ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:25
 

Ανταλλάγματα για την καταπολέμηση εξτρεμιστών στη Συρία ζητά ο Ερντογάν

Βασικό μέλημα της Άγκυρας στη Συρία η καταπολέμηση των Κούρδων

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μηνύματα για την πορεία που θα ακολουθήσει η Τουρκία στην κρίση της Συρίας, έστειλε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογο του. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του είναι πρόθυμη και έτοιμη να λάβει πρωτοβουλίες κατά εξτρεμιστικών ομάδων στην Συρία, με αντάλλαγμα την αποδοχή των δικών της θέσεων για την αντιμετώπιση των Κούρδων αυτής της χώρας.

Η Τουρκία είναι πλήρως ικανή για να απομακρύνει όλα τα «τρομοκρατικά στοιχεία», συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους και της κουρδικής οργάνωσης στη Συρία, των μονάδων προστασίας του λαού (YPG), από τη βόρεια Συρία και να φέρει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη.

Τι ζητά η Τουρκία;

Είναι ανοησία να εξισώνουμε το YPG με τους Κούρδους αδελφούς μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

«Είμαστε ικανοί να εξασφαλίσουμε ασφάλεια και σταθερότητα στο Ιντλίμπ, Μίμπιτς και ανατολικά του Ευφράτη», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. «Λέμε στις ΗΠΑ και τη Ρωσία ότι αν παρέχετε υλικοτεχνική υποστήριξη, μπορούμε να καθαρίσουμε αυτή την περιοχή από όλες τις τρομοκρατικές ομάδες, αρχίζοντας με το Ισλαμικό Κράτος», υπήρξε το χαρακτηριστικό μήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς Ουάσιγκτον και Μόσχα.

Το Μιμπιτς

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι οι τελευταίες πληροφορίες στην Άγκυρα δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1.000 μαχητές του YPG στο Μίμπιτς. Πρόσθεσε ότι ενώ η επαρχία αρχικά είχε σε μεγάλο βαθμό αραβικό πληθυσμό -περίπου το 85%-90%του συνολικού πληθυσμού των 700.000 κατοίκων- πολλοί αποχώρησαν εξαιτίας της διακυβέρνησης των Κούρδων.

«Η θέση μας για το YPG είναι ξεκάθαρη. Νοιαζόμαστε για την ασφάλεια των Κούρδων αδελφών μας στη Συρία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Είναι ανοησία να εξισώνουμε το YPG με τους Κούρδους αδελφούς μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο στόχος της Τουρκίας στο Mίμπιτς είναι να «βεβαιωθεί ότι οι ντόπιοι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους μόλις εξαλειφθεί το YPG». Επέκρινε επίσης, την συνεργασία των Κούρδων με τις ΗΠΑ για την κατάληψη της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος.

Το μέλλον του Ιντλίμπ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ συζητήθηκαν επίσης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Πούτιν. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία τρομοκρατική ομάδα να δραστηριοποιηθεί στο Ιντλίμπ», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε τα εξής: «Υπάρχουν ριζοσπαστικές ομάδες που επιχειρούν να επισκιάσουν τη διαδικασία (την ρωσοτουρκική συμφωνία στο Ιντλίμπ). Υπάρχει ανησυχία στην Ρωσία εξαιτίας αυτής της εξέλιξης και η ανησυχία της Ρωσίας αντανακλάται επίσης σε εμάς. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως αυτήν την κατάσταση. Πιστεύουμε ότι, μαζί με την Ρωσία, μπορούμε να επιτύχουμε ειρήνη και ευημερία στην Ιντλίμπ».

Η συμφωνία του 1998

Τέλος, σχολιάζοντας τη συμφωνία των Αδάνων του 1998, η οποίαυπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι πρόκειται για συμφωνία που εξακολουθεί να ισχύει. Η συμφωνία των Αδάνων υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας τον Οκτώβριο του 1998, με βάση την οποία η Συρία ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα του ΡΚΚ εντός των συνόρων της.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία στα Άδανα εξακολουθεί να ισχύει. Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται ζήτημα για την Τουρκία αποκατάστασης διπλωματικών δεσμών με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Μόνο πρόστιμο σε Παπουλή, Μερκή, Σοφρώνη

«Οι οπαδοί της Ανόρθωσης είναι μάλλον επικίνδυνοι, ίσως και οι χειρότεροι τα τελευταία χρόνια. Παλιά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  18:39

ΥΠΕΣ: Θέλουμε να περιορίσουμε τους οικονομικούς μετανάστες

«Όταν έρθουν στην Κύπρο (στην μισή μας πατρίδα) ακόμα 100,000 Άραβες Πακιστανοί και Αφρικανοί σε λίγα ...»
Leon  |  18:31

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Πλησιάζει το τέλος της επιχειρηματολογίας της Υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ

Δίκη Τραμπ: Η Έβδομη Μέρα

Με το τέλος να πλησιάζει στις επιχειρηματολογίες των Ρεπουμπλικανών και την Υπεράσπιση του προέδρου Τραμπ, η κλήτευση Μπόλτον ...
Newsroom K
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X