ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τούρκος Αντιπρόεδρος: Δεν θα χάσουμε την ένταξη στην ΕΕ

Διαβεβαιώσεις έδωσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ για την πρόοδο ένταξης της χώρας του

ΠΗΓΗ: skai.gr

Εμφανώς πιο συναινετικός για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, συγκριτικά με άλλα υψηλόβαθμα τουρκικά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την Τουρκία και η χώρα δεν θα το χάσει» διαβεβαίωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αν η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει την πρόοδό της στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ, θα καταφέρει να υπερβεί πολλά προβλήματα και θα μειώσει τους σχετικούς κινδύνους στο ελάχιστο.

«Δεν είμαι απαισιόδοξος σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ημερών, βλέπουμε μια σειρά από βασικές θετικές εξελίξεις σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Η ΕΕ είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς για την Τουρκία. Δεν θα το χάσουμε, αν και έχουμε διαφωνίες από καιρού εις καιρόν. Δεν βλέπω καμία αποσύνθεση [των δεσμών] με τη Δύση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, κάτι που θα ήταν μια λανθασμένη στρατηγική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σιμσέκ στο τουρκικό δίκτυο NTV.

Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες για προετοιμασία της Τουρκίας για κεφαλαιακούς ελέγχους.

«Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο... Είμαστε ένα βασικό συστατικό της παγκόσμιας οικονομίας. Η Τουρκία έχει ανάγκη από μια σημαντική εισροή κεφαλαίων και μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά μόνο εφόσον υπακούμε στα παγκόσμια οικονομικά πρότυπα. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα με τη διατήρηση της διαδικασίας ένταξης μας στην ΕΕ, έτσι ώστε να κρατήσουμε το ασφάλιστρο κινδύνου μας (CDS) στο ελάχιστο. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ο προστατευτισμός βρίσκεται σε άνοδο, η Τουρκία θέλει να εκσυγχρονίσει συμφωνία της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ, ώστε να περιλαμβάνει τις υπηρεσίες, τη γεωργία και τις εξαγορές δημοσίων συμβάσεων στη συμφωνία. Η χώρα προσπαθεί επίσης να υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Δεν θεωρούμε μια τέτοια κίνηση ως ασύμβατη με τους κανόνες της αγοράς» πρόσθεσε ο Σιμσέκ.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ορισμένα πρόσφατα προβλήματα με την ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν «διαφωνίες μεταξύ των μελών μιας οικογένειας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση