ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μετάλλαξη 614G του ιού γιγάντωσε την πανδημία

Μία μετάλλαξη, που ανιχνεύθηκε στην αρχή της πανδημίας, όπως υποδεικνύουν πρόσφατες μελέτες, έκανε τη μεγάλη διαφορά.

Newsroom Κ, Αθήνα

JAMES GLANZ, BENEDICT CAREY, HANNAH BEECH / THE NEW YORK TIMES

Καθώς ο νέος κορωνοϊός εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο, στο γονιδίωμά του παρουσιάστηκαν κάποιες μεταλλάξεις. Οι περισσότερες δεν επηρέασαν τη συμπεριφορά του. Μία μετάλλαξη, όμως, που ανιχνεύθηκε στην αρχή της πανδημίας, όπως υποδεικνύουν πρόσφατες μελέτες, έκανε τη μεγάλη διαφορά, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα του παθογόνου παράγοντα και δυσχεραίνοντας τον έλεγχο της πανδημίας.

Η μετάλλαξη, γνωστή ως 614G, αρχικά εντοπίστηκε στην Κίνα και γρήγορα βρέθηκε στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη, εκτοπίζοντας σταδιακά όλα τα υπόλοιπα στελέχη του μολυσματικού παράγοντα. Επειτα από ενδελεχείς μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ποικίλη μορφή του κορωνοϊού διέθετε σαφές εξελικτικό πλεονέκτημα, καθώς μεταδιδόταν ευκολότερα από τα αρχικά στελέχη που πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα στελέχη με τη μετάλλαξη 614G προκαλούν βαρύτερα συμπτώματα, είναι πιο θανατηφόρα ή ακόμα πως αποτελούν πρόσκομμα για την παρασκευή των εμβολίων. Επίσης τα μεταλλαγμένα στελέχη δεν μειώνουν την απόδοση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, της χρήσης μάσκας και των αυστηρών περιορισμών. Ωστόσο, αυτή η μικρή μεταβολή του γενετικού κώδικα του νέου κορωνοϊού, επισημαίνει ο γενετιστής του Ινστιτούτου Γενετικής Ερευνας της Αριζόνας, δρ Ντέιβιντ Εγκελτχάλερ, «είναι η γενεσιουργός αιτία της πανδημίας».

Ασφαλώς, ακόμα και αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη, τα πρώτα επιδημικά κύματα COVID-19 θα μπορούσαν να επεκταθούν σε όλο τον κόσμο. Το στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Γουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν εξαιρετικά μολυσματικό. Η μετάλλαξη, όμως, βοήθησε την πανδημία να εξαπλωθεί ευρύτερα και ταχύτερα. H ανίχνευση της μεταβολής του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού πυροδότησε επιστημονική αντιπαράθεση, αλλά και πολιτική μετακύλιση των ευθυνών για τη γιγάντωση της πανδημίας. Οπως επισημαίνει ο Κάρι Στέφανσον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «deCODE Genetics», εταιρείας γενετικών αναλύσεων με έδρα την Ισλανδία, «αιτία της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού παραμένει απλά η απουσία ουσιαστικών μέτρων. Είναι προφανώς ασθενική πολιτική προσέγγιση η απόδοση της ευθύνης για την πανδημία στην ιδιαιτερότητα του ιού».

Βρετανοί ερευνητές της κοινοπραξίας COVID-19 Genomics U.K. διαπίστωσαν ότι πράγματι το μεταλλαγμένο στέλεχος μεταδιδόταν πολύ ταχύτερα συγκριτικά με το αρχικό. Παράλληλη έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας έδειξε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη ήταν πολύ πιο μολυσματικά σε δείγματα ανθρώπινου ιστού από τους βρόγχους και τη μύτη, τις βασικές εστίες απευθείας μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων. Επίσης, μία τρίτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ινδικά χοιρίδια που είχαν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούσαν να το μεταδώσουν ευκολότερα, ακόμα και χωρίς άμεση επαφή με υγιή ζώα, μέσω σταγονιδίων ή αερογενώς.

Ο δρ Εγκελτχάλερ επισημαίνει ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται, χωρίς αυτό να επηρεάζει ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του. Κάποιες μεταλλάξεις, ωστόσο, μπορεί να αλλάξουν ριζικά τη φύση της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αποποιείται της αποζημίωσης η Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις

«Να είστε σίγουροι ότι ΑΝ εξαρτάτο αυτό ΜΟΝΟΝ από τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτο και ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:40

Σε 15 μέρες στην Ολομέλεια η λίστα Γιωρκάτζη

«Σαν σύγκρουση συμφερόντων μου φαίνεται. Καλείτε η Βουλή να ψηφίσει για θέμα που την αφορά και με μεγάλο ...»
ΜΑΡΙΟΣ  |  07:27

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση