ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοτόπουλο γύρος

Μια απλή μαρινάτα μαλακώνει το κοτόπουλο, το οποίο στη συνέχεια μαγειρεύεται αργά για μέγιστη γεύση

Newsroom K

Εύκολη συνταγή για κοτόπουλο γύρο. Είναι η πλησιέστερη στον αυθεντικό, ελληνικό γύρο. Μια απλή μαρινάτα μαλακώνει το κοτόπουλο, το οποίο στη συνέχεια μαγειρεύεται αργά για μέγιστη γεύση! Σερβίρουμε με αραβική πίτα και σπιτικό τζατζίκι.

Χρόνος προετοιμασίας: 20’
Ώρα μαγειρέματος: 3 ώρες
Μαρινάρισμα: 3 ώρες
Μερίδες: 4
Θερμίδες ανά μερίδα: 520

Υλικά
500 γρ. κοτόπουλο στήθος, το κάθε στήθος κομμένο σε 3 κομμάτια
500 γρ. μπούτια κοτόπουλου
4 φέτες μπέικον
2 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση

Για τη μαρινάτα
2 κ.σ. γιαούρτι Αλάμπρα “Η Γιαγιά”
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. ξίδι κόκκινου κρασιού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
4 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
2 κ.γ. λιωμένο σκόρδο (προαιρετικά)
2 κ.γ. κύμινο
Το ξύσμα φλούδας από ένα λεμόνι

Για το τζατζίκι
300 γρ. γιαούρτι Αλάμπρα “H Γιαγιά”
½ μεγάλο αγγούρι, τριμμένο
Αλάτι - Πιπέρι
1 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Για να σερβίρουμε
4 μικρές αραβικές πίτες

Σαλατικά
15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση
1. Πρώτα μαρινάρουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάτα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και μαρινάρουμε για τουλάχιστον 3 ώρες ή, ιδανικά, όλη τη νύχτα (για μέγιστη γεύση), στο ψυγείο.
2. Για να ψήσουμε: Περνάμε μια ξύλινη σμίλα στο κάθε κρεμμύδι με την κομμένη πλευρά του προς τα κάτω. Στοιβάζουμε το κοτόπουλο, εναλλάξ, μπούτι / στήθος στην κάθε σμίλα. Τελειώνουμε με μια φέτα μπέικον. Αυτό το μικρό κομμάτι του λίπους στην κορυφή της στοίβας θα ραντίσει αργά το κρέας σας καθώς μαγειρεύεται.
3. Τοποθετούμε τα στοιβαγμένα μαριναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου σε μια μεγάλη γάστρα και την κλείνουμε με το καπάκι της.
4. Βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C και ψήνουμε το κοτόπουλο για 2½ ώρες. Το μακρύ, αργό μαγείρεμα θα κρατήσει το κοτόπουλο τρυφερό και μαλακό, έτσι μην το βιάσετε!
5. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το τζατζίκι. Χοντροτρίβουμε το αγγούρι με ένα τρίφτη σε ένα μπολ. Με τα χέρια μας το στείβουμε για να αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας του. Ανακατεύουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να χρειαστούμε.
6. Κόβουμε τον γύρο. Πετάμε τις λωρίδες κρεμμυδιού και το μπέικον. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κάθε στοίβα κοτόπουλου προς τα κάτω για να δημιουργήσουμε λεπτές λωρίδες.
7. Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε πίτες με σαλάτα, τζατζίκι, ντομάτες, κρεμμύδια, ακόμα και πατάτες τηγανιτές, αν θέλουμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση