ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κόκκινο ή λευκό κρασί;

Το κρασί λατρεύετε για τη γεύση του αλλά και για τα οφέλη του στην υγεία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το κρασί, είναι το εξαίσιο δώρο που, σύμφωνα με τους αρχαίους, χάρισε στους θνητούς ο θεός Διόνυσος. Ο Ιπποκράτης το θεωρούσε φάρμακο για κάθε αρρώστια και μέχρι σήμερα «λατρεύετε» για τη γεύση του αλλά και για τα οφέλη του στην υγεία.

Κόκκινο κρασί
• Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες: Οι ιδιότητες αυτές του κόκκινου κρασιού οφείλονται κυρίως στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει (πολυφαινόλες-ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη). Το κόκκινο κρασί αυξάνει τη διασταλτικότητα των αγγείων και μειώνει την πίεση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση για το σχηματισμό θρόμβων. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κρασί, λόγω των πολυφαινόλων που περιέχει, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL), και να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Υψηλή αντιοξειδωτική προστασία: Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη-φυτικό συστατικό (αντιοξειδωτικό) που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Βελτίωση μνήμης: Το κόκκινο κρασί, δια μέσου της ρεσβερατρόλης, μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες του εγκέφαλου. Αποτελέσματα από επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Λευκό κρασί
• Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες: Μέχρι σήμερα τα εύσημα απονέμονταν μονό στο κόκκινο κρασί, λόγω της αντιοξειδωτικής του ουσίας, ρεσβερατρόλης, αφού το λευκό κρασί παρασκευάζεται από το χυμό και με περιορισμένη χρήση της φλούδας σταφυλιών, έχοντας χαμηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη αλλά και φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικών ουσιών. Παρόλ' αυτά, έρευνες έδειξαν ότι το λευκό κρασί έχει εξίσου ευεργετικές ιδιότητες στην καρδία.
• Πρόληψη κατά του καρκίνου και καλύτερη λειτουργιά του αναπνευστικού συστήματος: Αν και το κόκκινο έχει 12 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το λευκό, τα αντιοξειδωτικά του λευκού απορροφώνται πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι κρασί να προτιμήσω;
Συστήνεται η εναλλαγή στην κατανάλωση μεταξύ λευκού και κόκκινου καθώς και τα δυο συμβάλλουν στη διατήρηση καλών επιπέδων υγείας. Ωστόσο, τα οφέλη ή οι κίνδυνοι για την υγεία εξαρτώνται από την προσλαμβανόμενη ποσότητα. Τα οφέλη φαίνεται να προκύπτουν από τη μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια την ημέρα), ενώ οι κίνδυνοι σχετίζονται άμεσα με την υπερκατανάλωση κρασιού ή οποιουδήποτε άλλου αλκοολούχου ποτού (π.χ. αύξηση σωματικού βάρους, αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα, αύξηση αρτηριακής πίεσης και αυξημένο ρίσκο για μερικά είδη καρκίνων).

Θερμίδες
Κρασί λευκό ξηρό (120kcal) – 80 θερμίδες
Κρασί κόκκινο (120kcal) – 85 θερμίδες

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση