ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περπατώντας από τον εξοχικό Μονιάτη στις Πλάτρες

Δροσιστική παραποτάμια διαδρομή με αιωνόβια δέντρα, βότανα και κελαηδήματα για τους φίλους του βουνού και του δάσους

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης

Για όλους όσοι καλοκαιριάτικα αναζητούν δροσιά, χαλάρωση και γιατί όχι και λίγη περιπέτεια και λίγη άσκηση στα δάση και στα βουνά του νησιού μας ένα πολύ ωραίο και καταπράσινο μονοπάτι βρίσκεται στο εξοχικό χωριό Μονιάτης, στην ορεινή Λεμεσό, λίγο πριν φτάσει κανείς στο γνωστό θέρετρο των Πλατρών.

Η συνολική απόσταση που προσφέρεται στο μονοπάτι για περιδιάβαση είναι 3100 μέτρα και επί της ουσίας καλύπτοντάς την οδηγείσαι από τον Μονιάτη στις γειτονικές Πλάτρες. Σχεδόν ολόκληρη η διαδρομή γίνεται μέσα σε παραποτάμιο δάσος με αιωνόβια δέντρα όπως πεύκα και λατζιές και σπάνια και μυρωδικά φυτά και βότανα. Τα κελαηδήματα πουλιών αποτελούν σήμα κατατεθέν της διαδρομής ενώ μικρό κομμάτι του μονοπατιού περνάει και μέσα από δρόμους του άλλοτε μεικτού χωριού και συγκεκριμένα από τον πρώην τουρκοκυπριακό μαχαλά.

Για μισό περίπου χιλιόμετρο η πορεία στο μονοπάτι γίνεται εντελώς πλάι στον ποταμό, ο οποίος περιβάλλεται από αιωνόβιους σκλήδρους, πλατάνια και βελανιδιές. Θέα στη δεξιά πλευρά αποτελούν τα σπίτια του χωριού με τις χαρακτηριστικές στέγες από κεραμίδια όπως και τα περβόλια με διαφόρων ειδών φρουτόδεντρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεχωριστό σημείο είναι η ξύλινη γέφυρα που συναντά κανείς περίπου στο μέσο της διαδρομής, η οποία οδηγεί στον αναπαλαιωμένο ελιόμυλο. Συνεχίζοντας την πορεία του στο μονοπάτι, ο περιπατητής θα βρεθεί στο ξέφωτο που περιβάλλεται από τα διατηρημένα σπίτια που άφησαν πίσω τους οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού όταν αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν το 1975.

Εκεί στον τουρκομαχαλά, όπως τον αποκαλούν ακόμα οι κάτοικοι, υπάρχει δίπλα από το τζαμί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο οποίο είναι συγκεντρωμένο ένα πλούσιο υλικό με παλιά εργαλεία, έπιπλα και άλλα αντικείμενα γεωργικής και οικιακής χρήσης.

Σε διάφορα σημεία της διαδρομής υπάρχουν ξύλινα παγκάκια για ξεκούραση. Προσφέρεται, τέλος, η δυνατότητα, αν κουραστεί κανείς να βγει από έξοδο που υπάρχει στην απόσταση του ενός περίπου χιλιομέτρου από την αφετηρία, στην περιοχή Ζαράες.

Σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου, στην περιοχή Ζαράες, ο περιπατητής μπορεί, αν έχει κουραστεί, να βγει από την έξοδο η οποία οδηγεί σε κάποιο σημείο του κύριου δρόμου Μονιάτη – Πλατρών όπου υπάρχει εξοχικό εστιατόριο για φαγητό και καφέ. Αν πάλι αντέχει, μπορεί να συνεχίσει την αναμφίβολα πολύ ενδιαφέρουσα ανάβαση προς το τέρμα του μονοπατιού.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Elia Petrou (@elia.petrou)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Έξοδος: Τελευταία Ενημέρωση