ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν χρηματοδοτούν το Ταμείο του ΟΗΕ για τον πληθυσμό οι ΗΠΑ

Η κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα στο σχέδιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Kathimerini.gr

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι τερματίζει την αμερικανική επιχορήγηση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), την υπηρεσία του ΟΗΕ που ασχολείται με τον οικογενειακό προγραμματισμό καθώς και με την υγεία μητέρων και παιδιών σε πάνω από 150 χώρες.

Σε επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής Ξένων Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι σταματά τη χρηματοδότηση γιατί το Ταμείο "υποστηρίζει, ή συμμετέχει στη διαχείριση ενός προγράμματος αναγκαστικών αμβλώσεων ή ακούσιων στειρώσεων".

Η κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα στο σχέδιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει το αμερικανικό μερίδιο της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Εθνών και ενδέχεται να εγείρει ερωτηματικά για το πόσο βαθιές θα είναι οι περικοπές αυτές στη διεθνή οργάνωση, όπου οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη.

Το βήμα ακολουθεί την αποκατάσταση τον Ιανουάριο από τον Τραμπ της "Πολιτικής της Πόλης του Μεξικού", η οποία παρακρατεί χρηματοδότηση από διεθνείς οργανώσεις που είτε κάνουν αμβλώσεις είτε παρέχουν πληροφορίες για αμβλώσεις.

Γνωστή από τους επικριτές της ως "κανόνας ολικής φίμωσης", ο Τραμπ επέκτεινε τις δικαιοδοσίες της για να περιλάβει όλες τις χρηματοδοτήσεις υγείας παγκόσμια σε προεδρικό του διάταγμα της 23ης Ιανουαρίου που παρακρατεί τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανική υποστήριξη.

Η έλλειψη συγκεκριμένων προδιαγραφών του κανονισμού, ωστόσο, έχει αφήσει οργανώσεις βοήθειας μετέωρες και τα δύο κόμματα των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, να ζητούν διευκρινίσεις.

Σε δήλωσή του στον ιστότοπό του, το Ταμείο είπε ότι λυπάται για την αμερικανική απόφαση να θέσει τέλος στη χρηματοδότηση, η οποία, είπε, βασίζεται σε "λανθασμένο ισχυρισμό" ότι η υπηρεσία υποστηρίζει αναγκαστικές αμβλώσεις ή ακούσιες στειρώσεις στην Κίνα.

Η UNFPA είπε ότι ο σκοπός της είναι να "βεβαιωθεί ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι εκούσια, κάθε γέννηση είναι ασφαλής, και κάθε νέου ατόμου οι δυνατότητες βρίσκουν πραγμάτωση".

"Η υποστήριξη που λάβαμε ανά τα χρόνια από την κυβέρνηση και το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μητέρες από θανάτους και αναπηρίες που μπορούν να προληφθούν, και ιδιαίτερα σήμερα στις γοργά αναπτυσσόμενες παγκόσμιες ανθρωπιστικές κρίσεις", είπε σε δήλωσή του το Ταμείο.

Η απόφαση ακολουθεί την πρόταση του Τραμπ να περικόψει 28% της χρηματοδότησης στη διπλωματία και την ξένη βοήθεια, καθώς και μια αδιευκρίνιστη μείωση στη χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών και των υπηρεσιών τους, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X