ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνδυνος λιμού στην Υεμένη - Έκκληση του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ καλεί τους δωρητές να αυξήσουν τη βοήθεια που παρέχουν στην Υεμένη

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη πρέπει να διασφαλίσουν την πρόσβαση στα λιμάνια της χώρας, ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα και να αποτραπεί ο λιμός που κινδυνεύει να πλήξει τον πληθυσμό της, επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Στίβεν Ο’ Μπράιεν, που συναντήθηκε και με τις δύο πλευρές.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ , δήλωσε ότι ο οργανισμός καλεί τους διεθνείς δωρητές να αυξήσουν τη βοήθεια που παρέχουν στην Υεμένη, αλλά από την πλευρά τους οι Υεμενίτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσει να φτάσει στους περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων.

Η Υεμένη είναι διχασμένη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και του κυβερνητικού στρατού που υποστηρίζεται από έναν σουνιτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των μαχών, ενώ έχει προκληθεί και ανθρωπιστική κρίση στην ήδη πολύ φτωχή χώρα. Οι συγκρούσεις μέσα ή κοντά στα λιμάνια εμποδίζουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει τη χρηματοδότηση και οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να επιτρέπουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», σχολίασε ο Ο’ Μπράιεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Άντεν, τη βάση της κυβέρνησης της Υεμένης.

«Αυτό επίσης σημαίνει πρόσβαση στα λιμάνια ώστε οι απαραίτητες εισαγωγές να μπορέσουν να φτάσουν στην Υεμένη», πρόσθεσε. Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο ΟΗΕ είχε καταγγείλει ότι οι επιδρομές του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού εναντίον του λιμανιού της Χοντέιντα, το οποίο χρησιμοποιούν οι Χούτι, εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Πέντε γερανοί στο λιμάνι αυτό έχουν καταστραφεί, γεγονός που έχει αναγκάσει δεκάδες πλοία να περιμένουν εκτός του λιμανιού καθώς δεν μπορούν να ξεφορτώσουν.

«Επτά εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με τον σοβαρό κίνδυνο του λιμού», τόνισε ο Ο’ Μπράιεν.

Σχεδόν 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη, μεταξύ των οποίων 2,1 εκατομμυρία παιδιά, είναι σοβαρά υποσιτισμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σε αυτά περιλαμβάνονται 460.000 παιδιά κάτω των 5 ετών που πάσχουν από τη χειρότερη μορφή υποσιτισμού, που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πνευμονία ή τη διάρροια.

Ο Ο’ Μπράιεν συναντήθηκε και με τους επικεφαλής των Χούτι στην πρωτεύουσα Σανάα. Σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί την πόλη Τάεζ, η οποία, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, είναι αντιμέτωπη με σημαντικές ελλείψεις βασικών προϊόντων εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβάλει οι σιίτες αντάρτες.

Ο ΟΗΕ έχει κάνει έκκληση για τη συγκέντρωση 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποστολή τροφίμων και ζωτικής σημασίας βοήθεια στην Υεμένη, τονίζοντας ότι η οικονομία και οι θεσμοί της χώρας καταρρέουν και οι υποδομές της έχουν καταστραφεί.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόλις 90 εκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά 5,6 δισεκατομμύρια που απαιτούνται φέτος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X