ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νύχτα τρόμου σε Ευρώπη και Τουρκία

Νεκρός Ρώσος πρέσβης σε Άγκυρα-Επιθεση σε Ζυρίχη-Φορτηγό σπέρνει τον θάνατο σε Βερολίνο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Νύχτα τρόμου χαρακτηρίζεται η Δευτέρα το βράδυ σε Άγκυρα, Ζυρίχη και Βερολίνο καθώς έγιναν σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις σε κάθε πρωτεύουσα, αφήνοντας πίσω νεκρούς και τραυματίες. Αν και οι λόγοι δεν έχουν διευκρινιστεί, ούτε έχει αναλάβει κανένας την ευθύνη των επιθέσεων, οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Αίσθηση προκάλεσε η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα από 22χρονο αστυνομικό, η οποία και χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα ως τρομοκρατικό κτύπημα. Ερωτήματα βέβαια εγείρονται και από τα άλλα δύο συμβάντα, το φορτηγό που έσπειρε τον θάνατο σε Βερολίνο και τους πυροβολισμούς με τραυματίες σε ισλαμικό κέντρο στη Ζυρίχη.

Δολοφονία Ρώσου πρέσβη

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Ρωσία, για να συζητήσει το μέλλον της Ρωσίας με το Ιράν, συγκλονίζει η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα Άλεξ Καρλόβ από 22χρονο Τούρκο αστυνομικό που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Η επίθεση έγινε σε εγκαίνια έκθεσης στο κέντρο της Άγκυρας τη στιγμή που ο Ρώσος πρέσβης θα εκφωνούσε ομιλία σε γκαλερί . Επρόκειτο για την πρώτη συμμετοχή του πρέσβη της Ρωσίας σε εκδήλωση στην Τουρκία μετά από την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Μόσχας και Άγκυρας. Η ιστοσελίδα της Hurriyet (hurriyet.com.tr) αναφέρει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές τρομοκράτες. Ο 22χρονος δράστης Μεβλούτ Μερτ Αλτίντας πυροβόλησε εν ψυχρώ τον πρέσβη φωνάζοντας φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ φορές. Ο δημοσιογράφος της Hurriyet, Χασίμ Κιλίτς ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι ο ένοπλος άνδρας «είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης». Το τουρκικό δίκτυο NTV μετάδωσε ότι ο δράστης πυροβολήθηκε θανάσιμα από την τουρκική αστυνομία.. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Μόσχα θεώρησε το συμβάν τρομοκρατική επίθεση, ενώ η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την επίθεση.

Ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα μεταδίδουν την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι ο δράστης είναι μέλος του κινήματος Γκιουλέν. Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας υποστήριξε ότι υπάρχουν «πολύ ισχυρά σημάδια» ότι ο ένοπλος συνδεόταν με το δίκτυο του ισλαμιστή κληρικού, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ιθύνοντας νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και του οποίου η έκδοση αποτελεί μόνιμο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.

Το κίνημα του Γκιουλέν, σύμφωνα με σύμβουλο του κληρικού, δεν είχε καμία ανάμειξη στη δολοφονία του Καρλόφ. Ο σύμβουλος του Γκιουλέν αποκάλεσε αστείους τους ισχυρισμούς των Τούρκων αξιωματούχων ασφαλείας και έκανε λόγο για προσπάθειά τους να «καλύψουν» το γεγονός ότι υπήρχαν κενά στην ασφάλεια. Ο ίδιος καταδίκασε την επίθεση.

Ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο Πρόεδρο ενημερώνοντάς τον για το κτύπημα και διαβεβαιώνοντάς τον πως θα ερευνήσουν ενδελεχώς το ζήτημα. Μέχρι στιγμής πάντως κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το κτύπημα.

Το προφίλ του πρέσβη

O Αντρέι Καρλόφ, που δολοφονήθηκε από τα πυρά αγνώστου κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας στην Άγκυρα ήταν πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2013, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδας της πρεσβείας.

Είχε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις για το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Ρωσίας. Η θητεία του ως διπλωμάτης άρχισε το 1976 στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε ακόμη πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα από το 2001 - 2006, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του και αναλάβει τη θέση του γενικού αναπληρωτή διευθυντή για προξενικές υποθέσεις από το 2007 έως το 2013 που ανέλαβε καθήκοντα στην Τουρκία.

Θα πρεπει να σημειωθεί πως τον αποτροπιασμό του και τη συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε μέσω ανάρτησής του στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Μετά την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για ένα δεύτερο επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Ένας βομβιστής καμικάζι επιχείρησε να εισβάλλει σε στρατώνα στο Ζεϊντίνμπουρνου. Εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Φορτηγό του τρόμου σε Βερολίνο

Το ίδιο βράδυ, φορτηγό έπεσε σε πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, με τις τελευταίες ενδείξεις να κάνουν λόγο για νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με το Sky News τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και όχι για ατύχημα.
Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη από τις αρχές μετά από καταδίωξη. Νεκρός ανασύρθηκε από το μοιραίο φορτηγός ο συνοδηγός.

Το BBC μεταδίδει πως το φορτηγό έχει Πολωνικές πινακίδες και χτύπησε το πλήθος με ταχύτητα που ξεπερνά τα 60 χιλιόμετρα την ώρα.

Πυροβολισμοί στη Ζυρίχη
Σύμφωνα με το Sky News τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από πυροβολισμούς σε ισλαμικό κέντρο στη Ζυρίχη της Ελβετίας ενώ η τοπική εφημερίδα Blick αναφέρει πως η επίθεση έλαβε χώρα λίγα μόλις λεπτά μετά την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.
Ελβετικά μέσα αναφέρουν πως από την επίθεση υπάρχουν ακόμη τρεις τραυματίες χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη τοποθέτηση για το συμβάν από τις ελβετικές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση