ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

Ο Αντρέι Καρλόφ πυροβολήθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια έκθεσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

 

Τρομοκρατική επίθεση θεωρεί η Μόσχα τον θάνατο του Ρώσου πρέσβη της Άγκυρας σε εγκαίνια στο κέντρο της πόλης ενώ οι ΗΠΑ καταδιάζουν την πράξη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Άγκυρας ο δράστης είναι αστυνομικός , ενώ σύμφωνα με το Euronews και τις ειδικές δυνάμεις στην Άγκυρα, ο αστυνομικός-δράστης ήταν εκτός υπηρεσίας. Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης, ωστόσο ο δράστης φώναζε πυροβολώντας δεν ξεχνάμε το Χαλέπι. 

Ο Εκπρόσωπος του αμερικανού ΥΠΕΞ δήλωσε πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν την πράξη αυτή από όπου κι αν προέρχεται. "Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του" λέει.

21.55 Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό της Αθήνας για τη σημερινή δολοφονική τρομοκρατική επίθεση κατά του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Κάρλοφ, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια βάρβαρη ενέργεια που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο ενός διπλωμάτη, του οποίου το λειτούργημα υπηρετεί εξ ορισμού την προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου.

Προσθέτει ότι η δολοφονική αυτή ενέργεια είχε ως στόχο την πρόκληση έντασης και περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

21.35 Μεταξύ των τριών τραυματιών, στη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη, είναι και ένας ομογενής, ο Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη τύπου που είναι σε εξέλιξη μαζί με τους υπουργούς Άμυνας και Υγείας. Ο ομογενής τραυματίας φέρει ελαφρά τραύματα και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του .

21.19 Επιβεβαιώνει οτι ο δράστης ήταν αστυνομικός ο Τούρκος ΥΠΕΣ, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρει πως ακόμα τρία πρόσωπα τραυματίστηκαν ελαφρά από την τρομοκρατική επίθεση. 

21.18 Την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν στη διερεύνηση της επίθεσης εξέφρασε ο Τζον Κέρι. 

21.12 Το Προφίλ του Ρώσου πρέσβη

O Αντρέι Καρλόφ, που σήμερα δολοφονήθηκε από τα πυρά αγνώστου κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας στην Άγκυρα ήταν πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2013, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδας της πρεσβείας.

Ο Καρλόφ γεννήθηκε το 1954 στη Μόσχα και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Ακολούθως το 1992 αποφοίτησε από τη ρωσική Διπλωματική Ακαδημία.

Είχε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις για το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Ρωσίας. Η θητεία του ως διπλωμάτης άρχισε το 1976 στο Υπουργείο Εξωτερικών. Από το 1979 έως το 1984 και στη συνέχεια από το 1986 - 1997 διορίστηκε ως πρεσβευτής της χώρας του στη Βόρεια Κορέα.

Διετέλεσε ακόμη πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα από το 2001 - 2006, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του και αναλάβει τη θέση του γενικού αναπληρωτή διευθυντή για προξενικές υποθέσεις από το 2007 έως το 2013 που ανέλαβε καθήκοντα στην Τουρκία.
Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.

21.08   Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί καταδίκασε απόψε τη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι καταδικάζει τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη και μοιράζεται τον πόνο της οικογένειάς του και του ρωσικού έθνους.

21.01 Στη Μόσχα μεταβαίνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις. Σύμφωνα με το NTV στη Μόσχα ο κ. Τσαβούσογλου θα συζητήσει το μέλλον της Συρίας με τη Ρωσία και το Ιράν, η οποία είχε προγραμματιστεί πριν το συμβάν. Ωστόσο, αναπόφευκτα πλέον και υπό τη σκιά των νέων εξελίξεων στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Άγκυρα. 

20.50 Οι συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας που είναι προγραμματισμένες για αύριο στην Μόσχα, ανάμεσα στην Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν θα πραγματοποιηθούν κανονικά, παρά την δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας του Ιράν και της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην Μόσχα.

Μια διπλωματική πηγή στην τουρκική πρεσβεία στην Μόσχα δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στην Μόσχα.

"Η τριμερής συνάντηση Ρωσίας–Ιράν–Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί", δήλωσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρισκόταν στην αεροπορική πτήση προς την ρωσική πρωτεύουσα την ώρα της δολοφονίας του πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ.

20.49 Τηλεφώνημα Ερντογάν- Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνομίλησε πριν από λίγο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Ενημέρωσε τον ίδιον σχετικά με την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη.
Εν τω μεταξύ, τα φιλοκυβερνητικά μέσα μεταδίδουν την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι ο δράστης είναι μέλος του Κινήματος Γκιουλέν. 

Αστυνομικός ο δράστης

20.39 Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ο δράστης είναι ήδη νεκρός από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις. Ονομάζεται Μεβλούτ Μερτ Αλτίντας. Γεννήθηκε το 1994 στο Αϊδίνη. Ο δράστης σκοτώθηκε εξαιτίας των πυρών των συναδέλφων του που εισήλθαν στον χώρο όπου δολοφονήθηκε ο Ρώσος πρέσβης. Την ίδια ώρα και δεύτερο θερμό επεισόδιο υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη. Ένας βομβιστής καμικάζι επιχείρησε να εισβάλει σε στρατώνα στο Ζειντενμπουρνού. Εξουδετερώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας . 

20.33 Σύμφωνα με το RT, o Ερντογάν καλεί τον Πούτιν μετά και από την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.

20.24 Ρωσικό ΥΠΕΞ:  Σήμερα είναι μία τραγική μέρα για την ιστορία της Ρωσίας ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Είμαστε σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές που μας διαβεβαιώνουν οτι θα γίνει ενδελεχής έρευνα ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα μέσω της ρωσικής τηλεόρασης. Οι δολοφόνοι θα τιμωρηθούν, η τρομοκρατία δεν θα επικρατήσει. Θα την πολεμήσουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. 

20.18 State Department: Πυροβολισμοί και κοντά στην αμερικανική πρεσβεία αναφέρεται σε τουιτ του State department. Στην ανάρτηση συστήνεται να αποφεύγεται η περιοχή. 

20.00 Σε tweet του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τον συγκλονισμό του για το συμβάν. Επεσήμανε πως οι σκέψεις και οι προσευχές του στην οικογένεια των θυμάτων.

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υπέκυψε στα τραύματα του ο Ρώσος Πρέσβης σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ήδη ο Πούτιν, ζητά ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών για το συμβάν και τις Μυστικές Υπηρεσίες λέει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ανεπιβεβαίωτες πηγές της Γιενί Σαφάκ λένε οτι ο δράστης είναι στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων της Άγκυρας.

Ο Ρώσος πρέσβης βρισκόταν σε εγκαίνια στην Άγκυρα όπου κατά την ομιλία του δράστης που φώναζε "θα πληρώσετε για το Χαλέπι" τον πυροβόλησε θανάσιμα. 

Το συμβάν έλαβε χώρα στο κέντρο της Άγκυρας. 

 

Προηγούμενη ενημέρωση

Ενημέρωση ζητά ο Πούτιν από το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Μυστικές Υπηρεσίες, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Σοβαρά τραυματισμένος μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε είναι ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια έκθεσης στην Άγκυρα. 

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Ρώσος πρέσβης δεν διακομίσθη ακόμα στο νοσοκομείο ενώ έχουν τραυματισθεί ακόμα τρία άτομα.Σύμφωνα με το CNN, είναι πολύ πιθανό ο δράστης να βρίσκεται ακόμα μέσα στο κτήριο.

Το CNNTÜRK μεταδίδει την πληροφορία ότι οι ειδικές δυνάμεις έχουν ανοίξει πυρ και επιχειρούν να εξουδετερώσουν τον τρομοκράτη που πυροβόλησε τον Ρώσο Πρέσβη. Τελικά, ο Πρέσβης παραμένει στον χώρο όπου δέχθηκε την επίθεση και το τουρκικό δίκτυο μεταδίδει την πληροφορία ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα.
Πρόκειται για μια επίθεση που έλαβε χώρο σε κεντρικό σημείο της τουρκικής πρωτεύουσας, σε μια εκδήλωση κοινωνικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου του Δήμου Τσάνκαγια.  

Ο δράστης πρώτα άνοιξε πυρ στον αέρα και στην συνέχεια πυροβόλησε τον πρέσβη. Στην συνέχεια έγινε εκκένωση τον χώρο της εκδήλωσης και πυροβόλησε εκ νέου τον Πρέσβη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση