ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Guardian: Οι διάλογοι των Τούρκων Υπουργών το βράδυ του πραξικοπήματος

«Πιιανότατα θα πετύχουν και απόψε θα πεθάνουμε»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η εφημερίδα Guardian φέρνει στο φως τους αποκαλυπτικούς διαλόγους των υπουργών του Τούρκου Πρωθυπουργού από τη δραματική νύχτα της απόπειρας του πραξικοπήματος.

Ήταν περίπου δύο ώρες μετά την εμφάνιση των τανκς και των στρατιωτικών στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, όταν εννέα πρωτοκλασάτοι υπουργοί συγκεντρώθηκαν στην πρωθυπουργική κατοικία, χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσουν τα επόμενα λεπτά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βλέποντας τους πραξικοπηματίες να βομβαρδίζουν τα κτίρια και να έχουν πάρει τον έλεγχο του κρατικού καναλιού ήταν πλέον βέβαιοι ότι είχε έρθει το τέλος. «Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε όλοι απόψε» είπε ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με αξιωματούχο που βρισκόταν στην αίθουσα, και αποκάλυψε τους διαλόγους στον Guardian και πρόσθεσε:

Ας είμαστε τουλάχιστον έτοιμοι για να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη.
Τότε ο υπουργός ζήτησε από τον σωματοφύλακά του να του δώσει το προσωπικό του όπλο.

Στη συνέχεια, όλοι οι υπουργοί έδιωξαν από την αίθουσα τους φρουρούς τους καθώς εκείνη τη κρίσιμη στιγμή, δεν ήξεραν ποιον να εμπιστευτούν.

Προσπάθησαν δε να ελαφρύνουν το κλίμα, την στιγμή που το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η παρουσιάστρια ανέγνωσε το μήνυμα του στρατού.

Κάποιος από τους υπουργούς είπε αστειευόμενος : «Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά η κρατική τηλεόραση.

Το Facetime και η εμφάνιση Ερντογάν

Η εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο CNN Turk άλλαξε το κλίμα που επικρατούσε και έδωσε μία νότα αισιοδοξίας. Ο Τούρκος πρόεδρος, μέσω του iPhone και της εφαρμογής Facetime κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.

Όμως ένας υπουργός σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στο λαό ο Ερντογάν. «Τι είναι το Facetime και γιατί δεν το έχω εγώ;» ρώτησε.

«Εκείνη τη στιγμή η ψυχολογία μας άλλαξε και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε» είπε στον Guardian ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι προσθέτοντας ωστόσο ότι κάποιοι υπουργοί ένιωσαν άβολα με το κάλεσμα του Ερντογάν καθώς εξέφρασαν ανησυχία ότι όλο αυτό θα οδηγούσε σε μακελειό.


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση