ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Γαλλία χάνει τον στόχο του ελλείμματος

Πιθανότητες οι κρατικές δαπάνες να αποδειχθούν υψηλότερες από το προβλεπόμενο

Kathimerini.gr

Η γαλλική κυβέρνηση είναι απίθανο να πετύχει τον στόχο για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος έως το 2017, προέβλεψε χθες το ανεξάρτητο Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Οικονομικών (HCFP). Το Παρίσι έχει λάβει τρεις χρονικές παρατάσεις από τις Βρυξέλλες για να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ωστόσο οι οικονομολόγοι του HCFP εκτιμούν ότι δεν θα το πετύχει γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι κρατικές δαπάνες να αποδειχθούν υψηλότερες από το προβλεπόμενο και τα φορολογικά έσοδα λιγότερα. Επιπλέον, κατά την ανεξάρτητη αρχή, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 1,5% το 2016 και το 2017 είναι υπερβολικά αισιόδοξη και υψηλότερη από την πρόβλεψη των περισσότερων ανεξάρτητων οικονομολόγων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν απέρριψε τις ανησυχίες του ανεξάρτητου συμβουλίου, λέγοντας ότι οι οικονομολόγοι του είναι κάθε χρόνο σκεπτικοί και ότι παρ’ όλα αυτά κάθε χρόνο η κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους της. Θεωρητικά, στόχος του Παρισιού είναι να μειώσει το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ στα τέλη του 2017.

Μέχρι σήμερα το Παρίσι έχει αποτύχει τρεις φορές να μειώσει το έλλειμμά του, τόσο υπό την παρούσα σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ όσο και υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση Σαρκοζί. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες πως «είναι εφικτό» να μειώσει το Παρίσι το δημοσιονομικό του έλλειμμα και πως περιμένει ότι αυτό θα διαμορφωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2017.

Η εκτίμηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δημοσίων Οικονομικών αποτελεί νέο πλήγμα κατά της κυβέρνησης Ολάντ, μόλις λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο. Τον Αύγουστο η ανεργία στη Γαλλία είχε αυξηθεί κατά το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών χρόνων, πρόβλημα που αναμένεται να παίξει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην προεκλογική περίοδο.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση