ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νυχτερινή βάρδια: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή;

Η πλειοψηφία των εργαζομένων νυχτερινού ωραρίου αντιμετωπίζουν παχυσαρκία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι νυχτερινές βάρδιες σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Για πάρα πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς, όμως, αποτελούν αναπόσπαστο και πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι. Και αν είστε κι εσείς εργαζόμενος αυτού του δύσκολου ωραρίου, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τις υγιεινές σας συνήθειες, και να μην καταφεύγετε στην εύκολη (και ανθυγιεινή) λύση του καφέ και της ζάχαρης.

Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι οι εργαζόμενοι του νυχτερινού ωραρίου αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς κινδύνους όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του μαστού, όπως και κινδύνους για την ψυχική τους υγεία. Οι παρακάτω προτάσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς και δυνατοί, παρά τις δυσκολίες.

Ετοιμάστε το γεύμα σας πριν τη δουλειά

Αν έχετε έτοιμο ένα υγιεινό, σπιτικό γεύμα, οι πιθανότητες να καταφύγετε σε κάτι εύκολο και λιπαρό από έξω είναι πολύ μικρότερες. Αν ο χώρος εργασίας σας έχει φούρνο μικροκυμάτων, τότε είναι πολύ καλή ιδέα να προετοιμάσετε αρκετά γεύματα στο ρεπό σας, να τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη και να λύσετε το πρόβλημα της καθημερινής διατροφής.

Διαλέξτε υγιεινά σνακ

Όταν είμαστε κουρασμένοι, τότε είναι η στιγμή που θα επιλέξουμε κάποιο σνακ γεμάτο με περιττή ζάχαρη, για να ανεβάσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος, και για αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα σνακ που θα παίρνουμε μαζί μας στην δουλειά—φρούτα και λαχανικά, όπως μπανάνες, μήλα και καρότα, αλλά και μερικοί ξηροί καρποί θα μας γεμίσουν ενέργεια με υγιεινό τρόπο, δίνοντάς μας και μια γερή δόση βιταμινών.

Περπατήστε λίγο

Αν δουλεύετε σε γραφείο, προσπαθήστε να σηκώνεστε τακτικά και να περπατάτε λίγο, ώστε να ξεπιαστείτε. Ακόμα και το να ανεβείτε και να κατεβείτε τις σκάλες μερικές φορές θα σας βοηθήσει σημαντικά. Θα καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες για άσκηση, και θα μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα όταν τελειώσει η βάρδιά σας.

Φροντίστε να κοιμάστε καλά

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για το βιολογικό σας ρολόι να συνηθίσετε αυτά τα περίεργα ωράρια και να καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά (και αρκετές ώρες) τις ώρες που ο υπόλοιπος κόσμος ξυπνάει και δραστηριοποιείται. Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι όσο πιο σκοτεινό γίνεται, αλλά και ήσυχο. Επίσης, αν σας βοηθάει να “χωρίζετε” τον ύπνο σας σε δύο κομμάτια, μπορεί να είναι πολύ καλή ιδέα.

Αποφύγετε τον καφέ και τα energy drinks

Μπορεί η καφεΐνη να σας βοηθήσει προσωρινά, αλλά σε μεγάλες δόσεις θα προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο σας, ειδικά αν ο καφές σας περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Προσπαθήστε να ελαττώσετε τις ποσότητες καφεΐνης που καταναλώνετε σταδιακά, αντικαθιστώντας αυτές τις εύκολες λύσεις με υγιεινή διατροφή, που σιγά-σιγά θα ρυθμίσει καλύτερα τα επίπεδα ενέργειάς σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση

X