ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζελένσκι: Η Ουκρανία μπορεί να χάσει έως και 100 στρατιώτες την ημέρα

Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ θα χρειαζόταν τουλάχιστον «15 ή 20 χρόνια» για να ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το Κίεβο τόνισε δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών. Η πόλη Σεβεροντονέτσκ στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας είναι μία από τις «άμεσες τακτικές προτεραιότητες» της Ρωσίας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αεροπορικές επιδρομές σε Μικολάιβ και Ντονμπάς πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη Μόσχα. 

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την 88η ημέρα ρωσικής εισβολής 

22:44 Αφού η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε τον τίτλο της Premier League, ο Ουκρανός παίκτης Oleksandr Zinchenko τύλιξε την ουκρανική σημαία γύρω από το τρόπαιο

22:16 Η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους στην περιοχή Ζιτόμιρ

Το Κέντρο Αεροπορικής Διοίκησης της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε εγκαταστάσεις υποδομής στην περιοχή Ζιτόμιρ δυτικά του Κιέβου, την Κυριακή. Η περιοχή Ζιτόμιρ δέχτηκε επίθεση από νοτιοανατολική κατεύθυνση από ναυτικούς πυραύλους κρουζ, σύμφωνα με το Κέντρο Αεροπορικής Διοίκησης της Ουκρανίας.

Το κέντρο πρόσθεσε, «τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι κρουζ καταστράφηκαν από τις μονάδες αεράμυνας του Κέντρου».

21:46 Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, δηλώνει ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε απόψε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.

«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά»

«Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε την περασμένη Τρίτη ότι οι συνομιλίες «αναστέλλονται» καθώς η Ρωσία ανασύνταξε τις δυνάμεις της και τώρα επικεντρώνει την «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο, στην ανατολική Ουκρανία.

21:37 Οι χώρες της Βαλτικής σταμάτησαν τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία

Μετά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η ρωσική εταιρεία εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας απώλεσε από σήμερα τη δυνατότητα να πουλάει το προϊόν της σε πελάτες στις χώρες της Βαλτικής.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Λιθουανίας, Νταϊνίους Κρέιβις.

Την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Ενέργειας Nord Pool ενημέρωσε τη ρωσική InterRAO ότι απαγορεύεται στο εξής να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Εδώ και χρόνια, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Μόσχα, αυξάνοντας τη δική τους παραγωγή και κατασκευάζοντας υποδομές σύνδεσης με τη Σκανδιναβία και άλλες γειτονικές χώρες. Οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Λετονία και τη Λιθουανία, που ανέρχονταν στο παρελθόν στις 1.300 μεγαβατώρες ετησίως, έπεσαν πέρσι στις 300 και πλέον σταμάτησαν τελείως.

Η Λετονία εισήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα από τη Ρωσία για τελευταία φορά στις αρχές Μαΐου. Η Λιθουανία και η Εσθονία σταμάτησαν να αγοράζουν σήμερα.

«Αρνούμαστε να εισάγουμε ενεργειακούς πόρους, καθώς αρνούμαστε να χρηματοδοτούμε τον επιτιθέμενο», πρόσθεσε ο Λιθουανός υπουργός.

Πέρσι, το 17% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας προήλθε από τη Ρωσία.

21:25 Ζελένσκι: Η Ουκρανία μπορεί να χάσει έως και 100 στρατιώτες την ημέρα πολεμώντας στα ανατολικά

Η Ουκρανία μπορεί να χάσει έως και 100 στρατιώτες την ημέρα πολεμώντας στην ανατολική περιοχή, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η μόνη διέξοδος από τον πόλεμο θα είναι μέσω της διπλωματίας -εκτός από τη νίκη του Κιέβου στο πεδίο της μάχης.

«Η νίκη θα είναι αιματηρή», είπε ο Ζελένσκι στην ουκρανική τηλεόραση και «το τέλος θα είναι σίγουρα στη διπλωματία».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία αντιμετωπίζει μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στα ανατολικά αφού το Κίεβο εγκατέλειψε την υπεράσπιση της Μαριούπολης και η Μόσχα διεκδίκησε τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

20:36 Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας περιγράφει τον πόλεμο

Σε μια σπάνια κοινή τηλεοπτική συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι και η πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα είπαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «διαλύσει» την οικογένειά τους, όπως και για εκατομμύρια άλλα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Η Ζελένσκα, η οποία έχει δύο παιδιά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου, παραδέχτηκε ότι μόλις και μετά βίας είχε δει τον Ζελένσκι από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι η ίδια και ο σύζυγός της επικοινωνούσαν κυρίως τηλεφωνικά από τότε.

«Η οικογένειά μας διαλύθηκε, όπως κάθε άλλη ουκρανική οικογένεια», είπε η Ζελένσκα και πρόσθεσε: «Ζει στη δουλειά του. Δεν τον είδαμε καθόλου για 2 ½ μήνες».

20:15 Οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα γιορτάζουν την Ημέρα Vyshyvanka

Οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα συμμετέχουν σε εορτασμούς για τον εορτασμό της Ημέρας Vyshyvanka, μια διεθνή εορτή που στοχεύει στη διατήρηση της παράδοσης της Ουκρανίας στα κεντημένα ρούχα, στην Αθήνα.

19:16 Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ο λαός και η κυβέρνηση της Πολωνίας έχουν αποδείξει ότι είναι κάτι περισσότερο από γείτονες

«Αγαπητοί Πολωνοί, είστε εκείνοι στους οποίους οι Ουκρανοί εμπιστεύονται να φροντίζουν τις οικογένειές τους όταν πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή. Αυτή είναι η υψηλότερη και πιο πολύτιμη εμπιστοσύνη. Θα θυμόμαστε πάντα τι κάνατε για εμάς», τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

19:07 Κατεστραμμένα ρωσικά τανκς εκτίθενται στο Κίεβο

Μια έκθεση με κατεστραμμένα ρωσικά τανκς αποδεικνύεται δημοφιλής στο κοινό στο Κίεβο. Τα οχήματα εμφανίστηκαν στην πλατεία Mykhailivska.

19:01 Ο Γερμανός καγκελάριος υπόσχεται να «εργαστεί ενεργά» για να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θα «εργαστεί ενεργά» για να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να προμηθεύσει λιπάσματα στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Έρχεται αφότου η Ρωσία κατηγορήθηκε για τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, που είναι ζωτικής σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές βασικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο.

Αυτά τα βασικά είδη είναι πολύ απαραίτητα, ιδιαίτερα σε μέρη του κόσμου που ήδη αντιμετώπιζαν επισιτιστική κρίση πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

18:33 Μια θάλασσα από σημαίες σηματοδοτεί τάφους νεκρών στρατιωτών σε ένα νεκροταφείο του Χαρκόβου

 

18:30 Η Ρωσία βομβαρδίζει συνοριακό χωριό στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ

Σύμφωνα με τη Βόρεια Επιχειρησιακή Διοίκηση, το χωριό Σενκίβκα βομβαρδίστηκε από το ρωσικό έδαφος γύρω στις 3:45 μ.μ. στις 22 Μαΐου. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

18:06 Η Ουκρανία απαγορεύει τα φάρμακα που παράγονται στη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε αλλαγές στο νόμο της χώρας για τα φάρμακα στις 22 Μαΐου, «περιορίζοντας τη ροή» εκείνων των φαρμάκων που έχουν παραχθεί τουλάχιστον εν μέρει από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

17:56 Γάλλος υπουργός: Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα χρειαζόταν «15 ή 20 χρόνια»

Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαζόταν τουλάχιστον «15 ή 20 χρόνια» για να ολοκληρωθεί, δήλωσε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέν Μπον, προωθώντας παράλληλα την εναλλακτική πρόταση του προέδρου Μακρόν για δημιουργία μιας νέας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

«Αν λέμε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε 6 μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια, λέμε ψέματα. Δεν είναι αλήθεια», είπε ο Μπον στον ραδιοφωνικό σταθμό της εβραϊκής κοινότητας Radio J. «Πιθανότατα είναι ίσως 15 ή 20 χρόνια. Ό,τι και να γίνει, είναι πολύ μεγάλο», πρόσθεσε.

«Χρειάζεται πολύς χρόνος και δεν θέλω να πουλάμε ψευδαισθήσεις και ψέματα. Αν πούμε στους Ουκρανούς "καλώς ήρθατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν διαβάσατε πλήρως το συμβόλαιο, η υποσημείωση λέει: θα είναι σε 15 χρόνια", τότε νομίζω ότι διαμορφώνουμε το έδαφος για την απογοήτευση μιας ολόκληρης γενιάς Ουκρανοί», είπε ο Μπον.

Ο Γάλλος υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η πρόσφατη πρόταση του Μακρόν για τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, «δεν αποτελεί εναλλακτική λύση» σε οποιαδήποτε ένταξη στην ΕΕ για την Ουκρανία και «δεν εμπόδισε τη μελλοντική της ένταξη στην ΕΕ».

«Είναι ένα συμπληρωματικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να προσφέρει ένα συγκεκριμένο πολιτικό έργο σε χώρες που δεν βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θέλουν να έρθουν πιο κοντά στην Ένωση», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε σε ομιλία του το Σάββατο, ότι οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν ένας «συμβιβασμός» με τη Ρωσία, ως απάντηση στο σχέδιο που πρότεινε ο Μακρόν.

Ο Μπον τόνισε ότι «κάθε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ας είμαστε ειλικρινείς, απαιτεί χρόνο». «Και ενώ περιμένουμε αυτήν την ένταξη, δεν μπορούμε απλά να πούμε «είναι αυτό ή τίποτα», πρόσθεσε.

17:56

17:44 Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε αμοιβαία δικαιώματα για τους Πολωνούς που ζουν στην Ουκρανία

Πολωνοί που ζουν στην Ουκρανία θα έχουν ίσα δικαιώματα με αυτά που έχουν οι ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο του πολωνού ομολόγου του Αντρέι Ντούντα.

Η Πολωνία έχει παραχωρήσει το δικαίωμα διαμονής και εργασίας και διεκδίκησης προνοιακών επιδομάτων σε πάνω από τρία εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή.

Νωρίτερα σήμερα, ένας βουλευτής του ουκρανικού κυβερνώντος κόμματος είπε ότι ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου στη βουλή που θα παρέχει «ειδικό νομικό καθεστώς» σε πολωνούς πολίτες στην Ουκρανία.

17:35 Διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος «τραυματίστηκε σε έκρηξη»

Ο Αντρέι Σεβτσούκ, ο οποίος διορίστηκε δήμαρχος του Ενερχοντάρ μετά την κατάληψη της πόλης από τον ρωσικό στρατό, τραυματίστηκε σε έκρηξη, ανέφεραν ένας Ουκρανός αξιωματούχος και ένα ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο κ. Σεβτσούκ βρίσκεται στην εντατική. Ο Ντμίτρο Ορλόφ, τον οποίο η Ουκρανία αναγνωρίζει ως δήμαρχο της πόλης, είπε στο Telegram: «Έχουμε ακριβή επιβεβαίωση ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης τραυματίστηκαν ο αυτοαποκαλούμενος επικεφαλής της "λαϊκής διοίκησης" Σεβτσούκ και οι σωματοφύλακές του».

Το Ενερχοντάρ είχε πληθυσμό 50.000 πριν από τον πόλεμο και πολλοί κάτοικοι εργάζονταν στους δύο κοντινούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής - ένας από αυτούς είναι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη.

17:20 Νέοι έλεγχοι στη Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν τη Μαριούπολη άρχισαν να απαιτούν άδειες για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται και εξέρχονται από την κατεχόμενη πόλη της Ουκρανίας, δήλωσε την Κυριακή σύμβουλος του Ουκρανού δημάρχου της πόλης.

Ο Πέτρο Αντρουστσένκο προειδοποίησε επίσης ότι οι απελάσεις Ουκρανών από την περιοχή αυξάνονται.

Σύμφωνα με τους περιορισμούς που εισήχθησαν το Σάββατο, τα αυτοκίνητα και οι επιβάτες που εισέρχονται στην πόλη χρειάζονται κάρτες μίας χρήσης που εκδίδονται από Ρώσο διοικητή στο Manhush ή στο Vynohradne, πόλεις στα δυτικά και ανατολικά της κατεχόμενης πόλης.

17:18 Το Τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή λόγω συναγερμού ασφαλείας των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, που προειδοποιούσε τους πολίτες των ΗΠΑ για μια σκληρή επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας κατά της συγκέντρωσης της τουρκικής αντιπολίτευσης.

17:00 Ακτιβίστρια Pussy Riot: «Αν οι Ρώσοι γνώριζαν την αλήθεια, δεν θα υποστήριζαν τον πόλεμο»

Η ακτιβίστρια των Pussy Riot, Lucy Shtein, μίλησε στο SkyNews.

Δείτε τι είχε να πει για το τι σκέφτονται οι Ρώσοι συνάδελφοί της για τον πόλεμο:

15:42 Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος για άλλους τρεις μήνες

Το ουκρανικό κοινοβούλιο παρέτεινε τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τρεις μήνες, μέχρι τις 23 Αυγούστου. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέβαλε για πρώτη φορά το μέτρο αυτό στις 24 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά την ρωσική εισβολή.

Ο στρατιωτικός νόμος δίνει διευρυμένα δικαιώματα στον στρατό και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Οι άνδρες ηλικίας 18 ως 60 ετών που έχουν καλή φυσική κατάσταση απαγορεύεται να φύγουν από την χώρα και καλούνται να συμμετέχουν στις μάχες εναντίον των Ρώσων.

15:40 Οδήγησε 3.700 χιλιόμετρα για να βρει την οικογένειά του που βρισκόταν 10 χιλιόμετρα μακριά

Το σπίτι του Σέρχι Μπελιάεφ από την κατοικία της αρραβωνιαστικιάς του, στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, απέχει 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Αυτό όμως άλλαξε όταν ήρθε ο πόλεμος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

14:00 - Στο ουκρανικό κοινοβούλιο ο Πολωνός πρόεδρος: Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της

Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της, είπε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στους βουλευτές στο Κίεβο, καθώς έγινε ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφωνεί ομιλία με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η ρωσική εισβολή.

«Έχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Πούτιν. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της...τίποτα για εσάς χωρίς εσάς», σημείωσε ο Πολωνός πρόεδρος.

13:54 - Ο πιο πρόσφατα ενημερωμένος χάρτης του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για την κατάσταση στην Ουκρανία

13:50 - Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη»

Ο στόχος για τη Γαλλία είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη» και «να απελευθερωθεί η Ουκρανία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. «Αυτός που επιδιώκει τον πόλεμο, αυτός που είναι πολεμοχαρής είναι ο Πούτιν», είπε ο Μπον.

«Παρέχουμε τα μέσα στην Ουκρανία χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι σε πόλεμο για να αντισταθούμε, (...) για να απελευθερωθεί από μια επίθεση. Δεν προκάλεσαν εκείνοι τον πόλεμο από τη Ρωσία. Προσπαθούν να απελευθερωθούν από μια χώρα κατοχής ως κυρίαρχο κράτος. Είναι θεμιτό, τους στηρίζουμε. Δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον. Εάν δεν το έκανεν η Ευρώπη θα ήταν σαν να έλεγε: Εμπρός, η Ρωσία του Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας. Όταν είσαι αδύναμος, δεν δημιουργείς ειρήνη. Η Ουκρανία είναι Ευρώπη», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του Παρισιού με το Κίεβο δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες ότι κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία, απαντώντας στο σχέδιο της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν.

13:40 - Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε Μικολάιβ και Ντονμπάς

Αεροπορικές επιδρομές σε Μικολάιβ και Ντονμπάς πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη Μόσχα. Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι επιδρομές στόχευαν κέντρα διοίκησης, στρατεύματα και αποθήκες πυρομαχικών.

12:33 - Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι εμποδίζει την εξαγωγή 22 εκατ. τόνων τροφίμων

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι την ενεργειακή κρίση θα ακολουθήσει γρήγορα μια επισιτιστική κρίση εάν δεν δοθεί βοήθεια στην Ουκρανία για να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια της.

11:56 - Επίθεση από «τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις» στο Σεβεροντονέτσκ

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, το Σεβεροντονέτσκ δέχθηκε επίθεση από «τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις».

11:10 - Ουκρανικές δυνάμεις: Τραυματίες από ρωσικούς πυραύλους στη Ζαπορίζια

Η Περιφερειακή Στρατιωτική Διοίκηση της Ζαπορίζια δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους σε ένα από τα χωριά της περιοχής Βιλνιαντσίνα.

10:54 - Λονδίνο: Το Σεβεροντονέτσκ, μια από τις «άμεσες τακτικές προτεραιότητες» της Ρωσίας

Η πόλη Σεβεροντονέτσκ στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας είναι μία από τις «άμεσες τακτικές προτεραιότητες» της Ρωσίας, καθώς οι δυνάμεις της αναπτύσσουν άρματα μάχης στην περιοχή, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

10:52 - Εντείνει την επίθεση στο Ντονμπάς η Ρωσία

Η Ρωσία έχει εντείνει την επίθεσή της στο Ντονμπάς. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ντονμπάς ως «εξαιρετικά δύσκολη» στην τελευταία ομιλία του.

10:42 - Gazprom: Η παροχή αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας έπεσε στα 44,7 κυβικά μέτρα από 45,9 κυβικά μέτρα χθες

Η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε πως συνεχίζει να παρέχει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας διαμέσου του σημείου εισόδου Σούντζα, με όγκους που φθάνουν σήμερα τα 44,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) από 45,9 mcm χθες. Αίτημα για διοχέτευση του αερίου διαμέσου του κύριου σημείου εισόδου Σοχρανίφκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Gazprom. 

09:50 - Ομιλία του Πολωνού προέδρου στο ουκρανικό κοινοβούλιο

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, μια χειρονομία που θα τον κάνει τον πρώτο αρχηγό ξένου κράτους που θα το κάνει από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Ο Ντούντα θα είναι ο πρώτος αρχηγός ξένου κράτους που θα εκφωνήσει ομιλία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

09:49 - Ζελένσκι: Μόνο η διπλωματία μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο

Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να επαναλάβει τις συνομιλίες με τη Ρωσία, ενώ αποκλείει την κατάπαυση του πυρός ή παραχωρήσεις στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε το Σάββατο ότι «αναμφίβολα θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας».

«Θέλουμε τα πάντα πίσω. Και η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θέλει να επιστρέψει τίποτα. Γι' αυτό το τέλος θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θέλουμε τα εδάφη μας πίσω και αυτός ο πόλεμος να τελειώσει. Το πώς και το πότε όμως θα γίνει αυτό, εξαρτάται από τον χρόνο που θα γίνει η συνομιλία με τον Πούτιν. Νομίζω ότι ο διάλογος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα γίνει σίγουρα. Αλλά δεν ξέρουμε σε ποια μορφή: με ή χωρίς μεσάζοντες, σε έναν ευρύ κύκλο ή με τη μορφή διμερών συνολιών».

09:02 - Ουκρανικές αρχές: 12 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Σεβεροντονέτσκ

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

08:18 - Ουκρανικός στρατός: Η Ρωσία αναπτύσσει εκτοξευτές πυραύλων Iskander κοντά στα σύνορα

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία ανέπτυξε εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander-M στη ρωσική περιφέρεια Μπελγκορόντ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

07:55 - Eυρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δεσμεύθηκε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου «δεν θα μείνουν ατιμώρητες». Στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσίευσε χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Ρεντέρς διευκρίνισε πως 11 κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.

Οι έρευνες διενεργούνται τόσο στην ουκρανική επικράτεια, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία και λαμβάνονται καταθέσεις από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να σωθούν από τη σύρραξη, εξήγησε ο επίτροπος Δικαιοσύνης. Τόνισε ωστόσο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συγκεντρωθούν σωστά, καθώς «αν περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ή ψευδείς ειδήσεις, θα πρόκειται για καταστροφή».

07:34 - 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στο Azovstal

Ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη χαλυβουργία Azovstal στο λιμάνι της Μαριούπολης είναι 78 γυναίκες, δήλωσε φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ.

Μεταξύ των αιχμαλώτων υπάρχουν επίσης αλλοδαποί, σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, που μίλησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Δεν διευκρίνισε πόσοι, ούτε τις εθνικότητές τους.

«Είχαν αρκετά τρόφιμα και νερό, είχαν επίσης αρκετά όπλα. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη φαρμάκων», σύμφωνα με τον κ. Πουσίλιν. Ο ίδιος είπε ότι έξι ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ανατινάξουν αποθηκευμένα πυρομαχικά προτού αιχμαλωτιστούν.

07:32 - Τουλάχιστον 7 άμαχοι νεκροί στο Ντανιέτσκ

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν χθες Σάββατο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι σκότωσαν επτά άμαχους στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Οι τρεις σκοτώθηκαν στην πόλη Λίμαν, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο ουκρανός περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο. Δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος διεμήνυσε πως «κάθε εγκληματίας πολέμου θα τιμωρηθεί».

Στο μεταξύ στη Χερσώνα, πόλη την οποία κατέχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τοπικοί φιλορώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν μέσω Telegram τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι σκότωσαν τρεις αμάχους και τραυμάτισαν άλλους δέκα στο χωριό Μπιλοσέρκα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

07:31 - «Όχι» Κιέβου σε συμφωνία που περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών

Η Ουκρανία απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο να συμφωνήσει εκεχειρία με τη Ρωσία και τόνισε ότι το Κίεβο δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών. Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, παραδεχόμενος ότι η στάση του Κιέβου γίνεται πιο αδιάλλακτη, είπε ότι οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα έπειτα από οποιαδήποτε διακοπή στις εχθροπραξίες.

«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (αν γίνουν παραχωρήσεις). Απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters από το προεδρικό γραφείο, όπου ορισμένα παράθυρα και διάδρομοι προστατεύονται με σακιά με άμμο. «Έπειτα από λίγο, με ανανεωμένη σφοδρότητα, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν κάπως, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… Και θα ξαναρχίσουν μια νέα επίθεση, πιο αιματηρή και σε ευρεία κλίμακα», υποστήριξε.


Ο Ποντολιάκ απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ παράξενες» τις εκκλήσεις που έγιναν από τη Δύση για μια κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει, στη νότια και ανατολική Ουκρανία. «Οι (ρωσικές) δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα και μετά θα είναι δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε. Και οι δύο πλευρές λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει και επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Ο Ποντολιάκ υποστήριξε ότι μια εκεχειρία θα ήταν προς το συμφέρον του Κρεμλίνου. «Θέλουν να δείξουν κάποιου είδους στρατιωτική επιτυχία. Ασφαλώς δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιτυχίες, με δεδομένη τη βοήθεια (που λαμβάνει η Ουκρανία) από τους δυτικούς εταίρους. Θα ήταν καλό αν οι ελίτ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφταναν μέχρι το τέλος: η Ρωσία δεν μπορεί να αφεθεί στη μέση, επειδή (οι Ρώσοι) θα αναπτύξουν μια ρεβανσιστική αντίληψη και θα γίνουν ακόμη σκληρότεροι. Πρέπει να ηττηθούν, να υποστούν μια οδυνηρή ήττα, όσο πιο οδυνηρή γίνεται», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Καλώς ήρθατε στο club! Στην Ευρώπη, όπου τα συστήματα απλής αναλογικής κυριαρχούν, ένα Κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ