ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγνοεί τις ΗΠΑ το σχέδιο του Νετανιάχου

Στην πρόταση εκεχειρίας για τη Γάζα, το Ισραήλ διατηρεί τον στρατιωτικό έλεγχο και δεν αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το σχέδιο για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου παρουσίασε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο πολεμικό συμβούλιο, με τις προτάσεις του να αντιβαίνουν ευθέως στους στόχους της αμερικανικής διπλωματίας. Η πρόταση κατατέθηκε λίγες ώρες πριν από τις προγραμματισμένες για χθες το απόγευμα συνομιλίες στο Παρίσι για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ του επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και εκπροσώπων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το κείμενο μιας σελίδας δεν προβλέπει καμία εμπλοκή της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής στη μεταπολεμική Γάζα, παρά τις σχετικές επιθυμίες του Λευκού Οίκου, ενώ απορρίπτει εκ προοιμίου κάθε μονομερή διεθνή πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Το σχέδιο του Νετανιάχου επιδιώκει τη δημιουργία ευρείας ζώνης προστασίας γύρω από τη Γάζα, αλλά και τη μόνιμη παρουσία ισραηλινού στρατού εντός της Λωρίδας, προοπτική με την οποία διαφωνούν έντονα οι ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα απαιτήσει τη διακοπή λειτουργίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες.

Το σχέδιο αποτελεί απόσταγμα των δημόσιων τοποθετήσεων του Νετανιάχου τους τελευταίους μήνες και αποσκοπεί να εξευμενίσει τους ακροδεξιούς πολιτικούς συμμάχους του. Αγνωστο παρέμενε εάν το κείμενο τέθηκε σε ψηφοφορία στο πολεμικό συμβούλιο ή τα μέλη του απλώς ενημερώθηκαν γι’ αυτό.

Ο διαχωρισμός του μέλλοντος της Γάζας σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη φάση καθιστά σαφές ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και τον έλεγχο σε ζητήματα καθημερινής ζωής, όπως η λειτουργία της τοπικής αστυνομίας και η διδακτέα ύλη σε σχολεία και μουσουλμανικά τεμένη. Η προοπτική νέας ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής, σχεδόν 20 χρόνια μετά την απόσυρση από τη Γάζα, αναμένεται να εξοργίσει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες προωθούν ξεχωριστό ειρηνευτικό σχέδιο, που προβλέπει τη διαχείριση της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, θέτοντας τα θεμέλια συνομιλιών με στόχο την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους. Εκπρόσωπος του Αμπάς είπε χθες ότι «το σχέδιο του Νετανιάχου αποσκοπεί στη διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και στην πρόληψη δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους. Η Γάζα μπορεί μόνο να είναι μέρος ανεξάρτητης Παλαιστίνης με πρωτεύουσά της την Ιερουσαλήμ».

Η μεσοπρόθεσμη φάση του σχεδίου Νετανιάχου θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο μετά την «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, κάτι που μπορεί να απαιτήσει μήνες. Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 29.800 Παλαιστινίους, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, και έχει οδηγήσει στην καταστροφή των υποδομών της Λωρίδας.

Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο του Νετανιάχου προβλέπει τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, που θα εκτείνεται σε όλο το μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός εξηγεί επίσης στο σχέδιό του την ανάγκη κατασκευής νέου τείχους ασφαλείας στα σύνορα με την Αίγυπτο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η λαθραία διακίνηση όπλων προς τη Λωρίδα. Το Ισραήλ θα επιτρέπει μόνο όσα όπλα απαιτούνται για τη «διατήρηση της δημόσιας τάξης», μια σκόπιμα ασαφής μνεία για την αστυνομική δύναμη της Γάζας, η οποία υπήρξε από τους πρώτους στόχους των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια ασφάλεια της Γάζας σε βάθος χρόνου, το Ισραήλ σκοπεύει να επιτρέψει μόνο σε «τοπικούς παίκτες με εμπειρία διαχείρισης» να επιβάλλουν τον νόμο, με την ομάδα αυτή «να μην ταυτίζεται με κράτη ή οντότητες οι οποίες υποστηρίζουν την τρομοκρατία ή αμείβονται από τρομοκρατικές οργανώσεις ή κράτη». Κάθε έργο ανοικοδόμησης στη Γάζα θα ανασταλεί επ’ αόριστον, έως ότου το Ισραήλ θεωρήσει ότι οι επιχειρησιακοί του στόχοι έχουν επιτευχθεί. Αυτό οδηγεί σε αναβολή κάθε σχεδίου επαναπατρισμού του ενός εκατ. Παλαιστινίων προσφύγων, οι οποίοι διέφυγαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να καταφύγουν στον Νότο, κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Το Ισραήλ απαιτεί να είναι αυτό που θα επιλέξει τους συμμετέχοντες στην ανοικοδόμηση της Γάζας, ενώ θα «εγκαινιάσει εντατικό πρόγραμμα απο-ριζοσπαστικοποίησης σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, στις μουσουλμανικές σχολές και στους κοινωνικούς θεσμούς, με τη συμμετοχή και τη βοήθεια αραβικών κρατών».

Τέλος, το Ισραήλ θα απαιτήσει τη διακοπή λειτουργίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA), που απασχολεί 13.000 υπαλλήλους στη Γάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση