ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:01
 

Πώς να μην κάνει κατάληψη στο σπίτι η δουλειά

Πέντε προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να βάλεις την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην δουλειά και το σπίτι

Newsroom K

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει καταλάβει την ζωή μας, πολλοί από εμάς, βρεθήκαμε να δουλεύουμε από το σπίτι.

Κι ενώ αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια πολυσύχναστη μετακίνηση, να βάλουμε ένα πλυντήριο ενώ δουλεύουμε και να κερδίσουμε λίγη περισσότερη ώρα για ύπνο, υπάρχουν και τα αρνητικά του θέματος. Κάποια μειονεκτήματα. Παραδείγματος χάρη, ένα από αυτά είναι ο διαχωρισμός που πρέπει να θέσεις εσύ η ίδια από το σπίτι και το “γραφείο” σου.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να κατανοήσεις που δουλεύεις
Δεν έχουμε όλοι το πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα ελεύθερο δωμάτιο ή ένα γραφείο για να δουλέψουμε ενώ εργαζόμαστε από το σπίτι. Για αυτό τον λόγο πρέπει να προσδιορίσετε στον εαυτό σας ένα χώρο το οποίο θα αποκαλείτε γραφείο. Τακτοποιήστε τον χώρο αυτό, διακοσμήστε τον ανάλογα με το στυλ σου και κάντε την δική σας προσωπική γωνιά εργασίας όσο πιο cosy γίνεται.

Κάτι που ισχύει και για το υπνοδωμάτιο
Είναι απαραίτητο για την ευεξία μας να μην μετατρέπουμε την κρεβατοκάμαρα μας σε χώρο εργασίας και να την χρησιμοποιούμε για να κοιμόμαστε. Έτσι το σώμα μας καταλαβαίνει πότε ήρθε ή ώρα για ύπνο. Ωστόσο μπορεί όντος να χρησιμοποιείς το γραφείο του δωματίου σου σαν χώρο εργασίας. Τότε πρέπει να σιγουρευτείς πως το περιβάλλον γύρω σου είναι τακτοποιημένο και το κρεβάτι σας στρωμένο. Αυτό θα βοηθήσει περισσότερο και στην συγκέντρωσή σου.
Φτιάξε μια ρουτίνα

Ρουτίνα
Είναι απαραίτητο κάθε μέρα να έχουμε μία υγιή ρουτίνα εργασίας, που μας δίνει την αίσθηση της κανονικότητας και ενός ρυθμού. Έτσι θα μπορούμε να σταματάμε την δουλειά πολύ πιο εύκολα όταν φτάσουμε στο τέλος της ημέρας. Ένα το οράριό σου είναι από τις 9 μέχρι τις 5 τότε τήρησε το και “σχόλασε” στην ώρα σου. Δίνοντας χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει είναι πολύ σημαντικό για την διατήρηση της ψυχικής σου υγείας.

Κάνε διάλειμμά, το μεσημεριανό είναι αναγκαίο
Είναι δύσκολο να μπορούμε εγκεφαλικά να κάνουμε τον διαχωρισμό εργασιακού χώρου και σπιτιού κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό που θα βοηθήσει σημαντικά είναι να θέσετε μια ακριβής ώρα που θα κάνεις το break σου για να μαγειρέψεις και να φας το μεσημεριανό σου. Επίσης τα μικρά διαλλείματα κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ευεργετικά, αλλά προσπάθησε να μην παρασυρθείς από τις δουλειές του σπιτιού και ύστερα καταλήξεις να ξεμπερδεύεις από την δουλειά στις 9 το βράδυ!
Σταματάμε τελείως οτιδήποτε έχει σχέση με την δουλειά μας

Aπομακρύνσου από το laptop
Με το να απομακρύνουμε από μπροστά μας το laptop, ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να διαβάσουμε ένα mail ή να ενημερωθούμε για την πρόοδο κάποιου project. Πρακτικά κατεβάζοντας την οθόνη του laptop ή κλείνοντας τον υπολογιστή μας μόνο καλό κάνουμε. Τοποθετούμε το laptop σε κάποιο συρτάρι, ή το εξαφανίζουμε από μπροστά μας για να μην το βλέπουμε. Έχει σημασία να μην είναι στο οπτικό σου πεδίο. Κάτι άλλο που θα σε βοηθήσει πολύ είναι να βάλεις μία τάξη στο χώρο που δουλεύεις για να νιώσεις πως τελείωσες την δουλειά για την μέρα.

Μετά την δουλεία 
Μια καλή συμβουλή είναι να κάνεις μία βόλτα στο τετράγωνο και μετά επιστρέψεις πάλι σπίτι. Έτσι έχουμε την ψευδαίσθηση πως κάνουμε την διαδρομή από το χώρο εργασία μας ως το σπίτι, όπως θα ήταν το φυσιολογικό.
Με το να οργανώσουμε κάποια δραστηριότητα μετά το τέλος της ημέρας μας βοηθάει να βάλουμε την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην δουλειά μας και το σπίτι μας. Μπορείς παραδείγματος χάρη να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο, ή να κάνεις pop corn και να δεις την αγαπημένη σου σειρά μαζί με την οικογένεια ή τον σύντροφό σου. Υπάρχουν τόσες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις από την άνεση του σπιτιού σου, φτάνει μόνο να έχεις λίγη φαντασία.

 

Πηγή: must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

X