ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μποζκίρ: Σε πολύ επικίνδυνη στιγμή η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Ο κ. Μποζκιρ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας

ΚΥΠΕ

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και την Τουρκίας για τον τερματισμό της μεταναστευτικής κρίσης βρίσκεται σε μια «πολύ επικίνδυνη στιγμή», την ώρα που γίνεται συζήτηση για το κατά πόσο η Τουρκία έχει εκπληρώσει τους όρους, ανέφερε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ Βολκάν Μποζκιρ.

«Όλες οι συμφωνίες που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα, χτισμένες στην εμπιστοσύνη, την καλή θέληση, την ανάληψη ευθυνών και πολιτικού ρίσκου, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πολύ επικίνδυνη στιγμή," δήλωσε ο κ. Μποζκίρ σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Μποζκιρ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας, έστω και αν οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η Άγκυρα θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πέντε ακόμα κριτήρια αξιολόγησης, ώστε να φιλελευθεροποιηθούν οι θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη.

"Αυτό δεν είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα. Αυτό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα", δήλωσε ο κ. Μποζκίρ, αναφερόμενος στα πέντε κριτήρια, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

"Η δική μας ερμηνεία μας είναι ότι έχουμε εκπληρώσει τις προσδοκίες μας αρκετά ικανοποιητικά", πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης την αντίθεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αλλαγή της αντι-τρομοκρατικής νομοθεσίας της Τουρκίας, κάτι που είναι μέσα στα 5 από τα 72 κριτήρια αξιολόγησης που ΕΕ αναφέρει ότι εξακολουθεί να μην πληρεί η Τουρκία.

"Αυτή η αλλαγή στην αντι-τρομοκρατική νομοθεσία είναι εντελώς αδύνατη. Επιπλέον θεωρούμε ότι η νομοθεσία μας είναι συναφής με τα ευρωπαϊκά πρότυπα", δήλωσε ο κ. Μποζκίρ, μιλώντας στα αγγλικά.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση