ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Aνθυγιεινά σνακ: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους τους

Ερευνητές του King’s College του Λονδίνου μελετούν τους κινδύνους και μοιράζονται τα αποτελέσματα

must.com.cy

Μαρία Καραμάνου

Η συνήθεια πολλών ανθρώπων να καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "European Journal of Nutrition". Η έρευνα περιέγραψε τις συνήθειες κατανάλωσης σνακ των 854 συμμετεχόντων. Εντοπίστηκε ότι το ένα τέταρτο από αυτούς δεν συνδέουν την ποιότητα των σνακ με την ποιότητα των κύριων γευμάτων τους, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως υψηλά επίπεδα σάκχαρου και λίπους στο αίμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 24% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, γλυκά και φρούτα. Οι συμμετέχοντες που καταναλώνουν σνακ είναι περίπου 95% της ομάδας, με το 29% από αυτούς να τρώνε περισσότερα από δύο σνακ την ημέρα.

Η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα δεν είναι ανθυγιεινό, αρκεί να επιλέγονται υγιεινά σνακ. Εκείνοι που κατανάλωναν συχνά υγιεινά σνακ, όπως ξηροί καρποί και φρέσκα φρούτα, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρούν υγιές βάρος σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου σνακ ή επέλεγαν ανθυγιεινά σνακ. Τα υγιεινά σνακ μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη μεταβολική υγεία και να μειώσουν το αίσθημα πείνας.

 

Ωστόσο, το 26% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι καταναλώνουν υγιεινά κύρια γεύματα αλλά επιλέγουν ανθυγιεινά σνακ. Αυτά τα σνακ, όπως τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά, σχετίζονται με χειρότερες υγειονομικές επιδόσεις και αφήνουν τους ανθρώπους αισθανόμενους πεινασμένους. Επιπλέον, σχετίζονται με υψηλότερο σωματικό βάρος, αυξημένο λίπος στο κοιλιακό και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων μετά από γεύματα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιαγγειακών νοσημάτων και παχυσαρκίας.

Τα πιο δημοφιλή σνακ που καταναλώθηκαν περιλάμβαναν μπισκότα, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι, τυρί και βούτυρο, κέικ και πίτες, καθώς και μπάρες δημητριακών. Η μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων προήλθε από τα κέικ και τις πίτες (14%), τα δημητριακά πρωινού (13%), το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), τα γλυκά (12%), τα μπισκότα και τα μπράουνις (11%), καθώς και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (11%).

Επίσης, η ώρα του τσιμπολογήματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία, καθώς η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα μετά τις 9 το βράδυ συνδέεται με χειρότερες αιματολογικές ενδείξεις σε σύγκριση με άλλες ώρες. Η δρ. Σάρα Μπέρι από το King’s College του Λονδίνου σημειώνει ότι η αντικατάσταση ανθυγιεινών σνακ, όπως μπισκότα, πατατάκια και κέικ, με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και ξηροί καρποί, είναι ένας απλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση