ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παγκόσμιο ρεκόρ στις δαπάνες για πυρηνικά όπλα

Η εντατικοποίηση των πυρηνικών δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τη διατύπωση στρατηγικών απειλών, αλλά και από τις αυξημένες δαπάνες των πυρηνικών χωρών

Οι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα εκτιμάται πως αυξήθηκαν κατά 13% εντός 2023, φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 91,4 δισ., σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση για την κατάργηση των πυρηνικών International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Ican).

Το νέο αυτό ποσό, μεγαλύτερο κατά 10,7 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2022), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία ευρύτερης γεωπολιτικής αστάθειας, λόγω των συνεχιζόμενων πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Σύμφωνα με την Ican, και οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου ενίσχυσαν τους πυρηνικούς προϋπολογισμούς τους, με την Κίνα να κατέχει τη δεύτερη θέση με δαπάνες 11,9 δισ. δολαρίων, αν και πολύ πίσω από τις ΗΠΑ στις οποίες πιστώνεται αμυντική δαπάνη 51,5 δισ. δολαρίων.

Η Ρωσία, με προϋπολογισμό 8,3 δισ. δολάρια, βρίσκεται στην τρίτη θέση πυρηνικών δαπανών, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (8,1 δισ. δολ.) και τη Γαλλία (6.1 δισ.δολ.).

Τα ακριβή ποσά που δαπανώνται από αυταρχικά καθεστώτα ή τις τρεις χώρες με αδήλωτα πυρηνικά προγράμματα (Ισραήλ, Ινδία, Πακιστάν) παραμένουν ασαφή, λόγω αδιαφάνειας στα στοιχεία.

Τα πυρηνικά κράτη «οδεύουν προς δαπάνες 100 δισ. δολαρίων ετησίως για πυρηνικά όπλα» προειδοποιεί η Σούζι Σνάιντερ, μία από τις συντάκτριες της έρευνας, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα.

«Αυτά τα δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διάσωση ειδών χλωρίδας και πανίδας που συντηρούν τη ζωή στη Γη, αν όχι για τη βελτίωση της παιδείας και της υγείας στον κόσμο» ανέφερε η ίδια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε που ξεκίνησε την έρευνά της η Ican, οι δαπάνες για πυρηνικά όπλα έχουν εκτοξευθεί κατά 34% (ή 23,2 δισ. δολάρια). Ο πυρηνικός πρϋπολογισμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 45% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 43%.

Άλλα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri), δείχνουν ότι ο αριθμός των ενεργών πυρηνικών κεφαλών αυξήθηκε ελαφρώς, σε 9.585 – κυρίως λόγω της ενίσχυσης του οπλοστασίου της Κίνας σε 500 από 410.

Τα κράτη με τις περισσότερες πυρηνικές κεφαλές παραμένου οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που κατέχουν περίπου το 90% του συνόλου (πυρηνικών κεφαλών).

«Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχουμε να δούμε τέτοια τάση, τα πυρηνικά να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις» σημειώνει ο Γουίλφρεντ Βαν, διευθυντής του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής της Sipri.

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση