ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:08
 

Ακύρωση αμυντικού συστήματος από τις ΗΠΑ

Η κίνηση στοχεύει εν μέρει στην εξέταση νέων προσεγγίσεων για την πυραυλική άμυνα της χώρας

Newsroom Κ, Αθήνα

Την ακύρωση αμυντικού συστήματος ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο παρουσίαζε δεκάδες τεχνικά προβλήματα, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ακυρώνοντας την προϋπάρχουσα σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία Boeing. Η κίνηση στοχεύει εν μέρει στην εξέταση νέων προσεγγίσεων για την πυραυλική άμυνα της χώρας, λόγω της ταχείας παγκόσμιας τεχνολογικής ανάπτυξης, ωστόσο ο αναγγελθείς λόγος για την ακύρωση της σύμβασης ήταν τα σχεδιαστικά προβλήματα του έργου, τα οποία θεωρήθηκαν είτε αδιόρθωτα είτε πολύ δαπανηρά για να διορθωθούν.

Πέρα από τις άμεσες ανησυχίες του για το αντιπυραυλικό σύστημα, το Πεντάγωνο εξετάζει πλέον το σενάριο σχεδιασμού ενός πιο σύγχρονου αμυντικού συστήματος εναντίον βαλλιστικών πυραύλων διηπειρωτικής εμβέλειας, όπως εκείνους που φιλοδοξεί να αναπτύξει η Βόρεια Κορέα, καθώς και άλλων νεοεμφανιζόμενων ειδών πυραύλων. Μια ένδειξη αυτής της ευρύτερης ανησυχίας υπήρξε η χθεσινή δήλωση του Πενταγώνου, ότι ενδιαφέρεται να προσκαλέσει την ευρύτερη αμυντική βιομηχανία, έτσι ώστε να αναπτύξει «νέο σύστημα επόμενης γενιάς» – υπαινισσόμενο πως αναζητεί όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον των πυραύλων αιχμής που αναπτύσσονται από την Κίνα και τη Ρωσία.

Το Πεντάγωνο διαθέτει σήμερα 44 αντιπυραυλικά συστήματα, βασισμένα κυρίως στην Αλάσκα. Το καθένα από αυτά έχει σχεδιαστεί ώστε να εκτοξεύεται από ένα υπόγειο σιλό και να απελευθερώνει συσκευή η οποία συγκρούεται με τον επιθετικό πύραυλο και τον καταστρέφει. Παρότι τα αμυντικά αυτά συστήματα έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα σε πραγματική μάχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι ηγεσίες των ισραηλινών κομμάτων και των συμμαχιών δεν αμφισβήτησαν το γενικό αποτέλεσμα το οποίο άρχισε να μεταδίδεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα

Σε αχαρτογράφητα νερά το Ισραήλ

Κυβέρνηση συμμαχίας ή τρίτες επαναληπτικές εκλογές, οι επιλογές της γειτονικής χώρας μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X