια γηγενής ποικιλία Γιαννούδι. Η παραγωγή προέρχεται αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα Καριάς στη Χούλου και κυμαίνεται στα 800 με 1000 μπουκάλια κάθε χρόνο. Ένα πολύπλοκο κρασί πλούσιο σε σώμα και τανίνες, με έντονα αρώματα από κεράσι, μαύρο δαμάσκηνο, φραγκοστάφυλο, καπνό, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο.

Οινοποιείο Φικάρδος

22 Μιχαλάκι Σαββίδη, Μεσόγη, Πάφος, Κύπρος Τ.Κ. 8280

Tηλ: 26949814

Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@fikardoswines.com.cy

Ιστοσελίδα: www.fikardoswines.com.cy

Στο οινοποιείο προσφέρετε ξενάγηση και γευσιγνωσία. Κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας. Δευτέρα-Παρασκευή από 8:00-13:00 και 14:30-17:00. Σάββατο από 8:00-13:00, Κυριακή κλειστό. Αποκλειστικοί αντιπρόσωποι και διανομείς στη Κύπρο η P&P Prokopiou.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Έξοδος: Τελευταία Ενημέρωση