ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνω-κάτω με το εμβόλιο της AstraZeneca

Επιβεβαίωση ΕΜΑ της «πιθανής σύνδεσης» του εμβολίου με «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά» θρομβώσεων

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

Επιβεβαίωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου της AstraZeneca με «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά» θρομβώσεων. Συγκεκριμένα, η επιτροπή φαρμακο-επαγρύπνησης του Οργανισμού (PRAC) συμπέρανε ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων πρέπει να καταχωρισθούν ως πιθανή παρενέργεια» του συγκεκριμένου εμβολίου. Ωστόσο, η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Ιμερ Κουκ και άλλα κορυφαία στελέχη τόνισαν ότι το όφελος από τη χρήση του εμβολίου υπερτερεί των κινδύνων από τις παρενέργειες.

Μετά την ανακοίνωση του EMA έλαβε χώρα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., στην οποία η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου επαίνεσε το ευρωπαϊκό πλαίσιο φαρμακο-επαγρύπνησης και σημείωσε ότι «είναι ζωτικό να ακολουθήσουμε μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση». Το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει «σημαντικό μέρος» του χαρτοφυλακίου της Ε.Ε., τόνισε η κ. Κυριακίδου.   

ano-kato-me-to-emvolio-tis-astrazeneca0Συνολικά ώς τις 4 Απριλίου είχαν αναφερθεί στη βάση δεδομένων EudraVigilance 169 περιστατικά θρόμβωσης φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου (CVST) και 53 περιστατικά σπλαγχνικής φλεβικής θρόμβωσης σε 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Μεταξύ 86 περιστατικών που είχε επεξεργαστεί αναλυτικά ο EMA ώς τις 22.3, τα 18 ήταν θανατηφόρα. Τα νέα δεδομένα, τονίζεται, δεν αλλάζουν τη σύσταση του EMA για τη συνεχιζόμενη χρήση του εμβολίου. Οπως υπογράμμισε η κ. Κουκ στη συνέντευξη Τύπου: «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβόλια που διαθέτουμε. Πρόκειται για πολύ σπάνιες παρενέργειες. Ο κίνδυνος του θανάτου από την COVID-19 είναι πολύ υψηλότερος από τον κίνδυνο του θανάτου από το εμβόλιο».

Ο ΕΜΑ, στην ανακοίνωσή του και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να «έχουν συνείδηση της πιθανότητας» να παρουσιαστούν τέτοιου είδους θρομβοεμβολικά περιστατικά στις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τη χορήγησή του. Οπως τόνισε η επικεφαλής της PRAC, Σαμπίνε Στράους, στα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνονται η δυσκολία στην αναπνοή, οι έντονοι πονοκέφαλοι, οι μελανιές στο δέρμα σε περιοχές του σώματος διαφορετικές από το σημείο εμβολιασμού και ο πόνος στο στήθος. Παρότι η μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών αφορά γυναίκες κάτω των 60 ετών, η επιτροπή δεν είναι σε θέση στην παρούσα φάση, λόγω των διαφορετικών υποομάδων του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί σε διαφορετικές χώρες, να μιλήσει για συγκεκριμένους παράγοντες αυξημένου κινδύνου (ηλικία, φύλο κ.ο.κ.).

Ο ΕΜΑ έχει ζητήσει νέες μελέτες και δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές από την AstraZeneca στο πλαίσιο της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ αναμένει και τα αποτελέσματα ανεξάρτητων μελετών. Ο επικεφαλής φαρμακο-επαγρύπνησης και επιδημιολογίας του EMA Πίτερ Αρλετ είπε ότι ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση άλλου εμβολίου από αυτό της AstraZeneca για τη δεύτερη δόση. Είναι θεωρητικά κάτι που μπορεί να λειτουργήσει, σημείωσε, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε τα δεδομένα που να το αποδεικνύουν. Ο κ. Αρλετ ανέφερε επίσης ότι έχουν καταγραφεί τρία περιστατικά θρομβώσεων με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε 4,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς διεθνώς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που αναμένεται να αρχίζει να διατίθεται στην Ε.Ε. μετά τα μέσα Απριλίου. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση