ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιπολίτευση στην Τουρκία: Δεν έχει ησυχία ούτε στον τάφο

Επιχειρούν να ξεθάψουν και να κάψουν σωρό Τούρκου μουσικού

Το τίμημα της αντιπολιτευόμενης δράσης στα χρόνια του αυταρχισμού στην Τουρκία είναι πολύ βαρύ. Ακόμη και ο θάνατος δεν είναι αρκετός για να τερματιστούν οι επιθέσεις που δέχονται οι αντιπολιτευόμενες φωνές στην χώρα. Ένα περιστατικό από την Καισάρεια έρχεται να επιβεβαιώσει με δραματικό τρόπο αυτή την διαπίστωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον τουρκικό αντιπολιτευόμενο τύπο, πριν από λίγες ώρες, στην Καισάρεια της Τουρκίας ομάδα Γκρίζων Λύκων απείλησε να «ξεθάψει και να κάψει το σώμα» ενός μέλους της αριστερής μουσικής μπάντας που πέθανε λόγω απεργίας πείνας ενάντια στην απαγόρευση της κυβέρνησης για τα τραγούδια και τις συναυλίες της μπάντας.

Η επίθεση των Γκρίζων Λύκων

Πριν από λίγο, η ομάδα των εθνικιστών βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής στο νεκροταφείο όπου βρίσκεται θαμμένος ο Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ. Η ομάδα ζητά από την αστυνομία να απομακρυνθεί από το νεκροταφείο έτσι ώστε να προχωρήσει στην αφαίρεση και πυρπόληση της σορού του Γκιοκσέκ.

«Δεν θέλουμε τάφο τρομοκράτη [εδώ]. Η αστυνομία θα είναι παρούσα για λίγες μέρες, αλλά τελικά θα φύγουν. Και όταν το κάνουν, πρόκειται να εντοπίσουμε και να κάψουμε το σώμα του Γκιοκτσέκ», δηλώνουν στα τουρκικά μέσα οι Γκρίζοι Λύκοι που τηρούν στάση αναμονής στην Καισάρεια.

Θάνατος ύστερα από 323 ημέρες απεργίας πείνας

Ο Γκιοκτσέκ, ο μπάσο κιθαρίστας του Group Yorum, πέθανε στις 7 Μαΐου μετά από απεργία πείνας 323 ημερών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή της κυβέρνησης στο συγκρότημα. Η αστυνομία φρουρεί στο νεκροταφείο όπου ο Γκιοκτσέκ είναι θαμμένος αφού μια υπερεθνικιστική ομάδα προχώρησε παρόμοιες απειλές πριν από λίγο καιρό.

Το συγκρότημα Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985, και είναι γνωστό για τα τραγούδια διαμαρτυρίας του και αποτελείται από μέλη που λαμβάνουν περιστασιακά μέρος στην μπάντα. Οι Τούρκοι εισαγγελείς κατηγορούν μέλη της μπάντας ότι συνδέονται με το DHKP-C, μια μαχητική μαρξιστική-λενινιστική ομάδα υπεύθυνη για επιθέσεις εναντίον τουρκικών κρατικών αξιωματούχων για αρκετές δεκαετίες.
Την Παρασκευή, τα μέλη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP) στην επαρχία της Καισαρείας κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταφορά του σώματος του Γκιοκτσέκ στην πόλη για την κηδεία του. Η διαμαρτυρία ώθησε το MHP να κλείσει προσωρινά τα γραφεία όλων των Γκρίζων Λύκων και να απομακρύνει από το καθήκον του τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση