ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Κούρδοι προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια

Δεν αποκλείουν νέα τουρκική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Υπό την σκιά των τελευταίων δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας από το βήμα της ολομέλειας του ΟΗΕ και τις πληροφορίες που φτάνουν από διάφορες πηγές, οι Κούρδοι ξεκινούν προετοιμασίες για όλα τα ενδεχόμενα.

Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι οι Κούρδοι δεν αποκλείουν ένα μεγάλο πόλεμο με το τουρκικό κράτος, ο οποίος θα ξεκινήσει πρώτα με μια εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία και στην συνέχεια θα εξαπλωθεί στα εδάφη της Τουρκίας και του Ιράκ.

Ανησυχητικές εξελίξεις

Η παρακολούθηση των τελευταίων κινήσεων των παραγόντων της Άγκυρας κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας δείχνει ότι η τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να αποδεσμευτεί από την νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ με το πρόσχημα ότι αυτή δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια της Τουρκίας.

Στις συναντήσεις τους με τους Αμερικανούς αξιωματούχους οι Κούρδοι πολιτικοί και μαχητές διαπιστώνουν ότι η αμερικανική πλευρά δεν αποκλείει μια μονομερή ενέργεια της Τουρκίας, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις και συμφωνίες.

Έκτακτα μέτρα

Εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης οι Κούρδοι από την μια σπεύδουν να αξιοποιήσουν στο έπακρον τα νέα πολεμοφόδια που τους παρέχουν οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις και από την άλλη λαμβάνουν νέα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές της Συρίας που ελέγχουν.

Μια άλλη πηγή προβληματισμού για τους Κούρδους είναι ο αποκλεισμός τους από την διαδικασία και την επιτροπή δημιουργίας του νέου πολιτεύματος της Συρίας.

Μαζί με τα νέα πυρά της Δαμασκού, οι Κούρδοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι και στη νέα περίοδο, όπως και στο παρελθόν, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις για να προφυλάξουν ότι έχουν κερδίσει στο πεδίο των μαχών της Συρίας.

Η προειδοποίηση του Οτζαλάν

Σε ότι αφορά δε, το νέο χτύπημα στα Άδανα της Τουρκίας, το οποίο έπληξε δυο οχήματα της τουρκικής αστυνομίας, κουρδικές πηγές κάνουν λόγο για πρώτες «προειδοποιητικές βολές» στον άξονα Τουρκίας-Κούρδων.

Οι Κούρδοι υπενθυμίζουν και την πρόσφατη τοποθέτηση-προειδοποίηση του Αμπτουλλάχ Οτζαλάν ότι ένας γενικευμένος πόλεμος στην περιοχή θα μπορούσε να απελευθερώσει στην Τουρκία μια νέα επικίνδυνη «δυναμική» στρατιωτικού πραξικοπήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X