ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίνα προς ΗΠΑ: «Αβάσιμες οι κατηγορίες» ότι το Πεκίνο στηρίζει τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία

Η προσέγγιση των ΗΠΑ «είναι εξαιρετικά υποκριτική και παντελώς ανεύθυνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα αυτό που χαρακτήρισε «αβάσιμες κατηγορίες» των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο υποστηρίζει το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ένα νομοσχέδιο αρωγής μεγάλης κλίμακας προς την Ουκρανία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα αβάσιμες κατηγορίες για το συνηθισμένο εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν, προσθέτοντας ότι «η προσέγγιση αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά υποκριτική και παντελώς ανεύθυνη και η Κίνα αντιτίθεται σ’ αυτή σθεναρά».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Παρασκευή στην Ιταλία, ο Μπλίνκεν είχε κατηγορήσει το Πεκίνο ότι υποστηρίζει εμμέσως τη σύγκρουση στην Ουκρανία παρέχοντας στη Ρωσία εξαρτήματα για την αμυντική βιομηχανία της.

«Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, αυτός που συμβάλλει περισσότερο αυτή τη στιγμή σ’ αυτό τον τομέα είναι η Κίνα», είχε δηλώσει ο Μπλίνκεν στο Κάπρι, στο τέλος μιας συνεδρίασης των υπουργών Εξωτεριών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών. Αυτό «επιτρέπει στη Ρωσία να συνεχίζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας».

«Στο ζήτημα της Ουκρανίας, η Κίνα διατηρούσε ανέκαθεν μια αντικειμενική και δίκαιη θέση, έχει ταχθεί ενεργά υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών και έχει ωθήσει προς μια πολιτική λύση», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ.

«Η Κίνα εφαρμόζει με συνεπή τρόπο τους κανοονισμούς που σχετίζονται με την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης», πρόσθεσε.

«Η Κίνα δεν ευθύνεται για την ουκρανική κρίση ούτε παίρνει μέρος σ’ αυτή και ουδέποτε έριξε λάδι στη φωτιά», δήλωσε ακόμα ο κινέζος εκπρόσωπος.

«Δεν θα δεχθούμε να μας ρίχνουν άλλοι ευθύνες», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι αναμένουμε μετά το αεροπορικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ