ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ

Οι κατηγορίες αφορούν στο πώς χειρίστηκε ο Τραμπ διαβαθμισμένο υλικό που πήρε μαζί του στο σπίτι του, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021, σύμφωνα με έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε τα έγγραφα νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, δύο από τους κορυφαίους δικηγόρους του Τραμπ παραιτήθηκαν ξαφνικά από την ομάδα της υπεράσπισής του πρώην προέδρου.

Οι κατηγορίες αφορούν στο πώς χειρίστηκε ο Τραμπ διαβαθμισμένο υλικό, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, ο Τραμπ ενεπλάκη προσωπικά στη μεταφορά των εγγράφων, που πήρε μαζί του στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έγγραφα περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και πιθανές εγχώριες ευπάθειες σε περίπτωση επίθεσης.

Τα έγγραφα περιείχαν πληροφορίες για στρατιωτικές και πυρηνικές δυνατότητες ξένων χωρών, ενημερώσεις του Λευκού Οίκου από υπηρεσίες πληροφοριών και λεπτομέρειες σχετικά με την υποστήριξη μιας χώρας σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Το κατηγορητήριο σημειώνει ότι ο Τραμπ εμφανιζόταν περήφανος για το υλικό που διατηρούσε και ήταν πρόθυμος να το επιδείξει. «Δεν είναι καταπληκτικό;» ρώτησε έναν επισκέπτη στο γκολφ κλαμπ του στο Μπεντμίνστερ.

Οι NYT αποκαλύπτουν ότι ο πρώην πρόεδρος, αφού έκανε επίδειξη των εγγράφων που αφορούσαν πληροφορίες για το Ιράν, καυχήθηκε ότι «στρατιωτικοί διοικητές μου το παρουσίασαν αυτό». Ο Τραμπ τράβηξε τυχαία τα έγγραφα από «ένα μεγάλο σωρό», υποδηλώνοντας ότι είχε στην κατοχή του περισσότερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, μια ημέρα πριν από τα 77α γενέθλιά του.

Η πρώτη σελίδα του κατηγορητηρίου

Και η τελευταία σελίδα που φέρει την υπογραφή του εισαγγελέα Τζακ Σμιθ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Δεύτερες σκέψεις της Αγκυρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ