ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

8 λάθη που επιδεινώνουν τις αλλεργίες μας

Αν μπορείτε να αλλάξετε αυτές τις συνήθειες θα απολαύσετε το σπίτι σας χωρίς να προκαλέσετε επιπλέον ευαισθησία στις αλλεργίες σας

must.com.cy

Οι εποχιακές αλλεργίες μπορεί να είναι πολύ άσχημες, ειδικά για τους πολύ ευαίσθητους. Και γίνονται ακόμα χειρότερες, καθώς πολλές φορές κάνουμε κάποια «αθώα» λάθη στο σπίτι μας και τις πυροδοτούμε. Ποια είναι όμως τα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι στο σπίτι μας και προκαλούμε τις αλλεργίες;

1. Δεν αλλάζετε φίλτρα αέρα τακτικά
Κανονικά, τα φίλτρα αέρα από συσκευές όπως το κλιματιστικό πρέπει να αλλάζονται κάθε τρεις μήνες. Αν έχεις όμως κατοικίδια ή αλλεργία στη γύρη, πρέπει να αλλάζεις φίλτρα πιο συχνά, μεταξύ 20 με 45 μέρες.

2. Ξεχνάτε να ξεσκονίσετε συχνά
Το ξεσκόνισμα όταν είστε αλλεργικός, μπορεί να γίνει εφιάλτης, καθώς εκτίθεστε στη σκόνη. Το να το αναβάλετε επ’ αόριστον όμως, είναι πολύ χειρότερο, καθώς αυξάνει τα αλλεργιογόνα στον αέρα. Βάλτε μια μάσκα και κάντε λίγο ξεσκόνισμα κάθε δεύτερη μέρα. Ξεσκονίστε από πάνω προς τα κάτω και στη συνέχεια βάλε ηλεκτρική σκούπα.

3. Σκουπίζετε τα χαλιά αλλά όχι τα έπιπλα
Μην ξεχνάτε να σκουπίζετε τις επιφάνειες ανάμεσα σε αυτά που ξεσκονίζετε και στα πατώματα και τα χαλιά, δηλαδή τα έπιπλα. Τα ακάρεα ζουν στα έπιπλα, οπότε μην ξεχνάτε αυτά τα σημεία.

4. Κάνεις μπάνιο το πρωί και όχι το απόγευμα ή το βράδυ
Η γύρη κάθεται πάνω στα ρούχα και στα μαλλιά μας, όταν είμαστε έξω. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βγάλετε τα ρούχα σας και να κάνετε μπάνιο, μόλις επιστρέψετε σπίτι. Έτσι, δεν θα συνεχίζετε να αναπνέεις τη γύρη που έχει κολλήσει πάνω σας και το κυριότερο δεν θα την μεταφέρετε στο σπίτι.

5. Δεν χρησιμοποιείτε αντιαλλεργικά κλινοσκεπάσματα
Δεν υπάρχει καλύτερο σπίτι για τα ακάρεα από το κρεβάτι σας, που είναι ζεστό και υγρό με πολλά κύτταρα του δέρματός σας. Τα αντιαλλεργικά κλινοσκεπάσματα κρατούν μακριά τα ακάρεα που βρίσκονται στα μαξιλάρια, στο στρώμα και στα σεντόνια από τον αέρα που αναπνέετε. Ακόμη τα σκοτώνει καθώς δεν αφήνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σας να μπουν εκεί που ζουν.

6. Δεν πλένετε τα σεντόνια σας σε αρκετά ζεστό νερό
Πρέπει να πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματά σας, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει να τα πλένετε σε νερό στους 50 βαθμούς. Για τα ευαίσθητα ρούχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό απορρυπαντικό κατά των αλλεργιογόνων.

7. Αφήνεις τον αέρα να γίνει πολύ ξηρός ή πολύ υγρός
Ο ξηρός αέρας κάνει τα αλλεργιογόνα και τη σκόνη να μεταφέρονται πιο εύκολα. Ακόμη, ερεθίζει τις ρινικές διόδους και τις μεμβράνες βλέννας, κάνοντας τα συμπτώματα της αλλεργίας χειρότερα. Από την άλλη, ο υγρός αέρας είναι ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα, που λατρεύουν την υγρασία. Ιδανικά, κρατήστε την εσωτερική υγρασία σε επίπεδα 40-50%. Χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο για να την υπολογίζετε και έναν αφυγραντήρα, αν είναι απαραίτητο.

8. Φοράς παπούτσια μέσα στο σπίτι
Αν μπαίνετε στο σπίτι με τα παπούτσια και συνεχίζετε να τα φοράτε, μεταφέρετε όλη τη βρωμιά που περπατήσατε, οπότε καλύτερα να τα βγάζετε στην πόρτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

Aν θέλετε να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, σας δίνουμε πέντε 5 φανταστικές ιδέες
must.com.cy
 |  ΘΕΜΑΤΑ