ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο ξακουστό μοναστήρι μέσα στο πυκνό δάσος

Πρόταση για εκδρομή και πεζοπορία στη μονή της Τροοδίτισσας και στο ομώνυμο μονοπάτι της φύσης

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης

Αν επιθυμείτε να περάσετε μια κατανυκτική Κυριακή που συνδυάζει απόδραση σε πυκνό δάσος και ψηλό βουνό με επίσκεψη σε ένα από τα πιο ξακουστά μοναστήρια του νησιού, τότε δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε προς την προικισμένη σε ομορφιές περιοχή του Φοινιού, στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Τροοδίτισας, όπως ονομάζεται, είναι κτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος με ψηλά πεύκα και θεωρείται ότι υπάρχει ως αρχιτεκτόνημα ήδη από τον 13ο αιώνα. Βρίσκεται στο επιβλητικό υψόμετρο των 1370 μέτρων και έλκει την ονομασία του από την ομώνυμη οροσειρά ωστόσο ενδέχεται να το συναντήσετε και με άλλα ονόματα, όπως για παράδειγμα Παναγία Ολυμπία λόγω της κοντινής του απόστασης με τον Όλυμπο, τη ψηλότερη βουνοκορφή του νησιού.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pavlos Ioannou (@pablitosj)

Παρά το ότι το αρχικό μοναστήρι φέρεται να δημιουργήθηκε από έναν ερημίτη μοναχό στη βυζαντινή περίοδο κατά τη διάρκεια της περίφημης περιόδου της εικονομαχίας, λόγω φωτιάς και άλλων καταστροφών που υπέστη στο πέρασμα των αιώνων, η σημερινή εκκλησία της Παναγίας που σώζεται είναι κτίσμα του 1731 ενώ τα άλλα κτίρια του μοναστηριού θεωρούνται μεταγενέστερα. Το μοναστήρι λειτουργείται στις μέρες μας από άνδρες μοναχούς, ωστόσο για επίσκεψη επιτρέπεται η είσοδος και σε όλες και όλους και θα βρεις ίσως ενδιαφέρον να μάθεις ότι στο εσωτερικό του ναού της Παναγίας βρίσκεται μια εικόνα της μητέρας του Χριστού που είναι καλυμμένη από ασημένια φύλλα, θεωρείται προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών και φαίνεται να ήρθε στην Κύπρο από περιοχή της Μικράς Ασίας.

Από αρχιτεκτονικής απόψεως, αξίζει να σταθείτε και να χαζέψετε την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία με το εκλεπτυσμένο καμπαναριό και ανεξαρτήτως των θρησκευτικών σας πεποιθήσεων είναι κοινώς αποδεκτό ότι το μέρος αποπνέει ιδιαίτερη χαλάρωση και ηρεμία. Σε ό,τι αφορά στο γειτονικό μονοπάτι της φύσης που έχει διαμορφωθεί από το Τμήμα Δασών, αυτό είναι γραμμικό και έχει μήκος γύρω στα 4.5 χιλιόμετρα με αφετηρία είτε τη Μονή Τροόδιτισσας είτε την Κοινότητα Φοινιού, αναλόγως από που επιθυμείτε να ξεκινήσετε. Το μονοπάτι διασχίζει τον ποταμό της Τροοδίτισας και βασικό σημείο ενδιαφέροντος είναι ο ψηλός καταρράκτης με την εύηχη ονομασία Χαντάρα που βρίσκεται αρκετά κοντά στο μοναστήρι.

Ο καταρράκτης βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Διαρίζου ή όπως αλλιώς λέγεται «Διπλού ποταμού», βόρεια του χωριού Φοινί, σε υψόμετρο 1,035 μέτρα. Καθ’όλη τη διάρκεια του μονοπατιού θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε διάφορα σημεία από όπου ξεπροβάλλει πανοραμικά το πανέμορφο και γραφικό Φοινί ενώ εντύπωση προκαλούν στους περιπατητές και οι κοφτοί, κάθετοι βράχοι με κατεύθυνση τον Άγιο Δημήτριο.

Πέραν της τραχείας πεύκης, θα συναντήσετε κατά τη βόλτα σας κι άλλα πανέμορφα δέντρα που εντοπίζονται σε τέτοιο υψόμετρο, όπως η κουμαριά και η ενδημική λατζιά αλλά και οι επιβλητικοί πλάτανοι που ευδοκιμούν κυρίως κατά μήκος του ποταμού. Θα ήταν χρήσιμο επιπροσθέτως να τονιστεί ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύκολο μονοπάτι για περιδιάβαση, με βαθμό δυσκολίας μόνο 1 και ο χρόνος πεζοπορίας για να το διασχίσετε ολόκληρο δεν ξεπερνά τη μιάμιση με δύο ώρες.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Никита Шестаков (@ni_sh29)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@irene_pa)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Έξοδος: Τελευταία Ενημέρωση