ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο φωτογράφος πίσω από το FaceTime Series

Ο Δώρος Θεοδώρου δεν άφησε την καραντίνα να περιορίσει τη δημιουργικότητά του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νάκης Αντωνίου 

Σε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι περιορίσαμε κάθε είδους δραστηριότητα λόγω καραντίνας, ο Δώρος Θεοδώρου βρήκε τον τρόπο να μείνει ενεργός. Με μια σειρά από πορτρέτα φωτογραφισμένα μέσω FaceTime, απαθανατίζει μοντέλα, fashion bloggers και προσωπικότητες της Κύπρου, αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.

Είσαι ένας φωτογράφος που μεγάλο μέρος των φωτογραφίσεών του γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Πώς αντέδρασες στην επιβολή της καραντίνας;

Στην αρχή δεν το είχα συνειδητοποιήσει, η αλήθεια είναι, μέχρι που ξεκίνησαν οι ακυρώσεις από διάφορες φωτογραφίσεις που είχα. Τότε ξεκίνησα να το εμπεδώνω πως για κάποιους μήνες ίσως να μην κάνω καθόλου αυτό που αγαπώ. Όταν, όμως, είσαι δημιουργικός άνθρωπος, πάντα βρίσκεις τον τρόπο.

Πώς εμπνεύστηκες τη σειρά με τα πορτρέτα στο FaceTime;

Κάναμε online meeting με μία φίλη, με την οποία δουλεύουμε και μαζί, για να συζητήσουμε επερχόμενα projects, τοποθεσίες, outfits κ.τ.λ., και έκανα screenshots τις πόζες της για να έχουμε σχετικό υλικό. Όταν τελειώσαμε σκέφτηκα να επεξεργαστώ μερικά και το αποτέλεσμα μού άρεσε. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να κάνουμε το ίδιο concept με κάμερα και ένα ωραίο σκηνικό, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα σεντόνι και το iPad μου.

Ήταν σκέψη σου από πριν ένα τέτοιο project ή προέκυψε λόγω καραντίνας;

Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό κάτι τέτοιο, αλλά ήθελα πολύ να κάνω φωτογραφίσεις με άτομα του εξωτερικού. Απλώς δεν πίστευα ποτέ πως θα ήταν μέσω FaceTime (γέλια).

Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι τελικά να φωτογραφίζεις μέσω FaceTime;

Πανεύκολο, εφόσον υπάρχει καλή σύνδεση διαδικτύου, όρεξη και πίστη στον εαυτό σου.

Υπάρχουν κριτήρια με τα οποία επιλέγεις τα μοντέλα των πορτρέτων;

Εννοείται. Πρώτα αποφασίζω το concept και μετά ανάλογα με αυτό, θα σκεφτώ πιθανά άτομα να προσεγγίσω, και αν ενδιαφέρονται προχωράμε στη φωτογράφιση. Πιστεύω πως ένα πορτρέτο αντιστοιχεί με μία ώρα συνέντευξης, γι’ αυτό προσπαθώ να επιλέγω άτομα που νιώθω πως έχουν κάτι να πουν με τα μάτια τους.

Ποιο ήταν το πρώτο FaceTime πορτρέτο που φωτογράφισες;

Η Ραφαέλα Νεοκλέους. Αρχικά γελούσαμε και οι δύο, αλλά όταν βλέπαμε τα αποτελέσματα, μάς άρεσε και είπαμε να το δούμε λίγο πιο σοβαρά.

Ξεχωρίζεις κάποια συγκεκριμένη από αυτές τις φωτογραφίσεις σου;

Θεωρώ πως η κάθε φωτογράφιση είναι ξεχωριστή με τον δικό της τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, χαίρομαι ιδιαίτερα που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω νέα άτομα, εντός και εκτός Κύπρου.

Πώς προέκυψε η φωτογράφιση του Matthew Zorpas;

Γνώρισα τον Matthew πέρσι, όταν ήρθε στην Κύπρο για την προβολή της ταινίας του και ήμουν ένας εκ των δύο φωτογράφων της εκδήλωσης. Μετά από λίγους μήνες είχε έρθει ξανά στην Κύπρο για διακοπές και ξαναδουλέψαμε μαζί σε φωτογράφισή του για κουστούμια. Έτσι πήρα το θάρρος να του ζητήσω αν ενδιαφέρεται να κάναμε μαζί ένα FaceTime Series.

Πρόσφατα ο βρετανικός λογαριασμός της Leica στο Instagram αναγνώρισε την προσπάθειά σου με ένα post. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Παρά τα διάφορα σχόλια που είχα από τους γύρω μου, πως δύσκολα μια τέτοιου μεγέθους εταιρεία θα έβλεπε τα tags, πίστεψα στον εαυτό μου με αυτό το πείραμα και τελικά δικαιώθηκα. Το θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί πλέον έχω μια άμεση επικοινωνία μαζί τους που μελλοντικά μπορεί και να φέρει νέες ευκαιρίες στην καριέρα μου.

Ως φωτογράφος, πώς βλέπεις την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα;

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν θα είναι όλα όπως πριν. Ωστόσο, το «βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο, δύο άτομα και σε απόσταση δύο μέτρων», μου ακούγεται παρόμοιο με τις περισσότερες από τις φωτογραφίσεις που κάνω (γέλια). Πέραν του αστείου, όμως, για τον κόσμο της μόδας ειδικά, πιστεύω πως θα γίνονται πιο ιδιωτικές φωτογραφίσεις όπου θα είναι απλώς ο φωτογράφος και το μοντέλο.

Πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε ζωντανή τη δημιουργικότητα σε τέτοιες καταστάσεις;

Σε καταστάσεις σαν κι αυτή, αν δεις πως σου έρχονται ιδέες για κάτι δημιουργικό, καλό είναι να μην τις αμελήσεις. Σε κρατάνε ζωντανό!

Τι σου άφησε εσένα η καραντίνα;

Κατάλαβα πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, ειδικά η υγεία, και σίγουρα πλέον θα βλέπω με άλλο μάτι αρκετά πράγματα και θα εκτιμώ περισσότερο αυτά που έχω.

Είναι οι φωτογραφίσεις για το Instagram το μέλλον της φωτογραφίας;

To Instagram είναι απλώς μια πλατφόρμα που υπάρχει και μεγαλώνει με τα χρόνια, αλλά δεν είναι κάτι διαχρονικό όπως είναι το έντυπο περιοδικό. Θεωρώ πιο σημαντικό να δω μια φωτογραφία μου τυπωμένη και δημοσιευμένη σε περιοδικό παρά στο Instagram. Φυσικά, όμως, το Instagram έχει και τα καλά του. Το βλέπω ως ένα άμεσο portfolio για τη δουλειά μου και μέσο επικοινωνίας με άλλα άτομα.

Έχεις μελλοντικά σχέδια για αυτό το FaceTime project ή είναι κάτι που τελειώνει με την άρση των μέτρων;

Δεν έχω κάποια μελλοντικά σχέδια αλλά σίγουρα δεν θα ήθελα να τελειώσει έτσι απλά. Ίσως υιοθετήσω μερικά στοιχεία του σε μελλοντικές μου φωτογραφίσεις. Ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία μας.

EXTRA INFO

Instagram: @_iamdorostheodorou
Website: www.dorostheodorou.com

Πηγή: Must 

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση