ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέντε νεκροί και ο τρόμος χτύπησε το Λονδίνο

41χρονος παρέσυρε με το αυτοκίνητο του πεζούς και επιτέθηκε με μαχαίρι κατά αστυνομικού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην εφιαλτική δίνη της τρομοκρατίας μπήκε το μεσημέρι της Τετάρτης το Λονδίνο, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Στο κεντρικότερο και πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της βρετανικής πρωτεύουσας ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων μπόρεσε να καταφέρει τυφλό χτύπημα στον περίβολο του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και στην παρακείμενη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, στο Λονδίνο.

Στον λογαριασμό της στο Twitter, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου αναφέρει: «Κληθήκαμε περί τις 14:40 για ένα περιστατικό στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Αντιμετωπίζεται ως συμβάν ένοπλης βίας, αστυνομικοί βρίσκονται επί τόπου». Ο απολογισμός της διπλής επίθεσης ήταν τελικά θλιβερός, πέντε νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, αλλά και ο δράστης. Επίσης, από την τρομοκρατική ενέργεια υπήρξαν και 40 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και τρεις μαθητές απο τη Γαλλία.  Υπάρχουν αναφορές ότι περίπου 12 νοσηλεύονται με πολύ σοβαρά τραύματα, ενώ μεταξύ των τραυματιών έχουν αναφερθεί υπήκοοι και της Ρουμανίας και της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένας άνδρας, αφού παρέσυρε με το αυτοκίνητό του πεζούς στη γέφυρα, τραυματίζοντας θανάσιμα μία γυναίκα και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους, στη συνέχεια επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικό, πριν δεχθεί τα πυρά των ενστόλων που βρίσκονταν έξω από το Κοινοβούλιο. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έκανε λόγο για «περιστατικό τρομοκρατίας».

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που στο βρετανικό κοινοβούλιο βρίσκονταν σε συνεδρίαση οι βουλευτές και η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι. Από τη στιγμή της επίθεσης το Λονδίνο μετατράπηκε σε φρούριο, ενώ οι βουλευτές  παρέμειναν εντός του Κοινοβουλίου και λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ.

Με εντολή της αστυνομίας ο σταθμός του Μετρό στο Ουεστμίνστερ έκλεισε ενώ έγινε και έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν την πλατεία του Κοινοβουλίου, το Γουάιτχολ, τη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, Γέφυρα Λάμπεθ, Βικτόρια Στριτ μέχρι τη διασταύρωση με Μπροντγουέι και Βικτόρια Εμπάνκμεντ μέχρι τον σταθμό Εμπάνκμεντ. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας φυγαδεύτηκε από το Κοινοβούλιο και έφτασε με ασφάλεια στην πρωθυπουργική κατοικία. Την ίδια ώρα αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, καθώς και στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Ο δράστης του Λονδίνου

Δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, φέρεται να είναι o Abu Izzadeen γνωστός και ως Κήρυκας του Μίσους. Ο Abu Izzadeen έχει ονομαστεί ως ο άνθρωπος που οδήγησε το ένα αυτοκίνητο μέσα στα κτίρια του Κοινοβουλίου και προσπάθησε να επιτεθεί σε αστυνομικούς. Οι απόψεις του δεν ήταν μυστικές, καθώς στο YouTube κυκλοφορεί βίντεο στο οποίο μιλάει με στόμφο για το πόσο σημαντικό είναι να σκοτώσει αστυνομικούς και πως όλοι στο Κοινοβούλιο είναι άπιστοι.

Ο αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είπε ότι πιστεύεται πως ενήργησε «εμπνευσμένος από τη διεθνή τρομοκρατία». Οι αρχές πιστεύουν ότι γνωρίζουν το όνομά του και ερευνούν τις διασυνδέσεις του.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε πει ότι πιστεύεται πως ο δράστης ενεργούσε μόνος, παρά πρότερες μαρτυρίες για δεύτερο επιβάτη στο αυτοκίνητο που σκόρπισε το θάνατο.

Το χρονικό

Την Τετάρτη το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο παρέσυρε περαστικούς και αστυνομικούς στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε στο εξωτερικό σημείο του Κοινοβουλίου ο δράστης βγήκε από το όχημα και επιτέθηκε για τραυματίζοντας με μαχαίρι φρουρό του Κοινοβουλίου ο οποίος στην συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά του. Βρετανικά μέσα δημοσιοποίησαν φωτογραφίες του βουλευτή των Εργατικών Τομπάιας Έλγουντ, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει τον τραυματισμένο από μαχαίρι φρουρό. Δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τρεις συνολικά επιβάτες στο αυτοκίνητο του τρομοκράτη κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τις βρετανικές αρχές ασφαλείας.

Αλληλεγγύη στην Μεγάλη Βρετανία

«Οι σκέψεις της πρωθυπουργού και της κυβέρνησης βρίσκονται στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτό το φρικιαστικό συμβάν, καθώς και στις οικογένειές τους», ανέφερε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Η Αμπερ Ραντ, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, ανέφερε σε σύντομη δήλωσή της ότι «η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών» της χώρας. «Ο βρετανικός λαός θα επιδείξει ενότητα και θα συνεργαστεί για να ηττηθούν αυτοί που θέλουν να πλήξουν τις κοινές αξίες μας: τις αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής και του κράτους του δικαίου».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με την  πρωθυπουργό Μέι, καταδικάζοντας την επίθεση. «Καταδικάζουμε αυτές τις φρικιαστικές πράξεις βίας, και είτε διαπράχθηκαν από πρόσωπα με ψυχολογικά προβλήματα είτε από τρομοκράτες, αυτό δεν έχει καμιά διαφορά για τα θύματα», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

ΠτΔ: Στο πλευρό της Βρετανίας

Τη συμπαράσταση της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στεκόμαστε δίπλα στη Βρετανία. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας με τις οικογένειες των θυμάτων ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. Την συμπαράσταση της Ευρώπης και την ετοιμότητα να  βοηθήσει τη Βρετανία εξέφρασε και ο Ντόναλτ Τουσκ. Όπως ανακοινώθηκε στη Λευκωσία κατόπιν διερεύνησης μέσω της Ύπατης Αρμοστείας Λονδίνου και των βρετανικών αρχών, δεν υπάρχουν Κύπριοι πολίτες ανάμεσα στα θύματα και τους τραυματίες ή που να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης. Το υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει όσους πρόκειται να ταξιδεύσουν στο Λονδίνο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μεσίστιες οι σημαίες στην Ντάουνινγκ Στριτ

Πάνω από 6.500 ένοπλοι αστυνομικοί και συνολικά πάνω από 48.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα, με την παρουσία τους να είναι πιο ορατή από την Πέμπτη σε σταθμούς τρένων και άλλα καίρια σημεία, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι σε επιφυλακή, αλλά να μην ανησυχούν υπέρ το δέον.

Οι σημαίες στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε άλλα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες από το βράδυ της Τετάρτης σε ένδειξη πένθους.

Οι εργασίες στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα, αν και αναμένεται έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων από την κα Μέι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση