ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:56
 

Ανατολικό παζάρι από Τραμπ και Ερντογάν για τη Συρία

Ο απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για την Συρία, Τζιμ Τζέφρι πραγματοποιεί συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι Πρόεδροι της Τουρκίας και των ΗΠΑ διεξάγουν παρασκηνιακά εντατικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με απώτερο στόχο την εξασφάλιση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας για την επίλυση των προβλημάτων στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής ηγεσίας βρίσκεται στην Άγκυρα και συζητά το μέλλον της βόρειας Συρίας. Ο συνεργάτης του Ντόναλτ Τραμπ χθες συναντήθηκε με την προεδρία του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Σήμερα ακολουθεί συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Ο κορυφαίος απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για την Συρία, Τζιμ Τζέφρι πραγματοποιεί συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα με επίκεντρο τις «θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια» της Τουρκίας, δηλαδή τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την παρουσία Κούρδων μαχητών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.

Η Γενεύη και ο όρος των Κούρδων

Εξοικειωμένες πηγές με τις προσπάθειες του κ. Τζέφρι, για διαμεσολάβηση σε μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και Μονάδων Λαϊκής Προστασίας της Συρίας (YPG) για μια προτεινόμενη ασφαλή ζώνη, σημειώνουν ότι ο διπλωμάτης των ΗΠΑ στοχεύει σε πρόοδο πριν από την νέα συνάντηση της Γενεύης, στην οποία χώρες όπως η Αίγυπτος, τη Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα θέσουν επί τάπητος τις εξελίξεις στην Συρία. Οι συγκεκριμένες χώρες υποστηρίζουν την ιδέα μιας ασφαλούς ζώνης.

Προηγουμένως το αίτημα του κ. Τζέφρι από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την είσοδο περιορισμένου αριθμού τουρκικών δυνάμεων στη Συρία για να διοικήσουν την προτεινόμενη ζώνη, απορρίφθηκε σθεναρά από τον διοικητή των SDF Μαζλούμ Κομπάνε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κομπάνε δήλωσε στον διπλωμάτη των ΗΠΑ ότι θα εξετάσει την ιδέα μόνο εάν οι τουρκικές δυνάμεις αποσυρθούν από τον κυρίως κουρδικό θύλακα του Αφρίν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X