ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εντείνει τις διαπραγματεύσεις με το Podemos ο Σάντσες

Δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία

Kathimerini.gr

Απέλπιδα προσπάθεια να πείσει το αριστερό Podemos να μετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό σοσιαλιστών και φιλελεύθερων κατέβαλε χθες ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες. Αν τα κόμματα μείνουν σταθερά στις θέσεις τους και ο Σάντσες δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στις ψηφοφορίες που θα γίνουν σήμερα και την Παρασκευή, είναι δύσκολο να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ο Σάντσες έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των φιλελεύθερων Ciudadanos του Αλμπερ Ριβέρα και χρειάζεται 40 ψήφους ακόμη προκειμένου να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 176 εδρών. Το σχέδιο του Σάντσες είναι να τεθεί επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού με τα δύο νεοεμφανιζόμενα κόμματα της ισπανικής πολιτικής, τους Ciudadanos και το Podemos. «Δεν υπάρχει πιθανό άθροισμα με τα κόμματα της ίδιας ιδεολογίας, πρέπει να αναμειχθούμε», είπε χθες ο Σάντσες από το βήμα της Βουλής.

Το Podemos είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό με ανακοίνωσή του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, θεωρώντας τους Ciudadanos alter ego του Λαϊκού Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Ραχόι. «Ενας λόγος πασπαλισμένος με ζάχαρη, με αοριστολογίες, χωρίς προτάσεις. Αυτό δεν είναι κυβερνητικό σχέδιο», έγραψε ο υπ’ αριθμόν 2 του Podemos, Ινιγο Ερεχόν. Η απόρριψη αυτή βασίζεται στην πολιτική εκτίμηση ότι, σε περίπτωση νέων εκλογών τον Ιούνιο, το Podemos θα βγει ενισχυμένο και οι νέες διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές θα γίνουν από καλύτερη θέση.

Στη χθεσινή ομιλία στη Βουλή, ο Πέδρο Σάντσες υποσχέθηκε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 700.000 νοικοκυριά, αύξηση του επιδόματος τέκνων και επίδομα στους χαμηλόμισθους, ώστε να μειωθεί η φτώχεια μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Σάντσες ζήτησε κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων και απαγόρευση της υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking), της τεχνικής για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου που θέτει σε κίνδυνο τον υδροφόρο ορίζοντα.
Υποσχέσεις

«Ακόμη και το χειρότερο μέτρο στη συμφωνία PSOE-Ciudadanos είναι καλύτερο από μια νέα κυβέρνηση Ραχόι», είπε ο Σάντσες, υποσχόμενος αυστηρά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και για αναθεώρηση των πιο αντιδραστικών διατάξεων του νόμου περί εθνικής ασφαλείας. Το διχαστικό ζήτημα της Καταλωνίας εθίγη μόλις στο τέλος της μακροσκελούς ομιλίας του.

Εν τω μεταξύ, χθες στη Χώρα των Βάσκων αφέθηκε ελεύθερος ο επικεφαλής του απαγορευμένου κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι. Ο Οτέγκι εξέτισε ποινή κάθειρξης 6,5 ετών επειδή προσπάθησε να ανασυστήσει το Μπατασούνα, την πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ. Στη φυλακή, ο Οτέγκι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τερματισμό των βίαιων επιθέσεων της ΕΤΑ το 2011, ενώ το 2013 εξελέγη, αν και φυλακισμένος, πρόεδρος του διαδόχου κόμματος του Μπατασούνα, που ονομάζεται Σόρτου. «Σήμερα ένας πολιτικός κρατούμενος βγαίνει από μια ισπανική φυλακή», είπε ο Οτέγκι στους 300 περίπου υποστηρικτές που τον περίμεναν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση