ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον Λευκό Οίκο ο Ματέο Ρέντσι, στήριξη από Ομπάμα

«Δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Ρέντσι έχει την υποστήριξη του ισχυρότερου ηγέτη του κόσμου»

Kathimerini.gr

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μετέβη χθες Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ελπίζοντας ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει την καμπάνια του υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του απ’ ό,τι φαίνεται τελευταίου επίσημου δείπνου που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της προεδρίας του.

Το δείπνο, το οποίο θα παρατεθεί σήμερα, θα λειτουργήσει ως «σφραγίδα έγκρισης» της Ουάσιγκτον στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού. «Δεν διαλέξαμε την ημερομηνία για το δείπνο, ωστόσο έρχεται σε μια καλοδεχούμενη χρονική στιγμή και δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Ρέντσι έχει την υποστήριξη του ισχυρότερου ηγέτη του κόσμου», δήλωσε ένας ανώτατος Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρώμη έχει ήδη εκφραστεί υπέρ των μεταρρυθμιστικών προτάσεων του Ρέντσι, δεχόμενος την οργή των αντιπάλων της κυβέρνησης, οι οποίοι έκαναν λόγο για ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να μη μιλήσει τόσο ανοιχτά υπέρ της κυβερνητικής πρότασης, ωστόσο η στήριξή του αναμένεται να είναι ξεκάθαρη. «Νομίζω ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Ομπάμα είναι ότι τρέφει απεριόριστο σεβασμό για τον Ρέντσι. Αυτό δεν μπορεί να πλήξει τη θέση του πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας ενόψει του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Φράνκο Παβοντσέλο, πρύτανης του πανεπιστημίου Τζον Κάμποτ της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο Ματέο Ρέντσι έχει εργαστεί σκληρά για να κερδίσει τον σεβασμό του Λευκού Οίκου, όντας ένας από τους πιο θερμούς Ευρωπαίους υποστηρικτές των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που προασπίζει ο Μπαράκ Ομπάμα, αντιμετωπίζοντας ωστόσο τον σκεπτικισμό της ιταλικής Κεντροαριστεράς.

Επιπλέον, ο Ιταλός πρωθυπουργός ρίσκαρε να ενισχύσει περαιτέρω τον σκεπτικισμό της πολιτικής του οικογένειας, επιτρέποντας στον αμερικανικό στρατό να κάνει χρήση ιταλικών βάσεων για τις επιδρομές του στη Λιβύη και ανακοινώνοντας ότι η Ρώμη θα συμμετάσχει στη νατοϊκή δύναμη που θα τοποθετηθεί στην ανατολική Ευρώπη, η οποία έχει εξοργίσει τη Ρωσία και αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την ιταλική Αριστερά.

Επίσης, ο Ρέντσι υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του στην υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, εγείροντας ανησυχίες σε ορισμένους από τους συμβούλους του για το τι θα επακολουθήσει εφόσον εκλεγεί ο Τραμπ.

Η τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες διοργάνωσαν ένα επίσημο δείπνο για την Ιταλία ήταν το 1998. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο Ιταλοαμερικανός σεφ Μάριο Μπατάλι θα αναλάβει την προετοιμασία του φαγητού, ενώ η Γκουέν Στεφάνι θα τραγουδήσει για τους 500 προσκεκλημένους. Μεταξύ των τελευταίων θα είναι ο σχεδιαστής μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι, ο Ιταλός σεφ του ερευνητικού κέντρου CERN Φαμπιόλα Γκιανότι και η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Γκιούζι Νικολίνι, του μικρού ιταλικού νησιού που έχει δεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες. Στο δείπνο θα παρευρεθεί επίσης ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός Ρομπέρτο Μπενίνι, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου. Η πρόσκληση που έγινε στον Ιταλό ηθοποιό επικρίθηκε από το στρατόπεδο του «όχι», το οποίο τη χαρακτήρισε σκόπιμο προεκλογικό ελιγμό. «Ενα δείπνο ως επιβράβευση για ένα “ναι” στο δημοψήφισμα. Πόσο άθλιο», έγραψε στο Twitter ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κεντροδεξιού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Αύριο η χώρα μας θα είναι η προσκεκλημένη του τελευταίου επίσημου δείπνου που θα δώσει ο πρόεδρος Ομπάμα. Αυτό είναι ένα συμβολικό γεγονός και όχι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι η αναγνώριση από τον αγαπητό, κύριο σύμμαχό μας, του πόσο γερή είναι η φιλία μας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός τη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X