ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χειροποίητη αυθεντική pasta

Στο νέο κατάστημα της Λευκωσίας, Pasta Pasta

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΕΑΡΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Εάν θέλεις να ζήσεις πολλά χρόνια, πίνε κρασί και τρώγε μακαρόνια» έλεγε μια παλιά παροιμία. Περαστικός από την οδό Στασίνου μού τράβηξε την προσοχή η ταμπέλα ενός νέου καταστήματος: Pasta Pasta, The Artisian Choice of Pasta Lovers. Αμετανόητος μακαρονάς τσίμπησα με την πρώτη! Πρόκειται για το πρώτο μαγαζί φρέσκων ή αποξηραμένων χειροποίητων ζυμαρικών ιταλικού τύπου στη Λευκωσία, όπου μπορεί να βρει κανείς σπαγγέτι, λουγκουίνι, ταλιατέλες, λαζάνια, νιόκι, dumplings και ραβιόλι σε έξι διαφορετικές γεμίσεις. Μια ιδέα του κ. Στασίνου Σωφρονίου που φέρνει στο πιάτο μας την ιταλική εκδοχή για το πώς πρέπει να τρώμε την pasta.


Η φιλία αρωγός της συνεργασίας
Όλα ξεκίνησαν πριν από δεκατέσσερα χρόνια, το 2002 στη Λεμεσό, όταν η οικογενειακή επιχείρηση Pasta Fresca Ltd ξεκίνησε τη λειτουργία της προμηθεύοντας αρχικά τα φρέσκα ζυμαρικά του εργαστηρίου στα καλά εστιατόρια και ξενοδοχεία της Κύπρου. Ιθύνων νους ο σπουδασμένος μάγειρας στις ΗΠΑ Φαίδρος Ατζίνης. Φίλοι από μικροί ο Στασίνος και ο Φαίδρος ξενιτεύτηκαν μαζί για να ακολουθήσουν διαφορετικές σπουδές και η σχέση τους επισφραγίστηκε με οικογενειακούς δεσμούς με τον πρώτο να παντρεύεται την αδελφή της γυναίκας του παιδικού του φίλου. «Επειδή έχουμε μια πολύ δυνατή σχέση ήταν πολύ πιο εύκολο για μένα να απευθυνθώ σ’ αυτόν για να ανοίξω ένα κατάστημα με τα προϊόντα του, αντί να πάω σε κάποιον άγνωστο. Έχει χρόνια που συζητάμε, ανταλλάσοντας ιδέες για το πώς να προωθηθούν τα ζυμαρικά του στον κόσμο. Ο ίδιος δεν έχει χρόνο να αφιερώνει στη λιανική πώληση. Πριν από έξι μήνες είδα ότι το υπάρχον κατάστημα είχε αδειάσει, η τοποθεσία του ήταν βολική, οπότε το πρότεινα, δέχθηκε, το πήραμε και το κάναμε» ξεκινάει τη κουβέντα μας ο κ. Στασίνος Σωφρονίου, εξηγώντας μας πώς δημιουργήθηκε το Pasta Pasta, το μοναδικό κατάστημα στην Κύπρο που πουλάει αυτά τα προϊόντα λιανικώς.
Τα ζυμαρικά τους διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές. Με πρώτες ύλες το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι, πλούσιο σε γλουτένη και πρωτεΐνες και το παστεριωμένο αβγό. Στο ραβιόλι προστίθεται φαρίνα από σκληρό σιτάρι με τις γεμίσεις του, ρικότα, διάφορα τυροκομικά, μαύρη τρούφα, σπανάκι, ανάλογα με τη γεύση. «Συνταγές δεν υπάρχουν στη δουλειά μας, δεν έχουμε κάτι μυστικό» συμπληρώνει ο κ. Φαίδρος Ατζίνης, τον οποίο πήγαμε και τον βρήκαμε στον σύγχρονο πλέον εργαστήριο του, στη βιομηχανική περιοχή Ύψωνα, πιστοποιημένο με Haccp. «Για να βγάλεις ένα καλό προϊόν προσέχεις τα πάντα να είναι στην εντέλεια στα στάδια παραγωγής του: από την αγορά των καλύτερων πρώτων υλικών μέχρι τη συσκευασία και την παράδοση. Η ζύμωση γίνεται με το μάτι, το ανθρώπινο χέρι ζυγίζει καλύτερα τα πράγματα. Συνταγές μπορώ να δώσω σε εσένα για να κάνεις φρέσκια pasta σπίτι σου, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις το τελικό προϊόν που βγάζουμε εμείς...».


Ο πήχης ποιότητας ψηλά
Ο κ. Ατζίνης επιστρέφοντας στην Κύπρο μετά τις σπουδές του δούλεψε για έξι χρόνια στο team του 4 Seasons, φτιάχνοντας και φρέσκα ζυμαρικά. «Η ποιότητα των μακαρονιών του ξενοδοχείου δεν είναι η ίδια με βιοτεχνίες όπως η δική μας. Τα δικά μας μηχανήματα είναι υψηλών προδιαγραφών. Φεύγοντας από εκεί ήθελα να μπορέσω εγώ να παράγω. Ανεβάζοντας τον πήχη ποιότητας ακολούθησα το τρίπτυχο της επιτυχίας που ως επιχείρηση επιδιώκουμε: κόστος, σταθερότητα και ποιότητα του προϊόντος».
Στην Ιταλία και στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον κ. Ατζίνη, για να στεγνώσουν παλιότερα τα φρέσκα μακαρόνια διάλεγαν χειμερινές ημέρες με κρύο, βροχή και υγρασία. «Όταν άνοιξα πωλούσαμε μόνο φρέσκα μακαρόνια. Το φρέσκο μπορείς να το στεγνώσεις με εξειδικευμένο τρόπο. Μετά οι πελάτες μού ζήτησαν να τα αποξηραίνω. Κάποια σχήματα ξεραίνονται εύκολα, τα πλείστα όμως είναι δύσκολα. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε επενδύσει σε έναν αποξηραντήρα, που δουλεύει με τη θερμοκρασία, την ποσότητα υγρασίας και τον τρόπο που κυκλοφορεί ο αέρας. Χρησιμοποιούμε υψηλές υγρασίες και θερμοκρασίες μεταξύ 45-50 βαθμών. Το πρόγραμμα μιας ολόκληρης παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 15-18 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει πολύ η ποιότητα. Μερικά σχήματα που παράγουμε δεν μπορείς να τα βρεις στην αγορά λόγω της αποξήρανσης, όπως το σπαγγέτι με αυγό που απαιτεί πολύ δύσκολη αποξήρανση, γι’ αυτό τα μεγάλα εργοστάσια δεν το παράγουν».
Η γεύση τους έχει μια βαθιά νοστιμιά, αγάπη και μεράκι κι αν τους φερθείτε έξυπνα με μια απλή σάλτσα της αρεσκείας σας, θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά σε σχέση με τα βιομηχανοποιημένα του εργοστασίου. Αν θέλετε, μάλιστα, να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, δεν έχετε παρά να φτιάξετε ραβιόλι γεμιστό με μαύρη τρούφα και τυρί. Το απόλυτο εύκολο πρώτο γκουρμέ πιάτο σε τραπέζι. Θα σας πάρει πέντε λεπτά, θα ικανοποιήσει κάθε καλεσμένο και θα νιώσετε την ικανοποίηση του καλού μάγειρα, χωρίς πρακτικά να χρειαστεί να κάνετε τίποτα, αφού όλη η γεύση βρίσκεται στην εξαιρετική πρώτη ύλη. Αλείψτε με καλό βούτυρο και παρμεζάνα και αφεθείτε σε ένα ντελίριουμ γεύσης που μπορείς να βρεις μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις… «Στοιχίζουν ανάλογα με το είδος και το βάρος. Τα ραβιόλι Black trufle είναι το πια ακριβά. Είναι πιο ακριβά από αυτά του σούπερ μάρκετ, αλλά είναι το ίδιο όπως αγοράζεις ένα αυτοκίνητο Fiat και μια Ferrari» προσθέτει ο κ. Σωφρονίου.


Αξία της ζωής το μαγείρεμα
Στο εργαστήριο στον Ύψωνα απασχολούνται πέντε ειδικευμένοι υπάλληλοι που παράγουν 150-200 κιλά ζυμαρικών την ημέρα, δηλαδή περίπου 30 τόνοι το χρόνο. Παράγει ένα προϊόν υψηλής ποιότητας στους επαγγελματίες, το 99% των πελατών του, «ένα ακριβό προϊόν σε φτηνή συσκευασία για να μην χρεώνουμε πολύ τον πελάτη». Οι πελάτες του πολλοί. Από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων 4 Seasons, St. Raphael και Grand Resort μέχρι τους χώρους εστίασης Bastione, Chesters, Apperitivo, Bar Italian, Rococo, Μουσών, του ομίλου Carol Mill, κ.ά. Όσοι αγαπούν τα αυθεντικά ζυμαρικά τα βρίσκουν στο κατάστημα Pasta Pasta στη Λευκωσία και με προσφορές έκπτωσης. Στα ράφια του υπάρχουν επίσης έτοιμες σάλτσες , έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και δωρεάν συνταγές!
Η επιχειρηματική μονάδα της συνεργασίας του καταστήματος Pasta Pasta και του εργαστηρίου Pasta Fresca Ltd αποτελεί ένα φωτεινό case study στον σύγχρονο υγιεινό τρόπο διατροφής και μια πνοή αναβίωσης καλών στιγμών. Τότε που η οικογένεια καθόταν γύρω από το τραπέζι και επικοινωνούσε. Τότε που το φαγητό δεν ήταν η διαδικασία ικανοποίησης της πείνας σε fast food ρυθμούς, αλλά μια ιεροτελεστία. Όπως η μεγάλες αξίες της ζωής: ο έρωτας, η σχέση με τον Θεό, η επαφή με τους φίλους, η διασκέδαση της Κυριακής και βεβαίως το ίδιο το μαγείρεμα!


-ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
To Pasta Pasta βρίσκεται στον οδό Στασίνου 37Β στη Λευκωσία
Τηλ. 22378005
Ώρες λειτουργίας Δευτ.-Τρ. 10:00-18:00, Τετ & Σαβ 10:00-14:00
Τηλ. παραγωγού Pasta Fresca Ltd 25877480

Γαστρονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X