ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άγκυρα: Αδιανόητες οι αντιδράσεις στο «σύμφωνο»

Η Άγκυρα στέλνει τα δικά της μηνύματα για την Ανατολική Μεσόγειο

Σημαντικά μηνύματα για την Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά στέλνουν υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού Προεδρικού.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Προεδρικού, Ιμπραχίμ Καλίν, αναφέρθηκε στο νέο «σύμφωνο» Τουρκίας-Λιβύης. Ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «Γνωρίζετε ότι γι΄αυτό το ζήτημα υπάρχει πολύς θόρυβος και έντονη αντίδραση. Δύσκολα κατανοούμε αυτές τις αντιδράσεις. Και αυτό δεν είναι αποδεκτό να υπάρχει μεγάλη δυσφορία για το γεγονός ότι δύο χώρες που έχουν ακτογραμμή στη Μεσόγειο κατέληξαν σε μια αμοιβαία συμφωνία. Σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο του ΟΗΕ, οι χώρες με πρόσβαση στην ίδια θάλασσα και ακτογραμμή μπορούν να συνάψουν διμερείς και πολλαπλές συμφωνίες».
Ο κ. Καλίν ανέφερε ότι στο παρελθόν το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά πραγματοποίησαν συσκέψεις και κατέληξαν σε συμφωνίες για να «εγκλωβίσουν» την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.

Ο κ. Καλίν επανέλαβε την θέση της χώρας του ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνεργασία και διάλογο με όλες τις χώρες της περιοχής, με εξαίρεση την Κύπρο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη.

Ακάρ: «Μην περιμένετε παραχωρήσεις στο Κυπριακό»

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του νέου έτους.

«Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας αποφασιστικά στην Κύπρο και στη γύρω περιοχή», ήταν το μήνυμα του κ. Ακάρ σχετικά με τις νέες εξελίξεις.

Στην συνέχεια ο κ. Ακάρ πρόσθεσε τα εξής: «Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς παραχωρήσεις σε αυτό το ζήτημα. Οι ιδέες και οι προσεγγίσεις μας είναι γνωστές. Δεν έχουμε βλέψεις σε κανενός το δικαίωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, «η επιθυμία μας για σχέσεις καλής γειτονίας» δεν θα δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως παραχώρηση και αδυναμία και δεν πρέπει να θεωρείται απειλή ότι δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τετελεσμένα γεγονότα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση