ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Κουρδικό

Χακκάρι και Σίρνακ επαναπροσδιορίζονται ως δήμοι από την τουρκική Κυβέρνηση

Στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, οι τόνοι στο Κουρδικό Ζήτημα σκαρφαλώνουν σε επικίνδυνα επίπεδα. Μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στο Κουρδικό Ζήτημα. 

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοινώνει το πρωί της Τρίτης μια αμφιλεγόμενη απόφαση. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα επαναπροσδιορίζει ως δήμους δυο μεγάλες κουρδικές επαρχίες. Από τώρα και στο εξής, το Χακκάρι και το Σίρνακ δεν θα είναι επαρχίες, αλλά δήμοι. Στις δυο επαρχίες, στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, το κουρδικό κίνημα είχε σημειώσει ιστορική επιτυχία. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λοιπόν, αποφασίζει να «τιμωρήσει» τους ψηφοφόρους αυτών των εκλογικών επαρχιών.

Μαζί με την υποβάθμιση του καθεστώτος του Χακκάρι και Σίρνακ, η τουρκική κυβέρνηση μετονομάζει τις περιοχές και παράλληλα ετοιμάζεται να δημιουργήσει νέες επαρχίες, οι οποίες θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας και φυσικά τους υπολογισμούς του ΑΚΡ για τις νέες εκλογές.

Η νέα κίνηση της Άγκυρας προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην κουρδική πλευρά. Το κουρδικό κίνημα προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους βήματα θα έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των συγκρούσεων σε ολόκληρη την Τουρκία.
Το νέο βήμα της κυβέρνησης έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά το νέο κάλεσμα της κουρδικής πλευράς. Χθες, οι Κούρδοι της Τουρκίας είχαν φέρει εκ νέου στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης του Αμντουλλάχ Οτζαλάν.

Εν τω μεταξύ, στο ανατολικό κομμάτι της Τουρκίας και στον Ανατολικό Πόντο συνεχίζονται κατά διαστήματα οι συγκρούσεις των Κούρδων και Μαρξιστών ανταρτών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Χθες, στην επαρχία Μπίτλις, οι συγκρούσεις άφησαν πίσω τους 5 νεκρούς στρατιώτες και πολλούς τραυματίες.

Ας σημειωθεί ότι στον Πόντο, στο πλευρό των Κούρδων ανταρτών «πολεμούν» αντάρτες μικρών μαρξιστικών και λενινιστικών ομάδων. Οι εν λόγω ομάδες έχουν συνάψει με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) από τον περασμένο Μάρτιο.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση